Foto: pusta
Túto roládu som podávala ako malú večeru pre milú návštevu, vhodná ako pohostenie k vínu, možno ju servírovať za tepla i za studena s Zobraziť celý popisTúto roládu som podávala ako malú večeru pre milú návštevu, vhodná ako pohostenie k vínu, možno ju servírovať za tepla i za studena s čerstvo upečeným domácim pečivom.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
4 ks vaječné |
|
4 ks vaječné |
|
4-5 kvapiek |
|
1-2 PL |
|
50 g čerstvé |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
podľa chuti čerstvo nastrúhaný |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
100 g plátkový salámový |
|
100 g |
|
Iné: | |
|
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
OčistAenú a umytú brokolicu som rozobrala na ružičky, uvarila do mäkka, do tejto vody som pridala soľ a cukor na vyrovnanie chuti, uvarenú brokolicu som scedila, nechala na cedníku dobre odkvapkať z vody,...
-
2
....odkvapkanú brokolicu som rozmixovala na jemno, pridala som vaječné žĺtky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok a čerstvo mleté čierne korenie,...
-
3
...čerstvé maslo, opäť som premixovala na hladkú zmes, zahustila som múkou, ktorú som do zmesi poriadne zapracovala pomocou ponorného mixéra,...
-
4
...do vaječných bielkov som pridala niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a ušľahala do tuha bielkový sneh, ktorý som postupne a opatrme osmičkovým pohybom vmiešala do zmesi, aby piškota bola po upečení krásne ľahučká a nadýchaná, túto brokolicovú piškotovú hmotu som rovnomerne rozotrela na plech vyložený pečiacim papierom, vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C a piekla som dovtedy, kým sa vrch piškoty neupiekol trocha do zlato - hneda - asi 20 minút, ihlicou som vyskúšala, či je správne prepečená vpichom a ked ihlica zostala čistá, vybrala som upečenú piškotu z rúry,....
-
5
...okamžite som prikryla vrch piškóty veľkou plátenou kuchynskou utierkou, predtým namočenou v studenej vode a dobre vyžmýkanej z vody,....
-
6
...celé som otočila na dosku utierkou dole a odstránila som opatrne pečiaci papier z horúcej piškoty, mne sa kúsok tenkého povrchu síce odlúpil aj s papierom, nie je to však žiadna tragédia, lebo toto bude vnútorná strana rolády, ak ste však perfekcionalisti, tak to nezabudnite robiť veľmi pomaly a pre istotu ešte pečiaci papier natrite tenučko olejom alebo maslom pred vložením na plech,...
-
7
...od dlhšieho okraja som piškótu ešte horúcu pomocou utierky na tesno zarolovala do mokrej utierky, aby získala tvar rolády, nechala som ju takto chvíľku odpočívať, asi 10 minút,...
-
8
...zatiaľ som pripravila plátkový údený salámový tekovský syr,...
-
9
...plátky scjwarzwaldskej šunky,...
-
10
....horúcu roládu som rozrolovala, vnútorný povrch som rovnomerne pokládla tenkými plátkami syra,...
-
11
...na ktorý som rozložila tenké plátky schwarzwaldskej šunky,...
-
12
...a pomocou mokrej utierky som roládu opäť na tesno zarolovala, nechala som ju vychladnúť a v utierke som ju na podnose odložila odpočívať na 4 hodiny do chladničky, roláda je celý čas stále zabalená vo vlhkej utierke, ktorá ju chráni pred vysychaním a lámaním, zostane pekne vláčna a čerstvá.
-
13
Brokolicovú roládu som rozbalila, odstránila utierku a pokrájala som ju na rezy asi 0,5 cm hrubé, ...
-
14
...podávala som ju s kôpkami strúhaného ementálu a kyslou smotanou, do ktorej som dala citrónovú šťavu a čerstvo nastrúhaný chren, ako prílohu som podávala čerstvú, doma upečenú bagetu.
-
15
Táto roláda je veľmi chutné spojenie brokolice, šunky a syra, výborne ju dopĺňa nastrúhaný syr a ochutená kyslá smotana s chrenom, čerstvá jemná zelenina, roláda je vynikajúca za tepla i za studena, môže sa podávať ako malá večera pre návštevy, ako pohostenie k vínu, ako slaná chuťovka či predjedlo.
pekna inspiracia pre tych co maju radi brokolicu ako ja
som rada, že sa ti moja brokolicová roláda páči :-)
dakujem ti za krásnu pochvalu.
som rada, že som inšpirovala.
dakujem za pochvalu.
tých rolád na nete je veľa a svetlo pri fotení neviem ovplyvniť, často sa mení v priebehu dňa počasím a fotím mobilom.
som rada, že ťa môj receptík zaujal a teší ma, že sa ti páči :-)
dakujem za krásne hodnotenie a 5*.
dakujem.
brokolica je číslo 1 aj pre nás.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*