Snehová roláda
Budapeštianska roláda
Autor receptu: theflyingbaker
Recept vám ponúkam v originálnej podobe s mandarínkami.* Nakoľko mám kolegu alergického na citrusy, mandarínky som v
roláde na fotke nahradila bobuľovým ovocím.
12-15 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Rúru rozohrejeme na 170 ºC. Plech (40x30 cm) potrieme kvapkou oleja a potom vystelieme papierom na pečenie. Takto sa nám nebude papier pohybovať a zdvíhať pri nanášaní snehového cesta.
- Korpus: Bielky šľaháme na menších obrátkach, kým nezačnú peniť, potom rýchlosť zvýšime a po lyžiciach pridávame cukor a ďalej šľaháme, kým nezískame tuhý, lesklý sneh. Trvá to cca 8 minút potom, ako pridáme poslednú lyžicu cukru.
- Do snehu potom špachtľou zamiešame zmes mletých orechov a kukuričného škrobu.
- Vzniknuté snehové cesto navrstvíme do cukrárskeho vrecka s väčšou, hladkou špičkou a na pripravený plech nanášame pásy cesta v radoch zo strany na stranu tesne vedľa seba, aby sa dotýkali.
- Takto korpus vložíme do rúry na 20 minút (170 ºC), necháme ho 5 minút vychladnúť, opatrne ho vyklopíme na papier na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa piekol. Takto ho necháme úplne vychladnúť.
- Plnka: Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do pevnej šľahačky. Scedíme mandarínkový kompót.
- Korpus natrieme šľahačkou, ktorú posypeme mandarínkami (trochu si odložíme na ozdobu) a pomocou papiera pod korpusom korpus opatrne zrolujeme do rolády.
- Vrch rolády bohato pofŕkame roztopenou čokoládou, ozdobíme mandarínkami a dáme ju do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.