Broskyňovo-čučoriedkový koláč

papkoska - fotkapapkoska, 3. augusta 2014
Broskyňovo-čučoriedkový koláč
Foto: papkoska

Riedke kysnuté cesto, pečiem ho aj s iným ovocím, výborný je napr. marhuľový, ale dnes sa v mojej kuchyni stretli broskyne s čučoriedkami. Recept Zobraziť celý popisRiedke kysnuté cesto, pečiem ho aj s iným ovocím, výborný je napr. marhuľový, ale dnes sa v mojej kuchyni stretli broskyne s čučoriedkami. Recept mám zo staršieho čísla časopisu Apetit.

45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kocka
200 g
500 g
500 ml
100 g
1 ks
štipka
1 kg (rôzne)
Drobienka:
50 g
50 g
1 bal.
75 g

Postup

  1. 1

    Droždie zmiešame s lyžicou cukru, múky a asi deci vlažného mlieka. Rozmiešame na kašičku, necháme nakysnúť. Hotový kvások zmiešame so zvyšným cukrom, múkou, maslom, vajcom (môžeme namiesto jedného vajca dať dva žĺtky, koláč bude jemnejší). Cesto je redšie, také má byť. Poprášime múkou a necháme ho vykysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

  2. 2

    Po vykysnutí cesta zohrejeme rúru. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý predtým môžeme trochu potrieť maslom. Posypeme ovocím a drobienkou, ktorú sme si rozmrvili prstami zo studeného masla, cukru a múky (môžeme dať aj hrsť pomletých vlašských orechov). Pečieme 40 minút.

Diskusia k receptu

afataga
kysnute kolace su moje top, ale take riedke cesto som este neskusala, ale vyzera dobre, tak nabuduce vyskusam, ja davam do mrvenice aj vlocky a stipku skorice
radost
tak ja som dnes riedke kysnuté a slivky..mrvenička..slivky mali veľa šťavy-že cesto bolo dosť mokré..ale zjeme....robím na tieto ovocné riedke-teda liate kysnuté rada..
1x havino
havino
tak, tak, riedke kysnuté teda liate, ako @rados ť píše, rovno z misy na plech lejem, ťahám a olejovými rukami roztiahnem, ja len pol droždia na pol kila muky dávam, nech nie je vysoký, včera som robila marhuľový, posýpka, ani nevyschýna, tak je šťavnatý, aj druhý, tretí deň, pekný ho máš vysoký, ako má byť, niet nad dobrý kysnutý s ovocím
mamatata2
Moja mama tiež robievala kysnutý koláč z riedkeho cesta s mrveničkou, bol vždy výborný, ale recept už nemám, možno je to práve tento, vyskúšam.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha