Čalamáda krásne farebná a pikantná fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 3. septembra 2012

Toto je moja posledná čalamáda v tomto roku.Pozbierala som po záhradke všetko, čo bolo pekné a pokiaľ bude takto sucho, nebude už nič..a inak Zobraziť celý popisToto je moja posledná čalamáda v tomto roku.Pozbierala som po záhradke všetko, čo bolo pekné a pokiaľ bude takto sucho, nebude už nič..a inak už nemám ani zaváracie poháre, ani miesto na polici v špajzi.

12 minút
príprava

Suroviny

1 kg
9 ks
7 ks
4 ks
7 ks rôznofarebné
1 ks
2 lyžice
1 kg
1 liter
1 ks




Postup

  1. 1

    na začiatku som tú kopu cukín a všetkého, čo som včera po záhrade nazbierala, ani nefotila, alôe ako som to roztriedila, zistila som , že to bude krásne farebné a až keď som to začala umývať a krájať, som sa rozhodla ešte urobiť foto...začala som krájať kápiu..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som na kápiu pokrájala na drobno cibuľu...9 kusov...

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na cibuľu som postrúhala 7 zelených neošúpaných uhoriek..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na uhorky dom postrúhala tekvičky hokkaido..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na hokkaido som našla veľmi krásnu pomarančovú tekvičku...

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a už mi zostali iba cukiny a tak ich veru bolo dosť, nastrúhala som aj cukiny..na cukiny som ešte nakrájala chilli papričky rôznofarebné..8 kusov..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridala som 2 lyžice soli, 1 kg, cukru a 1 liter octu a všetko som dobre premiešala...nechala som postáť, kým som si pripravila poháre viečka a do pohárov na dno všetky pochutiny...vrch som posypala konzervačným prípravkom a dobre som všetko premiešala..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypala vrch pomôckou na konzervovanie,..na toto množstvo zeleniny som dala 2 sáčky, lebo jeden sáčok je na 3,5 kg zeleniny a ovocia...

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naplnila do pohárov..dobre som potlačila a doliala nálev..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    zatvorila a každý pohár už zatvorený som umyla vo vedre vody a utrela do sucha utierkou..uložila do police v špajzi.. ďakujem, že ste somnou vydržali zaváranie/možno som vás už tým aj otravovala/snažila som sa priniesť len to najlepšie a dokázať, že zavárenie, nie je iba kopa práce, aj aj pôžiťok z výbornej zaváraniny..pokial ste moje recepty vyskúšali a ochutnali, prajem vám k nim dobrú chuť a nech chutia aj celej vašej rodinke..pre tento rok som zaváranie ukončila...

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hlavná polica..je to starodávna vyrezávaná skriňa po prababke..tu držím kompóty,čalamády, uhorky...je to hlavne pre 7 dl poháre...sú ukladané za sebou po 4 poháre...dá sa vypočítať koľko je tam toho...niekde sú už aj malé doplnené, ktoré sa už inde nemestili...no aj súdok s domácou kapustou je súčasťou špajze...sušené jabĺčka, jabĺčkové chipsy,sušené dubáky a samozrejme domáca masť v 8 litrovom hrnci na masť...na skrini sú uložení domáci pomocníci..mlynčeky na ovocie,sušička, ozdobný kôš na dekorovanie ovocia a zeleniny-to som nefotila...

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    v ďalšej polici mám zeleninové výrobky..hrášok,lečo, fazuľka a tiež drobné ovocie..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    v tejto polici mám od vrchu lekváre, džemy, kečup, paradajkové šťavy,a v malých pohároch cviklu a drobné ovocie do pudingových pohárov..

    Čalamáda krásne farebná a pikantná (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

