Bryndzové praclíčky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 24. septembra 2010
Bryndzové  praclíčky (fotorecept)
Foto: evusik

Rokmi osvedčené cesto na slané pečivo... bežne robím len pagáčky, alebo nakrájam na štvorčeky, alebo obdĺžničky.... tento raz som sa pohrala a narobila som Zobraziť celý popisRokmi osvedčené cesto na slané pečivo... bežne robím len pagáčky, alebo nakrájam na štvorčeky, alebo obdĺžničky.... tento raz som sa pohrala a narobila som praclíky :-)

10 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
250 g
250 g
2 ks
1 ČL
na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z múky, Hery, bryndze, vajec a soli vypracujeme cesto. Odložíme ho do chladničky na dve hodiny. Ale kľudne môžete aj na celú noc - prikryté fóliou.

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme praclíčky....

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potrieme vajcom a potretou stranou "namáčame" do maku, sézamu a ľanových semienok

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    uložíme na plech s pečiacim papierom

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vykrajovať môžeme rôzne tvary.... ja som ešte vykrajovala takéto kolieska a posypala som ich červenou paprikou. Pečieme na 220°C asi 10 minút.

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    toto je zhruba jedna dávka a ja som ich piekla tri... uffff..

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na konci ma to už prestalo baviť, tak som už len nasekala paličky, potrela vajíčkom a konce som posypala semienkami. Tieto slané koláčky si dávam aj do mrazáku, keď príde návšteva, stačí 10-15 minút a môžu sa jesť :-)

