Bulharská fazuľová polievka - bob čorba

babidka - fotkababidka, 7. mája 2010
Bulharská fazuľová polievka - bob čorba
Foto: babidka

Aj v Bulharsku sa varí viacej druhov fazuľovej polievky - z bielej i strakatej fazule , so zeleninou , s údeným mäsom ...Tradične sa Zobraziť celý popisAj v Bulharsku sa varí viacej druhov fazuľovej polievky - z bielej i strakatej fazule , so zeleninou , s údeným mäsom ...Tradične sa varievala tak , že sa dala fazuľa s vodou a údeným mäsom / alebo bez mäsa/ do kameninového hrnca , gazdiná hrniec vložila do pece do rúry a šla si po práci či už na poli alebo okolo domácnosti . Polievka sa varila pomalicky na nízkej teplote . Po 2-3 hodinách vložila do polievky zeleninu a na obed už bola polievka hotová .

4
porcie
15 minút
príprava
1,5 hod minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
300  g
1 ks
2 ks
1 ks
2 ks
5-6 ks
1 kávová lyžička
podľa chuti
podľa chuti
PL 1




Postup

  1. 1

    Fazuľu si namočíme do vody a necháme aspoň 8 až 10 hodín nabobtnať. Potom vodu zlejeme a dáme fazuľu do hrnca .Zalejeme horúcou vodou iba toľko aby bola fazuľa zakrytá a necháme zovrieť .Varíme asi 1 minútu a vodu zlejeme . Potom pridáme čerstvú horúcu vodu , údené mäso , celé čierne korenie a pomaly varíme . Soľ dávame podľa potreby až pred dokončením , pretože údené mäso býva dosť slané.

  2. 2

    Mrkvu a zemiaky si nastrúhame nahrubo . Keď je už fazuľa a mäso takmer uvarené , tak mrkvu a zemiaky pridáme do polievky . Kto nemá rád zemiaky , tak ich tam nemusí dávať . Ale zemiaky polievku zahustia a netreba potom dávať zápražku. Pridáme aj ošúpané paradajky pokrájané na menšie kúsky alebo paradajkový pretlak / ja dávam paradajkové pyré/ a necháme ešte variť .

  3. 3

    Cibuľu si pokrájame na drobno a opražíme na troche slnečnicového oleja . Dáme dole zo sporáka a pridáme červenú papriku .Už nepražíme aby paprika nezhorkla . Keď sme nedávali do polievky zemiaky , tak k cibuľke pridáme lyžicu múky a urobíme zápražku .Keď sú mäso aj fazuľa mäkké , pridáme opraženú cibuľu s paprikou / alebo zápražku/ do polievky , pridáme sušenú alebo čerstvú čubricu/saturejku/ a gjuzum/mätu/ a polievku ešte chvíľku varíme . Podľa potreby dosolíme .

  4. 4

    Polievku ešte dochutíme na tanieri sekanou petržlenovou vňaťou - vňaťou nešetríme , v Bulharsku sa dáva do väčšiny jedál ... Podávame s chlebom . Najlepšie chutí na druhý deň keď krásne zhustne a pekne vonia za bylinkami .

    Bulharská fazuľová polievka - bob čorba - obrázok 4

Diskusia k receptu

2010
babidka,
zda sa ze mame rovnake chute aj u nas prisla dnes chut na fazulovu, tato tvoja verzia je super.
Zena je chora tak som robil taku dietnu bez masa grecku "fasolatha".Pridam za par dni velmi podobna ale vegetarianska verzia ale jasne ze s fetou syrom.
babidka
aj ja ju obcas robim aj bez masa :-) Bulhari si k tomu davaju "pitku" co je taka buchta z kysnuteho chleboveho cesta .od tejto polievky zarucene nie je "plynovy poplach" lebo ta prva voda sa zlieva a saturejka aj mata maju dobre ucinky na travenie :-)))))
frezia68
Mali sme minulý týždeň-fazuľa obľúbená aj u nás a tiež zlievam vodu.Ale ja postraším len pár kolieskami klobásky,mrkvu,zemiaky a čubricu mám tak rada,že v Bulharsku som chodila ju fetovať na trh :-))))
babidka
@frezia , cubricu-saturejku si vypestujes aj doma v kvetinaci :-) a zarucene ta nebudu nahanat pre nu kuklaci :-) ako keby si pestovala marisku :-) .a fetovat mozes ajajaaaj:-))
satin22
Robím ju podobne,v prípade že nie je údene postraším to domácou
klobásov.Na záver robím halušky,alebo rezance z polohrubej múky.
Nemá to chybu
hkbarbie
No Babi, zase super recept! Urobim Alanovi, ten sa velmi potesi. A este mam tvojej bobani v mraznicke, takze bude hostina :-)
frezia68
@ hkbarbie :čo je to BOBANI? @ babidka:dobrý nápad,miesto nej používam domácu majoránku-trocha nahradí.Ale hoci som stará záhradkárka(už pár rokov nemáme záhradku),to ma nenapadlo,poobzerám sa po semenách saturejky.Ale mám zlé skúsenosti,napr.donesiem krásnu pažítku do veľkého kvetináča na balkón a ledva vydrží 2 mesiace.Feferónky áno,kučeravý petržlen slabý...:-))
babidka
@frezia , "bobaňa" je ta veľka tmavá fazuľa čo je na obrázku .pripomína veľmi svojou veľkosťou bôb a preto bobaňa. niekde ju sadia iba na ozdobu lebo krásne kvitne a je to popinava / tyčková/ fazuľa . Chuťovo je ešte lepšia ako obyčajna strakata fazuľa .
honestka
babidka, mam asi 3 stare hlinene hrnce zdedene, ktore dnes uz maju aspon 70 rokov. v jednom z nich robievam velmi dobre kylse zavinace... je zaujimave ako jedlo v nich varene ma uplne inu chut- ty mas pekne bulharske, take som poznala, ked sme este boli doma a bulhari v nich radi varia ci zapekaju rozne dobroty...

