Bryndzové pirohy (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Pirohy sa u nás na Spiši varia roky. Zemiakov sa tu urodilo dosť,takže pirohy na všetky možné spôsoby. Dnes začínam brynzovými.
4 porcie |
60 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiačky si uvaríme v šupke a necháme vychladiť.
- Plnka. Zemiaky pretrieme cez drobné strúhadlo.Pridáme bryndzu,sol,lyžicu tuhého masla,pol káv.lyžičky,korenia./ nemusí byť/. Ja dávam.Plnku spracujeme.
- cesto: Múku,celé vajíčko soľ,a 1,5 veľkej lyžice uvarených a postrúhaných zemiakov,
z dávky na plnku,2 dcl teplej vody.Spracujeme cesto,ktoré necháme asi 10 minút oddychovať.
Rozdelíme na dve časti.Postupne vyválkame .Cesto je vláčnejšie mäkučké a
dobre sa s ním pracuje.
- Okrúhlou formičkou vykrajujem kolieska.Tie naplním plnkou zo zemiakov a bryndze a ostatných prísad.
- Keď sú kolieska naplnené,priložím obidve strany k sebe a krajom vidličky pritlačím.Tak sa cesto pekne spoji,plnka nevychádza a zároveň pirôštek zdobí.
- Voda v ktorej budem pirohy variť,musí byť osolená, s lyžicou oleja a musí vrieť.
Pirôžky vložím do nej a pomaly premiešam.Keď vyplávajú na povrch,ešte ich nechám povrieť 7 minút.Potom pirôžky vyberiem a opláchnem vlažnou vodou.
- Polejem,rozškvarenou slaninkou,posypem kôprom a pažítkou.Podávam s kefírom a kyslou smotanou.Aj bez,len poliaté maslom.
- Výborné pirohy sú,keď sa zapečú.Také ich máme radi najradšej.Skúste.