Foto: 1000thwindow
Možno mnohým pripomenie populárny "quiche", postup je určite podobný, no ja ako lokál patriot sa držím tradičných názvov :))) Prečo bryndzovník? Lebo základný náter Zobraziť celý popisMožno mnohým pripomenie populárny "quiche", postup je určite podobný, no ja ako lokál patriot sa držím tradičných názvov :))) Prečo bryndzovník? Lebo základný náter tvorí bryndzovo - smotanová masa, vrch si môže dozdobiť a doplniť každý podľa svojej chuti a domácich zásob .
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
150 g |
|
1 kelímok |
|
strúčik |
|
Vrch: | |
4 plátky |
|
3 plátky |
|
|
|
pol pohára namočené aspoň 2hodiny v horúcej vode |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Necháme maslo troška zmäknúť nad parou, rozpracujeme do múky spolu s vajcom a soľou. S týmto pomerom sa skutočne dobre pracuje, ja to najskôr zmiešam varechou, vypracujem ručne a rozvaľkám do približnej veľkosti, kde cesto prevísa, tak to zrežem a použijem na konci. Popichám vidličkou.
-
2
Spravíme si plnku: rozmiešame smotanu s bryndzou a roztlačeným cesnakom. toto je základ, potom improvizujeme :)) -
- 3
Ako prvé som na plnku nastrúhala plesnivý syr, aby bol pokrytý celý povrch. Nakrájala som si salámku a syr a posypala, potom dve paradajky, polku cibule a koreniny. Nakoniec som celý koláč posypala slnečnicovými jadierkami vymočenými vo vode (sú mäkkšie). Ak nám ostalo cesto, pridáme doň ešte trošku múky, aby nadobudlo takú "mrveničkovú" konzistenciu a pridíme navrch. Pečieme na 180C cca polhodinky.
- 4
Keď začal koláč rozvoniavať, vytiahla som ho a poliala ho 1PL olivového oleja a 1PL ryžového oleja. Dodá mu výraznejšiu chuť a zvláčni ho. Tento koláč je skutočne fantastický, prevonia celý dom, počas sezóny odporúčam do prvej plnky vpracovať pážitku, ktorá je v kombinácii s bryndzou znamenitá.
- 3
Diskusia k receptu