Celozrnné rožteky s hrozienkami fotorecept

nelajsia - fotkanelajsia, 15. marca 2011
Celozrnné rožteky s hrozienkami (fotorecept)
Foto: nelajsia

Fajná sladkosť(zdravá) a sladká tak akurát - vymyslela som pre moju dcéru a mamku

16
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

150g
100g
40g
1ks
80g
štipka
120g
150ml
 na potretie
1/2 kocky
5 kopcovitých lyžíc
hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zmiešame spolu všetky druhy múky, soľ, cukor. Do mlieka pridáme lyžicu hnedého cukru a rozdrobíme droždie- necháme podkysnúť. V mise zmiešame sypké suroviny s vykysnutým kváskom a roztopeným vlažným tukom. Poriadne zmiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 1 hodinu)

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu, jednu polovicu dáme na dosku a vyvaľkáme na kruh, ktorý rozdelíme na 8 častí

    Celozrnné rožteky s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na širšiu časť trojuholníčkov dáme plnku- slivkový lekvár alebo vopred namočené a vyžmýkané hrozienka(tie môžete pridať aj do cesta)

    Celozrnné rožteky s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zrolujeme smerom k najužšej časti a vyformujeme rožteky

    Celozrnné rožteky s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uložíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom

    Celozrnné rožteky s hrozienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme na plechu podkysnúť cca 25 -30 min. a pečieme vo vyhriatej rúre 25 minut Ak sa cesto bude zdať pri miesení veľmi riedke, pridáme hladkú múku, alebo celozrnnú,, ak veľmi husté, pridáme trošku mlieka

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Pekné rohlíčky, oceňujem aj tie múky. Ja by som kruhy nvaľkala, lepšie sa mi zdá vyválať obdĺžnik a striedavo krájať trojuholníky, také isté ako v kruhu
Opr. - nevaľkala....
Amaranth(láskave) je úžitková rastlina, pestovali ju Inkovia, Aztékovia a Mayovia ako posvätné zrno. Má vysokú výživovú hodnotu - obsah bielkovín je veľmi kvalitný a vysoký, obsahuje vlákninu a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny, pridáva sa do pekárenských výrobkov v pomere 7-10% má orechovú chuť a korenistú vôňu
zdá sa @nelajsia , že sa v múkach vyznáš... možno budeš vedieť... dá sa v receptoch nahradiť špaldová múka celozrnnou ražnou (žitnou) múkou (takú mám práve doma)... myslím čo sa týka výslednej konzistencie či vláčnosti upečeného cesta... tvoje rohlíčky vyzerajú dobre...skúsila by som...
@jatanika , no nevyznam sa az tak velmi, ale viem, ze zitná múka je dost tazka a teba dat viac bielej muky ako zaklad a menej zitnej, pokombinuj podari sa urcite, ja to uz od oka robievam, ako sa vravi

Pridaj komentár k receptu: