Celozrnné rožteky s hrozienkami (fotorecept)

Autor receptu: nelajsia

Fajná sladkosť(zdravá) a sladká tak akurát - vymyslela som pre moju dcéru a mamku

16
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zmiešame spolu všetky druhy múky, soľ, cukor. Do mlieka pridáme lyžicu hnedého cukru a rozdrobíme droždie- necháme podkysnúť. V mise zmiešame sypké suroviny s vykysnutým kváskom a roztopeným vlažným tukom. Poriadne zmiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť (cca 1 hodinu)
  2. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu, jednu polovicu dáme na dosku a vyvaľkáme na kruh, ktorý rozdelíme na 8 častí
  3. Na širšiu časť trojuholníčkov dáme plnku- slivkový lekvár alebo vopred namočené a vyžmýkané hrozienka(tie môžete pridať aj do cesta)
  4. Zrolujeme smerom k najužšej časti a vyformujeme rožteky
  5. Uložíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom
  6. Necháme na plechu podkysnúť cca 25 -30 min. a pečieme vo vyhriatej rúre 25 minut Ak sa cesto bude zdať pri miesení veľmi riedke, pridáme hladkú múku, alebo celozrnnú,, ak veľmi husté, pridáme trošku mlieka