Broskyňový koláč s pudingom fotorecept
Foto: elenas
Výborný a jednoduchý koláč s pudingovou plnkou a broskyňami.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
1 ČL |
|
80 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
2 bal. (v prášku) |
|
6 PL |
|
800 ml |
|
5-6 ks čerstvé alebo zavárané |
|
Na vrch: | |
2-3 PL (alebo broskyňový) |
|
20-30 g (alebo iné orechy) |
|
Postup
-
1
Preosiatu múku premiešame s práškom do pečiva a cukrom, pridáme nakrájané maslo a urobíme prstami mrveničku. Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a zamiesime cesto, ktoré trochu stlačíme na placku, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
-
2
Medzitým pripravíme plnku. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding.
-
3
Broskyne ošúpeme tak, že na šupke urobíme zárezy, ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody a potom do studenej. Šupka sa dá potom ľahko stiahnuť. Oddelíme od kôstky a nakrájame na kúsky. Ja som nakrájala na štvrtinky, ktoré som ešte prerezala na polovicu.
-
4
Chladené cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka dáme do vymastenej formy (26 - 28 cm). Okraje zarovnáme a zvyšky odrežeme a/alebo použijeme na boky. Cesto poprepichujeme vidličkou, na vrch nalejeme ešte horúci puding a poukladáme (aj trochu pozapichujeme do plnky) broskyne. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 175-180 °C asi 45-50 minút.
-
5
Upečený koláč som potrela zohriatym džemom (ak je hustý, môžete pridať par kvapiek horúcej vody) a posypala mandľovými lupienkami, ktoré som trochu opražila na suchej panvici.
-
6
Koláč necháme úplne vychladnúť a môžeme servírovať. Dobrú chuť.
Ďakujem za komentík, máš pravdu, koláč je šťavnatý a lahodný, keďže je tam kopec plnky.