margaretka28
@izka ,pre teba už môže aj zima udrieť a nemusí sa ani pýtať čo si robila v lete, lebo si pracovala ako usilovná včelička,na tvoje regále v špajzi je teraz určite radosť pozrieť.:-) Ja už tiež nemám poháre,ale ešte by som chcela robiť mäsovo zeleninovú nátierku na hrianky a tiež už končím.
soncya
@izabella929 , tomuto odmietam veriť!!! Isto ešte pozaváraš nejaké smeti, metly, starý chlieb .... no ty už isto niečo vymyslíš!!!!
Tvoje zaváranie tu bol doteraz fakt mazec a hlavne zážitok. Poznám pár Tebe podobných maniačok. Si fakt Š I K O V N I C A !!!!
soncya
PS: Odfoť regále v špajzi nech my bytovkový závidíme!
rajnica
Toto je moja posledná čalamáda v tomto roku.
Čo na to doma?
salinka
Tú tvoju špajzu by som aj ja chcela vidieť. To musí byť symfónia tvarov a farieb:-) Si šikovná.
izabella929
@margaretka28 , robievala som aj ja mäsové paštieky...bol to u nás šláger, ale ako som čítala o škodlivosti konzerv, prestala som ich robiť a poháre potrebujem na zaváraniny...robíme si tlačenku,jaternice,obarkovú slaninu, klobásky neúdené aj údené, takže nerobím paštieky, máme k rajčinám čo mňamkať...už nemám poháre a kupovať nebudem, viac sa mi do políc už nezmestí...fertig.-))) dík za komentár.-)
izabella929
@soncya , si ma rozosmiala-)))myslíž, že by som od nudy zavárala aj šnúrky do topánok?čaká ma veľká robota ešte..ideme od zajtra otriasať lieskovce, mám 9 stromov a všetko treba vyzbierať, večer nečumím na telku, ale budem čistiť lieskovce a sypať na papier a sušiť...na ďalší týžden máme vinobranie-oberáme hrozno a je ho dosť...a ten ďalší týžden pred 22.9. už pečiem, lebo idem na svatbu, brat žení syna...takže ja sa fakt nemám kedy nudiť...)a tie fotky už mám hotové dám ich za chvíľlu sem..) dík za komentár.-)
izabella929
@rajnica ,však som ťa potešila, že už nebudem sem dávať moje výtvory.-)))už nemám čo a ani nemám poháre a miesto v špajzii...dík za komentár, potešil ma.-))
izabella929
@soncya , @salinka...pre vás na vaše požiadanie sem dávam moje police v špajzi..nemám čo skrývať, nič som neukradla, je to moja vlastná úroda a moje dielo rúk...takže sa pokochajte.-))) príjemnú zábavu.-)))
salinka
Je to paráda!!! Ty sa nemusíš báť, čo odpovieš, keď sa ťa zima opýta....:-)
medulienka122
neblázni, si fakt 1*, nech ťa to nemrzí , ja nie som ješitná,teším sa ,že nie každý je taký "ľavý" ako ja...:-)
orchidea
to všetko čo si urobila si zaslúži velikáááááááááánsku pochvalu...veru aj ja keď mám čo tak len zaváram a zaváram a varím a varím a mám z toho taký dobrý pocit...domáce je domáce...
medovnicek
čalamáda je určite výborná a tá tvoja skriňa plná zaváraním, tak to ti poviem, to je teda niečo, keď sa zima opýta, že čo si robila v lete, tak tebe stačí ukázať police plné zaváračkových skvostov
damisa
no teda to je krása, vidieť že sa doma nenudíš, patrí Ti veľká pochvala.
sonulienka
@izabella929 čo dodať - daj na varechu "adresu" a nasáčkujeme sa Ti všetci varechári a neverím, že by si nemala čím pohostiť si 1****
hannah22
chválim a prajem vela síl , pohody a radosti zo svojej práce, pekná reportáž z tvojej komory....... :))
vojna
Urobil som si tuto čalamádu a som veľmi spokojný.
izabella929
@vojna ,takže sa veľmi teším, že si s mojim receptom spokojný.-)))nech ti slúži na úžitok.-)) dík za komentár.-))
peliska
Šikulka,tiež mám plnú špajzu,hoci paprika je tento rok úbohá.Tento recept si uložím,ešte sa na záhrade nájdu nejaké zvyšky.Hoci už tiež nemám skoro žiadnu fľašu.Zaváram všetko možné aj nemožné.Sme veľká rodina,mám 4 dcéry,takže sa nič nevyhodí.
jerica
Klobúk dolu !! , viem si predstaviť koľko času bolo treba pri spracovaní svojej úrody na takú bohato vybavenú komoru :-)
viksmile
Je to pekne. skoda, ze sa neda cez internet aj ochutnavat :)
Jedna poznamocka: v "ingredienciach" nie je uvedny ten "konzervacny prostriedok"




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia