Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky - národné jedlo Slovenska videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 12. mája 2019. Komerčný recept.

Nasleduje šok – bryndzové halušky nikdy nemohli byť naším tradičným národným jedlom. V časoch, keď na slovenské územie prichádzala bryndza, sme tu ešte nemali zemiaky. A keď konečne prišli, ovčiarstvo už dávno upadalo. Sú jedinečné, pretože nikde inde na svete sa nepripravujú tak ako u nás, ale za typické slovenské jedlo väčšina ľudí označuje vyprážaný syr. My sa však pomýliť nedáme, halušky milujeme a máme na ne špeciálny „eurorecept“.

Videopostup

Suroviny

500 g
200 g
1 ks
1 kocka
500 ml
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a nastrúhame.

  2. 2

    Zmiešame zemiaky s múkou a vajíčkom, spracujeme cesto a pretláčame cez haluškovač malé halušky do pripravenej vriacej osolenej vody.

  3. 3

    Varíme, kým nevyplávajú na povrch, potom precedíme a opláchneme.

  4. 4

    Preložíme do misky, pridáme bryndzu zmiešanú s kyslou smotanou a zľahka premiešame.

  5. 5

    Servírujeme s opečenou slaninou a nasekanou pažítkou.

  6. 6

    TIP majstra Ihnačáka: Dajte si záležať pri kúpe slaniny. Jej kvalitu na haluškách oceníte.

Diskusia k receptu

nephilim
@Radox1 + @Kimlo Jedno, či eurorecept. Jesť sa musí žiaľ všade. A Ihnačák to z lásky k blížnemu/pre pekné modré oči nevarí. Konto sa poteší.
kimlo
@Nephilim (12.5.2019 12:55)
Ja Ihnačáka nekritizujem, jeho si vážim, musí variť zo surovín ktoré mu dajú, a nasýtiť desiatky okoloidúcich, a to je rozdiel než variť v reštaurácii.
haji
@Kimlo (12.5.2019 13:30)
Svatá pravda, vytesat do kamene! A platí obecně, nejenom pro Ihnačáka.
angelikasch
Kvôli vajcu v ceste budú halušky zbytočne tvrdé.

Richard s Marcelom vo videu hovoria, že pomer zemiakov a múky má byť 2:1, v recepte je 500:200 - to však nie je 2:1!
viera1
Ihnačák sa diplomaticky zbavil zodpovednosti ...po naložení na tanier povedal:" ...a to je tip pána Sulíka...".☺
viera1
@Viera1 (12.5.2019 13:55)

Aha,tak som si našla "tradičné" halušky od Ihnačáka a nie je v tom rozdiel,hehe...




frezia68
Na 1 kg múky, 4 vajíčka? Proti gustu žiaden dišputát :-) a pridaním smotany ušetrí bryndzu.
nephilim
@Kimlo Ako kuchára ho beriem. Viac než tvojho obľúbeného Pohlreicha. Každý máme svoje, však...Kritizujem za SaS. Nemusí, ale varí. Lebo zmluva a práca. Každý sa niečím živiť musí. A k receptu už bolo napísané, čo napísané malo byť.

drajan
Vajíčko nie.. načo? Prečo miešať bryndzu so smotanou? tak to nie... keď bryndzové, tak bryndzové... trochu smotany na porciu halušiek na tanier... ok, ale miešať takto , nie... No, proti gustu žiadny dišputát, no ja zostávam ako liptáčka telom i dušou (hoci žijúca v Turci) pri tom našom rodinnom liptovskom recepte.
kecupicek
Mali to cesto veľmi riedke, škoda že nedali ten pomer 2:1. Nedávajú sa vajíčka, ale viacej múky, podľa toho z akých zemiakov to varíme. Nové sú vodnatejšie. Komercia spapá všetko! @Angelikasch (12.5.2019 13:49)

používateľ nemá avatar
asu
asu
@Asu (12.5.2019 10:10)

Veď sa nemusíte ponáhľať. Času je dosť, sušnosti aakosi pomenej.........