Čokoládová roláda

Bûche de Noël – Vianočné poleno

Autor receptu: redakcia

12
porcií
35 minút
príprava
8 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Žĺtky, cukor, soľ a vodu šľaháme ručným šľahačom asi 3 minúty, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná. Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru, múku a opatrne vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.
  2. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a mierne potretým maslom. Rozotrieme ho na obdĺžnik hrubý 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C asi 8 minút. Upečenú piškótu spolu s papierom zvinieme a necháme vychladnúť.
  3. Krém : Žĺtky šľaháme s cukrom, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná. Po častiach vmiešame zmäknuté maslo. Vmiešame rozpustenú a vychladnutú čokoládu.
  4. Trochu viac ako polovicu čokoládového krému rozotrieme na rozvinutú piškótu, pričom po celom obvode necháme asi 2 cm okraje, a zrolujeme ju z dlhšej strany.
  5. Zvyšok krému rozotrieme po celom povrchu. Povrch nerovnomerne „poškrtáme“ vidličkou tak, aby roláda vyzerala ako kmeň stromu. Uložíme na hodinu do chladničky.