    Bryndzové  praclíčky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

elisticka
@Evusik wauuu...to su krásne praclíčky!!!musim si kúpiť take šikovné vykrajovatka stare už doslúžili:-((ukladam a vyskúšam:-))
jerica
@evusik Keď som otvorila "chladničku" vidím krásne foto , pozriem na "kto to napiekol" pokrútila som hlavou , hovorím si , to nie je pravda , profík proti Tebe sa môže skovať , vopcháš ho do vrecka .Tvoj recept je veľká inšpirácia , krabice mám , ešte sa do toho pustiť . Viem si Ťa predstaviť pri práci ,"UF" Nádhera :-))
jerica
Aha , zabudla som , vykrajovače & praclikovače dostali zabrať , samozrejme okrem Teba :-))
anina43
pracličky sú krásne a iste aj veľmi chutné. do cesta netreba prášok do pečiva ?
palokuchki
Vyzeraju vynikajuco. Tesim sa ked pojdem na Slovensko ze si tam tie formicky kupim. Tu som nic takeho nevidela. @evusik a ten cerstvy mak, mnam.
coldbery
Prekrásne praclíky...úžasny recept...to určite budem robiť...:-)))
marika33
JEJJJJ, super receptik ,už sa tešim ,ked sa do toho pustim
sovka62
Aj mňa zaujíma kde sa vzala tá okrúhla formička. Tú praclíkovú kovovú mám hádam tridsať rokov, tú plastovú som dokúpila asi pred dvadsiatimi rokmi, ale tú okrúhlu som nikdy nikde nevidela. A to som, priznávam sa, maniak. Mojím najobľúbenejším obchodom je predajňa kníh a čestné druhé miesto držia domáce potreby. Nie som schopná ich obísť, hoci viem, že nič nepotrebujem a nakoniec tak aj vždy niečo nájdem, takže skoro nikdy neodídem naprázdno. Dôkladne prezerám regály,aby mi nič nové neušlo, ale tú formičku som zatiaľ nenašla. No asi sa budem musieť viac sústrediť. A vidíš, mám dôvod ísť do domácich potrieb!
altyn
@evusik , všetkých zaujímajú formičky, no mňa niečo iné... Na obr. č. 2 vidím vyvaľkané cesto na nejakej modrej podložke a pod cestom nieje žiadna múka! Vyzradíš mi čo je to za zázračnú podložku? Jéj a aby som nezabudol, PARÁDA!!!!!! :-))))))
evusik
pre všetky varecháčky, ktoré zaujímajú formičky: keď ma zabijete ja si vôbec nepamätám kde som ich kúpila, ale mám ich už dosť dlho, takže sa ospravedlňujem, ale keďže bývame blízko moravských hraníc často sme chodievali na nákupy na Moravu, tak je dosť možné, že som si ich priniesla odtiaľ. Používam ich skôr sviatočne, robí sa s nimi síce fajn, ale pri vykrajovaní je veľa odpadu, tak inšie nerobím, len vykrajujem, zamiesim skrojky, vyvaľkám a znovu vykrajujem..... je to také piplavé, ale zase pekné...
altyn
No paráda, lebo ja mám vždy naj-nerád ten neporiadok, tak sa po nej pozriem... ďakujem za radu :-)))
tetuska
vynikajúce, akurát som potrebovala recept na slané pečivo, formičku mám a môžem pracovať...
babula90
skvelé, formičky nemám, hm, kto by ich niekde vdiel, môže dať tip. Vyzerá to krásne, ukladám!
aroooo
ukladám a niekedy hoci aj bez praclíkových formičiek....
zdezda
Evusik, si proste šikulka, krásna práca a ešte aj chutný výsledok:-)
majkas
juuj to su krasne pracliky! vykrajovatka ani ja nemam a uz som sa po nich aj pozerala ale zatial bezuspesne. a hadam sa mi podaria aj z bezlepkovej muky;)
babula90
Chcem Vám napísať, vykrajovátko praclík som kúpila:-) je zn. Tescoma , bze problémov kúpite. Stojí síce 3€, ale teším sa, budem vypekť:-) Ten druhý nemali.
evusik
@bambitka napíš prosím ťa kde si kúpila tieto formičky, bolo tu veľa záujemcov a určite sa potešia :-)
remcula
Óóó rany, to je náádhera, ale takové vykrajovátko nemám!!
bambitka
ja som z Trnavy a mali to v CKD markete.Dvozca do SR je A-Z Velkoobchod
meryla333
ja som si kupila vykrajovatka take isté v domácich potrebách,robila som z dvoch davok,ved čo ked pečiem tak nech ich bude dost,no nie?Ale tyzden som potom nemohla zohnut prst tak som tlačila do tej formicky.Ale pracliky boli velmi chutne a peknučke dakujem.
evusik
@meryla som rada že sa ti darilo a keby si ich nevykrajovala boli by len chutnučké a neboli by peknučké a nebolel by ťa prst :-)
meryla333
mas pravdu,asi ich budem musieť robiť pravidelne, aby prst nevyšiel z cviku
cica2
wau, krásne pečivo!!!! Tiež mám tú formičku a aj robievam praclíky, ale to mám zas iný recept, tam ide do cesta struhaný syr, sladká smotana...niekedy pridám recept
ancicka
Ked dám miesto bryndze syr,tak budú tiež také fajné?vyskúšam!Tie sú ozaj ukážkové!kk
evusik
@ancicka asi sa nestane nič, len to nebude také dobré ako s bryndzou a asi by som toho syru dala menej aby cesto nebolo moc tvrdé... alebo skús podľa receptu ktorý je uvedený hore výš, tam ide syr.... tak nech sa ti darí :-)
katkadca
Robila som dve dávky, jedna s bryndzou, druhá s nivou, výborné, vytlačené a vložené do zošítka :) ďakujem
evusik
@katkadca ja ďakujem, že si vyskúšala... nabudúce vyskúšam aj ja s nivou, také som veru ešte nerobila, ale môže to byť dobré :-)
katkadca
Sú chuťovo výraznejšie, došla bryndza, tak bolo babo raď ;)
zifi
z podobnej receptury som robil pagaciky. dalsom 3 vrchovate kavove lyzicky soli a aj tak sa mi zdali malo slane resp. fadne a bez vyraznej chuti... Bryndza tzv. Majova z Mileticovej... znama pomerom 80:20 (zmes kravskej+ ovcej bryndze - co som doteraz nepochopil)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia