Burgenlandské orechové rožteky fotorecept
Foto: cesminaz
Vyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už Zobraziť celý popisVyskúšala som z internetu už viacero receptov na tieto trvanlivé rožteky, ale napokon som si upravila receptík podľa seba a som s ním už veľmi dlho spokojná :-) Odporúčam, sú fantastické!
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto. Maslo má byť celkom mäkké, mlieko studené a droždie dávam 1/4 z 1 kocky, to je približne 10 g. Do misy dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Pridáme maslo, žĺtky a v 0,5 dl mlieka rozmiešané droždie. Vypracujeme jemné, polotuhé, nelepivé cesto. Ak treba, tak pridáme ešte pár kvapiek mlieka. Cesto zakryjeme igelitom a dáme na 30-40 minút do chladničky.
-
2
Medzitým si vyšľaháme bielky so štipkou soli a s 200 g práškového cukru. Pripravíme si aj 100-150 g mletých orechov. A keďže sú z tohto cesta dve rolky/záviny, tak zvyknem 1 závin pred zakrútením posypať aj mletým anízom - len tak na orechy :-) chutí to fantasticky!
-
3
Po vybratí z chladničky cesto rozdelíme na 2 kusy a obe cestá znova premiesime. Následne cesto na pečiacom papieri môžme najprv rozťapkať do tvaru obdĺžnika a potom na tenučko rozvaľkať. Hrúbka 2 mm. Niekto zvykne cesto rozdeliť aj na 3 časti aby mal menšie a tenšie rohlíčky, ale podľa mňa sa také maličké príliš vysušia a preto zvyknem rozdeliť len na dve, nám to tak vyhovuje :-)
-
4
Ako prvé natrieme polovicu peny, posypeme rovnomerne orechami a opatrne zrolujeme. Dostaneme taký tenký závin, z ktorého pomocou pohára s tenkým sklom "odkrajujeme" akoby rožteky - mesiačiky. Tie kraje nech zostanú 1 cm spojené, neprekrojte ich, lebo sa vám rožtek pri pečení rozpadne. Tá cukrová pena sa po pár kúskoch môže na pohár nalepiť, tak to musíte utrieť, alebo zobrať druhý čistý pohár. Rohlíčky ukladáme troška ďalej od seba na plech s papierom. Natierať ich netreba ničím.
-
5
Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Majú byť ružové, také bledohnedé. Po vybratí z rúry ich necháme na plechu celkom vychladnúť.
-
6
Už len bohato posypeme práškovým cukrom, poprípade práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom a môžme maškrtiť ;-) Prajem dobrú chuť!
-
7
Rohlíčky, koláčiky, mesiačiky... kto ako ich nazve :-) sú fantastické. Krehučké a sladké, chutia lepšie než si človek myslí :-) Naozaj odporúčam vyskúšať, sú ideálne na posedenie k čaju, alebo ku káve keď príde návšteva :-)
-
8
Rohlíčky sú vhodné aj na nejakú oslavu, alebo na sviatky kde sa vypeká už dopredu :-) Najvhodnejšie je ich skladovať v papierovej krabici, kde dosť dlho vydržia. Dlhšie než 1 týždeň žiaľ odskúšané nemám :-)
Jsi milá! Též to tak beru, že "relax", jen mi to teď dá o trochu víc námahy. Pekla jsem včera jogurtový koláč s červeným rybízem - lité těsto je brnkačka. Tvoje skvosty mi vlévají sílu tvé tvořivosti a lásky. Chodím si na Varechu, nejen pod recepty, "natankovat" šťávu do motoru. Jak osvěžující! Díky všem a přeji hezký den!
P.S. S tím podnikem netreba uvažovat, ale krok za krokem realizovat. Máš na to, moje zlato! Držím pěsti!
Ano tie rohlíčky sú aj zozadu otvorené.Tak ako ich z pohárom "odkrojíš" tak ich položíš na plech.Nič sa nezatlača! A droždie ide fakt len štvrtka z 1 kocky.Toto cesto nieje ako normálne kysnuté a ani nemá tak velmi nakysnút.Len trošku sa nadvyhnút.Toto cesto a rohlíčky sú vlastne velmi podobné lineckému,alebo cestu na bratislavské rožky.Ked som tento recept zo začiatku skúšala,dala som 21g droždia ako mali v receptoch na internete..nebola som spokojná,rožky pri pečení príliž nakysli a rozválali sa mi horedole :-/ aj ked to chut neovplyvnilo,nebolo to najkrajšie pre oči :-) Tak som si recept upravila takto ako som ho tu zverejnila,a som s ním spokojná :-) A ako som už spomínala,ked ich chce mat niekto ešte menšie,tak môž cesto rozdelit na 3 časti :-)
..nedalo mi pokoja to s tým Anízom,že teraz aké to má vlastne " í " :-) Ja som si vždy pamätala a v receptoch aj písala mäkké a zrazu vidím u teba na foto tvrdé "y" ...Potom som sa znova kukla na svoj balíček a ja mám predsa to mäkké " í " :-)) Takže bud sa dajú písat obe "íčka" ,alebo jeden výrobca nepozná gramatiku ;-)))
:-) dakujem za tvoju odozvu a som naozaj velmi rada,že si s rožkami spokojná! Sú presne také ako ich opisuješ,skrátka výborné ;-) Nám ich zvyknem aj pocukrovať,ked sladké tak sladké :-) Ale kto nechce tak nemusí.Orechy s bielkami som ešte neskúšala zmiešať,pravdu povediac nemala som dôvod :-) mne sa to takto ako to je,velmi páči.Pena je zvlášt a po upečení ju pekne vidno :-) Ale ty skús ak myslíš a potom napíš sem výsledok :-) Ešte raz vdaka za správu aj s fotkou!
Po slovensky je správne aníz. Anýz s ypsilonom sa píše po česky, čo je aj prípad výrobku, ktorý má na foto @Jerica - ide o produkt českej spoločnosti Vitana.
Dakujem za objasnenie milá @Redakcia :-)