Bûche de Noël – Vianočné poleno
mesačník Varecha, 17. decembra 2023
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Korpus: Žĺtky, cukor, soľ a vodu šľaháme ručným šľahačom asi 3 minúty, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, múku a opatrne vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.
- 2
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a mierne potretým maslom. Rozotrieme ho na obdĺžnik hrubý 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 8 minút. Upečenú piškótu spolu s papierom zvinieme a necháme vychladnúť.
- 3
Krém : Žĺtky šľaháme s cukrom, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná. Po častiach vmiešame zmäknuté maslo. Vmiešame rozpustenú a vychladnutú čokoládu.
- 4
Trochu viac ako polovicu čokoládového krému rozotrieme na rozvinutú piškótu, pričom po celom obvode necháme asi 2 cm okraje, a zrolujeme ju z dlhšej strany.
- 5
Zvyšok krému rozotrieme po celom povrchu. Povrch nerovnomerne „poškrtáme“ vidličkou tak, aby roláda vyzerala ako kmeň stromu. Uložíme na hodinu do chladničky.
Tiež Čokoládová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu