Bryndzové halušky fotorecept

matahari1974 - fotkamatahari1974, 13. januára 2011

Ja ich robím raz za rok , lebo manžel ich moc nemusí ale já ich milujem.

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g, surové
300 g
1 ks
1 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Očistené surové zemiaky postrúhame a zmiešame s múkou ,so soľou a vypracujeme redšie cesto.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Časť cesta dáme na dosku (lopár) a nožom hádžeme do vriacej osolenej vody. Halušky varíme až pokial nám nevyplávaju na povrch. Priznám sa zabudla som odfotiť ako sa varia halušky.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené halušky vyberieme do misky.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu opražíme ,pridáme nakrájanu slaninu a opražíme do chrumkava alebo ako kto má rád.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bryndzu a kyslú smotanu poriadne vymiešame spolu. Takto pripravenú bryndzu dáme na halušky a posypeme s opraženou slaninkou. Prejem dobrú chuť.

    Bryndzové halušky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

honestka
ja nedavam do cesta vajicko a s pravou byrndzu by som si teda dala.
dorisa
Dneska som ich varila, aj som chcela dat na varechu,ale ked mi zas nieto napíše,že som nič vlastne nevymyslela, tak som sa zháčila a nedala som. A som rada, aspoň si tvoje pozriem a poobdivujem.naozaj je to jedlo Numero uno.
ajan16
pravda pravdúca...........milujem ich.........
amelie
Ďakujem za skvelý tip na dnešný obed:-) Nedávam do halušiek vajce, ale priateľka z Liptova ma naučila rozdrobiť do nich uvarený zemiak.
codumda
do pravych slovenskych halusiek sa vajce nedava. Bolo to jedlo "chudobnych" a vajcami sa muselo setrit, ak vobec nejake boli. Vajcia sa predali na trhu! Je pravda ze sa skvarky davaju na vrch, ale ked sa halusky premiesane s bryndzou zaleju skvarkami, tak sa bryndza "taha"
cinkla
Kamaratky, kamarati, da sa niekde kupit cista ovcia bryndza, ci uz len tie zmiesane nahrady.
Inac , tento recept sa mi paci prave preto, ze bryndza nie je zamiesana do halusiek. Ked ich varim doma pre nas ,mozu byt aj zamiesane, ale ked ich maju jest aj hostia, su sympatickejsie takto, ako si ich nafotila ty, Matahari 1974.
matahari1974
dorisa, aj ja som bola jeden čas znechutena a prestala som sen davať recepty ale som si povedala že niektory iba obkecavaju recepty ale sami sem nemaju odvahu pridať nejaky recept , tak prečo si kaziť radosť hlavu hore ....
codumda, je mi jedno či to bolo jedlo chudobnych ja tam proste to vajíčko dávam , som tak naučena a nič sa tym nepokazí.. :O)
cinkla , možno niekde na salaši na Liptove v hypermarketoch asi ťažko.A dakujem za pochvalu aj ja to mam radšej keď si každy naloži bryndze a slaninky podla svojho gusta .....
zitar
Dievčence moje, mne je jedno, či je bryndza zmiešaná alebo nie, či je v ceste vajce, alebo nie je, keď sú raz dobré - a tieto vyzerajú na jednotku- tak sa ich nejdem dojesť.
1x fazia
nika72
aj mne jedno ako je bryndza,či zamiešaná či nezamiešaná hlavná vedz že sú halušky....inak na salašoch a reštauraciach som sa stretla len zo zamiešanými haluškami aj,keď chodíme známym na horniaky taaaaaak nám ich robia také zamiešané a sú vždy úžasné...asi preto,že ich nemusím robiť ja...:-)
stefanus191
...dorisa, nebud vztahovacna...cital som tie prispevky k Tvojmu vyprazanemu syru, ten co to pripomienkoval, tak ozaj nemyslel Teba , tak to tak neber a pridavaj recepty nadalej, vlastne vsetky su obkukane a uz davno vymyslene, len trochu pozmenene, ja by som tiez nejaky pridal, ale sa priznam ze neviem ako "na to ", tak hlavu hore a pridavaj recepty...vareche zdar !!!
evia
ja halušky doslova milujem, ale priznám sa, ja ich neviem takto krásne nadrobno naškriabať z lopára, ja ich dávam do haluškárne. Obdivujem tieto tvoje náááááádherné a určite aj fantasticky chutné. Dala by som si
1x fazia
sovka62
Teda, máš ich parádne, jedna ako druhá a to si ich hádzala z lopára. To je umenie, ktoré nezvládam, hoci starká a mama to vedeli perfektne a keď som sa im prizerala, mala som dojem, že na zápästí majú nejaký motorček. Aj som to skúšala, ale mama mi ich vždy ofrfľala, že jedna ako vlas, druhá ako klas. Tak som to vzdala. Podávam ich rovnako ako ty, nech si ich každý na tanieri rozbrble sám, tak sa mi to páči. A čo sa týka vajca, robí vraj halušky ťažšie stráviteľnými. Tiež som ho vždy dávala, ale keď som sa dopočula toto už nedávam a tuším to funguje.
matahari1974
všetkym ďakujem za pochvalu
sovlk62 , vyskušam teda aj bez vajíčka vdaka za radu ...
stefanus191
zabudol som matahari, pochvalit tvoj receptik, ja som nerobil halusky, lebo som to nevedel nahadzat z lopara tak ako ty, ale som uz dostal haluskaren zo Slovenska, tak si to teraz vyskusam, len este zohnat nejake kvalitne skvarky, tu v Amerike a Slovenska vecera bude - mnam, este raz vdaka...
murgaska
absolutna parada,aj moj francuzky zat sa ide zblaznit,uz aj kapustnicu robi 20L 3-4krat do roka pre svojich priatelov.Na vyrobu halusiek sa este nedal....idem mu prelozit tento recept...Dakujem...M
adamjak
Ja pod slaninu nedávam cibuľu!!Len poriadnu údenú slaninu,žiadnu oravskú.A na vrch môže byť pažitka (máme ju od jesene v mraziaku, na drobno posekanú.
kavicka
ja som robila práve dnes :-),no na budúce si tú slaninku osmažim tiež na cibuľke ,to ma zaujalo ,može to byť určite lepšie
klaura
toto jedlo by som mohla jesť stále, kým by sa ušami netlačilo von ... máš ich krásne urobené ... voňajú až k nám ... :)
slavicek
na Liptove sa do haluskoveho cesta nedava vajce ani vareny zemiak a do halusiek este pridavame uvarene zemiaky na male kocky,take velke ako su halusky a zasadne sa podavaju len s bryndzou a poriadne omastene skvarkami a nie ziadna pazitka a studene kysle mlieko
ligotka25
tie halušky vyzerajú ozaj pekne, tak pevne. neviem prečo ja ich mám také mäkké, jak rozvarené.
jeanine
no neviem, kto uz len napise komentar, ze niekto neprida nic vlastne. ja si rada vyberiem z viacerych receptov ten, ktory je mne nejblizsi, takze som len rada, ak pridavate recepty znamich jedal uvarenych "podla seba". takze sa prosim nedajte odradit! :) a tento recept sa mi paci, dnes sa varia halusky ;)
1x fazia
maartina
...vyzerajú výborne, spravila si mi chute ...môžem ich jesť neustále, až do prasknutia :) ...a zajtra si ich aj spravím, podľa tvojho receptu
lacosk
Mňam. Milujem halušky. A tieto vyzerajú fajn. Ja ich robím podobne, len si zvyknem ešte na ne upiecť na malé kúsky pokrájanú klobásku.
danisovic921
Ja tiež nemám odvahu hádzať ich z lopára. Minule som sa o to pokúsila a brat ma vysmial, že sú to kamene, tak radšej používam hlauškovač. Bez vajcia som ich neskúšala, ale akurát dnes idem, tak snáď sa podaria :)
rulik
@cinkla čistú 100% predávajú aj vo Zvolenskej Slatine, len je trochu drahšia a je to to menšie balenie, ak bývaš blízko alebo má niekto cestu okolo...
fazia
Najlepšie halušky aké som odo mňa jedla. Konečne sa mi podarilo halušky nerozvariť.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Cibuľu na bryndzové halušky ?

kika1212
@Dr (17.2.2018 19:21)
máš pravdu, ani cibuľu, ale ani vajce ani smotanu do bryndze. Ja len také pravé s dobrou kvalitnou lipt.-bryndzou.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia