Broskyňový koláč

Broskyňový koláč s pudingom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborný a jednoduchý koláč s pudingovou plnkou a broskyňami.

10-12
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku premiešame s práškom do pečiva a cukrom, pridáme nakrájané maslo a urobíme prstami mrveničku. Do zmesi pridáme rozmiešané vajíčko a zamiesime cesto, ktoré trochu stlačíme na placku, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
  2. Medzitým pripravíme plnku. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme puding.
  3. Broskyne ošúpeme tak, že na šupke urobíme zárezy, ponoríme na niekoľko minút do vriacej vody a potom do studenej. Šupka sa dá potom ľahko stiahnuť. Oddelíme od kôstky a nakrájame na kúsky. Ja som nakrájala na štvrtinky, ktoré som ešte prerezala na polovicu.
  4. Chladené cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka dáme do vymastenej formy (26 - 28 cm). Okraje zarovnáme a zvyšky odrežeme a/alebo použijeme na boky. Cesto poprepichujeme vidličkou, na vrch nalejeme ešte horúci puding a poukladáme (aj trochu pozapichujeme do plnky) broskyne. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 175-180 °C asi 45-50 minút.
  5. Upečený koláč som potrela zohriatym džemom (ak je hustý, môžete pridať par kvapiek horúcej vody) a posypala mandľovými lupienkami, ktoré som trochu opražila na suchej panvici.
  6. Koláč necháme úplne vychladnúť a môžeme servírovať. Dobrú chuť.