Orechové rožteky
Orechové rožteky

Burgenlandské orechové rožteky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 5. apríla 2019
Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Vyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už veľmi dlho spokojná :-) Odporúčam, sú fantastické!

29 ks
porcií
45 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g
1/2 dl
2 ks
2 PL
10 g čerstvé
štipka
Plnka:
2 ks
200 g
150 g mleté

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo má byť celkom mäkké, mlieko studené a droždie dávam 1/4 z 1 kocky, to je približne 10 g. Do misy dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Pridáme maslo, žĺtky a v 0,5 dl mlieka rozmiešané droždie. Vypracujeme jemné, polotuhé, nelepivé cesto. Ak treba, tak pridáme ešte pár kvapiek mlieka. Cesto zakryjeme igelitom a dáme na 30-40 minút do chladničky.

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a s 200 g práškového cukru. Pripravíme si aj 100-150 g mletých orechov. A keďže sú z tohto cesta dve rolky/záviny, tak zvyknem 1 závin pred zakrútením posypať aj mletým anízom - len tak na orechy :-) chutí to fantasticky!

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vybratí z chladničky cesto rozdelíme na 2 kusy a obe cestá znova premiesime. Následne cesto na pečiacom papieri môžme najprv rozťapkať do tvaru obdĺžnika a potom na tenučko rozvaľkať. Hrúbka 2 mm. Niekto zvykne cesto rozdeliť aj na 3 časti aby mal menšie a tenšie rohlíčky, ale podľa mňa sa také maličké príliš vysušia a preto zvyknem rozdeliť len na dve, nám to tak vyhovuje :-)

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako prvé natrieme polovicu peny, posypeme rovnomerne orechami a opatrne zrolujeme. Dostaneme taký tenký závin, z ktorého pomocou pohára s tenkým sklom "odkrajujeme" akoby rožteky - mesiačiky. Tie kraje nech zostanú 1 cm spojené, neprekrojte ich, lebo sa vám rožtek pri pečení rozpadne. Tá cukrová pena sa po pár kúskoch môže na pohár nalepiť, tak to musíte utrieť, alebo zobrať druhý čistý pohár. Rohlíčky ukladáme troška ďalej od seba na plech s papierom. Natierať ich netreba ničím.

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Majú byť ružové, také bledohnedé. Po vybratí z rúry ich necháme na plechu celkom vychladnúť.

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už len bohato posypeme práškovým cukrom, poprípade práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom a môžme maškrtiť ;-) Prajem dobrú chuť!

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rohlíčky, koláčiky, mesiačiky... kto ako ich nazve :-) sú fantastické. Krehučké a sladké, chutia lepšie než si človek myslí :-) Naozaj odporúčam vyskúšať, sú ideálne na posedenie k čaju, alebo ku káve keď príde návšteva :-)

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rohlíčky sú vhodné aj na nejakú oslavu, alebo na sviatky kde sa vypeká už dopredu :-) Najvhodnejšie je ich skladovať v papierovej krabici, kde dosť dlho vydržia. Dlhšie než 1 týždeň žiaľ odskúšané nemám :-)

    Burgenlandské orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
  • Múčne jedlá
  • Dezerty
  • Na sladko
  • Drobné pečivo
  • Koláče
  • Pečené
  • Diskusia k receptu


    Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
    @Anulienka1 :-)) vdaka pekne za komentík aj za záložku :-)..A čo sa týka pokušenia-sladkosti sú už raz také..pokúšajú nás všetkých ;-DD @Terinka55 vdaka za milé slová,som rada že sa ti rohlíčky páčia :-) Pozdravujem! @Farbuska :-))) obe koláčiky sú výborné to ti garantujem.No výber ten je jedine na tebe :-) @Haji :-))) netreba nervy napínať,treba si pri pečení odreagovať ;-)) O tom podniku som veru už neraz uvažovala :-)) Prajem všetkým pekný den!