Broskyňovo-čučoriedkový koláč

Autor receptu: papkoska

Riedke kysnuté cesto, pečiem ho aj s iným ovocím, výborný je napr. marhuľový, ale dnes sa v mojej kuchyni stretli broskyne s čučoriedkami. Recept mám zo staršieho čísla časopisu Apetit.

45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie zmiešame s lyžicou cukru, múky a asi deci vlažného mlieka. Rozmiešame na kašičku, necháme nakysnúť. Hotový kvások zmiešame so zvyšným cukrom, múkou, maslom, vajcom (môžeme namiesto jedného vajca dať dva žĺtky, koláč bude jemnejší). Cesto je redšie, také má byť. Poprášime múkou a necháme ho vykysnúť asi 45 minút na teplom mieste.
  2. Po vykysnutí cesta zohrejeme rúru. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý predtým môžeme trochu potrieť maslom. Posypeme ovocím a drobienkou, ktorú sme si rozmrvili prstami zo studeného masla, cukru a múky (môžeme dať aj hrsť pomletých vlašských orechov). Pečieme 40 minút.