Vlani som dostala z domu tu popinavu velku fazulu, nasadila som ju okolo plotom a tak sa nam mali oci krasne do cojho opriet, lebo kvitli krasnymi cervenymi kvietkami.
uz sa tesim, kedy ju znova zasadim, je vyborna. tu sadime iba tie krickove odrody a oberame struky, nedozrie na "bobulovice"
cajiky
@Babidka : FANTASTICKÁ !!! Práve sme ju dorazili, a to som si myslela, že zostane aj na zajtra...fajnové žrádlo, mňam...len mätu som nedala, hoci som chvíľu koketovala s myšlienkou, že tam buchnem tú, čo kupujem v lekárni (čaj) - ale to asi nie je ono ??
babidka
ale kludne si to mohla tam dat ! kym som nemala vlastnu matu , tak som tam davala presne to- matovy caj :-))))))
nelinuska
aj ja mam ten velky gjuvec, ale popraskal mi.. davala som pod neho taku zeleznu platnu, ale nepomohlo ocividne.. mozem sa opytat, varis v tom hrnci? davas ho chladny na platnu? alebo ako ho vlastne pouzivas? dakujem
babidka
@nelinuska ,v gjuveci zvacsa nevarievam priamo na platni ale v rure - je to istejsie :-) Hlavne tie s tym krasnym bulharskym vzorom su chulostivejsie . Ale je este iny druh , su take hnede a vzor maju iba plasticky - tak tie su naozaj odolne a vydrzia vela .Aj varenie na klasickom sporaku na drevo :-)Ak varim maso a potrebujem ho oprazit , tak to urobim na panvici a tak to maso davam do hrnca .Bojim sa tie hrnce prilis rozpalit . Narabam s nimi opatrnejsie - asi ako s riadom z jenskeho skla .T.j. ze nedavam ho rozpaleny na studene /ale na mriezku/ , nelejem do rozpaleneho studenu tekutinu . Mam ich niekolko roznych velkosti aj tvarov a pouzivam ich velmi casto . V dvoch z nich /su podlhovaste a nemaju zvnutra ryhu/ dokonca pekavam aj chlieb .Necham ich rozpalit v rure a potom do nich "kydnem" bochnik , zakryjem a peciem . Mne osobne praskol /ciastocne / iba jeden z nich , ale da sa pouzivat .Pekavam v nom okrem chleba aj kurcata , zapekam aj dusim maso .Druhy praskol dcere ked podlievala maso , trosku tecie ale da sa pouzivat aspon na pecenie chleba a nakypov .
V Bulharsku som vsak velakrat videla varit v nich priamo na sporaku na drevo polievky aj dusit maso . V niektorych restauraciach varia napr. corbu priamo v tych najmensich "jednoporciovych" pred hostami na sporaku a potom v nich hned aj serviruju .
Tie glazovane /maju aj neglazovane/ umyvam bezne v umyvacke riadu a pripaleniny oskrabujem obycajnou drotenou drotenkou na riad.
Mam aj keramicky hrniec a pekace zn.Emile Henry z Francuzska a tie su sakramentsky odolne voci teplotnym zmenam :-) Pri tych nedavam pozor na nic ...akurat su asi10x drahsie ako tie najkvalitnejsie gjuviceta.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia