Bryndzové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Pirohy sa u nás na Spiši varia roky. Zemiakov sa tu urodilo dosť,takže pirohy na všetky možné spôsoby. Dnes začínam brynzovými.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiačky si uvaríme v šupke a necháme vychladiť.
  2. Plnka. Zemiaky pretrieme cez drobné strúhadlo.Pridáme bryndzu,sol,lyžicu tuhého masla,pol káv.lyžičky,korenia./ nemusí byť/. Ja dávam.Plnku spracujeme.
  3. cesto: Múku,celé vajíčko soľ,a 1,5 veľkej lyžice uvarených a postrúhaných zemiakov, z dávky na plnku,2 dcl teplej vody.Spracujeme cesto,ktoré necháme asi 10 minút oddychovať. Rozdelíme na dve časti.Postupne vyválkame .Cesto je vláčnejšie mäkučké a dobre sa s ním pracuje.
  4. Okrúhlou formičkou vykrajujem kolieska.Tie naplním plnkou zo zemiakov a bryndze a ostatných prísad.
  5. Keď sú kolieska naplnené,priložím obidve strany k sebe a krajom vidličky pritlačím.Tak sa cesto pekne spoji,plnka nevychádza a zároveň pirôštek zdobí.
  6. Voda v ktorej budem pirohy variť,musí byť osolená, s lyžicou oleja a musí vrieť. Pirôžky vložím do nej a pomaly premiešam.Keď vyplávajú na povrch,ešte ich nechám povrieť 7 minút.Potom pirôžky vyberiem a opláchnem vlažnou vodou.
  7. Polejem,rozškvarenou slaninkou,posypem kôprom a pažítkou.Podávam s kefírom a kyslou smotanou.Aj bez,len poliaté maslom.
  8. Výborné pirohy sú,keď sa zapečú.Také ich máme radi najradšej.Skúste.