Foto: monnikka
....tmavý preto, lebo som použila chlebovú múku tmavú a múku grahamovú, po recepte na bryndzový trokšiar som už dlhšie pátrala, nakoniec som našla Zobraziť celý popis....tmavý preto, lebo som použila chlebovú múku tmavú a múku grahamovú, po recepte na bryndzový trokšiar som už dlhšie pátrala, nakoniec som našla v staršom vydaní Štiavnických novín recept na trokšiar škvarkový, trošku som si ho upravila - použila som spomínanú múku a bryndzovú náplň. Výborne sa hodí k polievkam, prívarkom alebo len tak, napr. so zakysankou.
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
175 g rozpustené |
|
350 ml vlažné |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1/2 bal. |
|
Plnka: | |
250 g |
|
100 g |
|
na potretie |
|
|
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Múku, maslo, mlieko, droždie, soľ, vajce vypracujeme /ak máme droždie čerstvé, tak spravíme kvások: v mlieku rozmiešame trochu múky,rozdrobené droždie 30g a malú lyžičku kryštál. cukru a necháme vykysnúť, potom kvások pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime/. Vypracované cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Natrieme bryndzou, ktorú sme si vymiešali s maslom.
-
3
Natreté cesto zrolujeme do závinu, potom ho prekrojíme na 2 ks a necháme cca 20 minút odpočívať vedľa seba, potom záviny dáme na seba a vyvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na vymastený plech.
-
4
Potrieme bielkom, posypeme rascou, pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch. Po upečení potrieme olejom s prelisovaným cesnakom.
Diskusia k receptu