Bryndzový trokšiar tmavý (fotorecept)

Autor receptu: monnikka

....tmavý preto, lebo som použila chlebovú múku tmavú a múku grahamovú, po recepte na bryndzový trokšiar som už dlhšie pátrala, nakoniec som našla v staršom vydaní Štiavnických novín recept na trokšiar škvarkový, trošku som si ho upravila - použila som spomínanú múku a bryndzovú náplň. Výborne sa hodí k polievkam, prívarkom alebo len tak, napr. so zakysankou.

Suroviny

Postup

  1. Múku, maslo, mlieko, droždie, soľ, vajce vypracujeme /ak máme droždie čerstvé, tak spravíme kvások: v mlieku rozmiešame trochu múky,rozdrobené droždie 30g a malú lyžičku kryštál. cukru a necháme vykysnúť, potom kvások pridáme k múke a ostatným surovinám a vymiesime/. Vypracované cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm. Natrieme bryndzou, ktorú sme si vymiešali s maslom.
  3. Natreté cesto zrolujeme do závinu, potom ho prekrojíme na 2 ks a necháme cca 20 minút odpočívať vedľa seba, potom záviny dáme na seba a vyvaľkáme na veľkosť plechu, preložíme na vymastený plech.
  4. Potrieme bielkom, posypeme rascou, pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 stupňoch. Po upečení potrieme olejom s prelisovaným cesnakom.