Čokoládová roláda
Čokoládová roláda

Bûche de Noël – Vianočné poleno

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 17. decembra 2023
Bûche de Noël – Vianočné poleno
Foto: Shutterstock
12
porcií
35 minút
príprava
8 minút
na 220 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
80 g
 štipka
2 PL teplá
z 1 pomaranča
80 g
Krém:
5 ks
100 g
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Žĺtky, cukor, soľ a vodu šľaháme ručným šľahačom asi 3 minúty, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, múku a opatrne vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.

  2. 2

    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a mierne potretým maslom. Rozotrieme ho na obdĺžnik hrubý 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 8 minút. Upečenú piškótu spolu s papierom zvinieme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Krém : Žĺtky šľaháme s cukrom, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná. Po častiach vmiešame zmäknuté maslo. Vmiešame rozpustenú a vychladnutú čokoládu.

  4. 4

    Trochu viac ako polovicu čokoládového krému rozotrieme na rozvinutú piškótu, pričom po celom obvode necháme asi 2 cm okraje, a zrolujeme ju z dlhšej strany.

  5. 5

    Zvyšok krému rozotrieme po celom povrchu. Povrch nerovnomerne „poškrtáme“ vidličkou tak, aby roláda vyzerala ako kmeň stromu. Uložíme na hodinu do chladničky.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia