Domáce pečivo
Domáce pečivo

Brioška z kváskového cesta alebo s droždím fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 31. mája 2020
Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept)
Foto: dvorka

Kniha Domáci chlieb obsahuje veľmi veľa rôznych receptov. Nielen na chleby, ale aj sladké pečivá. A tak som skúsila tento na briošku. Pôvodný recept je s droždím, ja som si ho prekváskovala a priznám sa, že po ochutnaní upečenej briošky som si uvedomila, že lepšie cesto som nejedla. Neviem či to je množstvom masla alebo vajec. Ale odporúčam upiecť. Pridávam pôvodný recept s droždím aj s kváskom.

30 minút
na 185 °C

Suroviny

Pôvodný recept:
250 g
1 zarovnaná KL
30 g
20 g (alebo 10 g sušeného droždia)
60 ml
2 ks stredne veľké
70 g (zmäknuté alebo roztopené a vychladnuté)
Kváskový recept:
Rozkvas:
60 g
60 ml
1 PL
Cesto:
440 g
1 zarovnaná KL
60 g
70 ml
3 ks veľké
125 g (roztopené a vychladené)
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zameriam sa na kváskový recept. Tí, ktorí budú piecť s droždím, si urobia klasický kvások z časti vlažného mlieka a droždia, nechajú nakysnúť a potom pridajú do cesta. Potom pracujú s cestom tak, ako ja. Najskôr som si večer pripravila rozkvas. Nakoľko je rozkvasu málo, stačila mi menšia uzatvárateľná nádoba. Do tej som dala mlieko, múku a lyžicu kvásku. Dobre som premiešala a nechala som cez nos vykvasiť. Ja používam na pečenie špaldovú múku, tá sa dá zameniť za klasickú hladkú pšeničnú.

  2. 2

    Ráno som robila cesto. Sypké suroviny som zmiešala, pričom múku som vopred preosiala cez sitko. Mokré suroviny som zmiešala postupne v menšej miske a následne som ich vliala k múke a dobre som všetko premiešala. Vzniklo kompaktné cesto, ktoré som zakryla druhou misou a nechala 10 minút kysnúť.

  3. 3

    Po 10-tich minútach som cesto prepracovala prekladaním. Počas prekladania som cesto pozatláčala, aby som z neho vytlačila vzduch. Misu s cestom som zakryla druhou misou a nechala 10 minút kysnúť. Tento krok som zopakovala ešte 2 x, teda spolu 3x.

  4. 4

    Po poslednom prekladaní som nechala cesto kysnúť 1 hodinu.

  5. 5

    V pôvodnom recepte sú uložené 3 briošky za sebou v malej hranatej forme na chlieb. Je to polovičné množstvo cesta, preto je kúskov menej. Pri prvom pokuse z tohto menšieho množstva som spravila 4 ks briošiek a dala som ich do malej okrúhlej formy. Ja som robila z dvojnásobného množstva surovín a tak som použila formu okrúhlu. Po hodine som cesto podelila na 10 kúskov, ja som do cesta pridala aj hrozienka, nemusia byť. Urobila som naolejovanými rukami guľky - briošky. Vyvaľkala som každú v zemiakovom škrobe, oprášila a uložila na vymastenú okrúhlu formu.

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Briošky z droždia kysnú 35 - 45 minút a z kvásku 2 hodiny. Zakryté utierkou a buď vložené do igelitového sáčku, alebo pod veľkou misou. Musia zdvojnásobiť objem. Počas tohto kysnutia som 45 minút pred koncom kysnutia dala rozohriať rúru na 230 °C.

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Briošky som natrela rozšľahaným vajíčkom, posypala som sezamom, môže sa dať mak, alebo nič.

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vložení formy do rúry som znížila teplotu na 185 °C a piekla som 30 minút. Rošt treba dať do dolnej časti rúry, ja som mala na druhej priečke a trochu sa vrch stmavol. Ale na chuti to neubralo. Briošky som vybrala z formy, dala som chladiť na mriežku.

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vychladnutí som odlomila polovicu pre rodičov a už sme ochutnávali.

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chuťou brioška pripomína vianočku, ale veľmi chutnú. Kúsky sa odtrhávajú a dajú sa jesť samotné,

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    alebo s maslom a džemom. Ja som si dala na raňajky s rebarborovou marmeládou.

    Brioška z kváskového cesta alebo s droždím (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Paráda.
Môžem Ťa poprosiť autora knihy? Alebo, ak sa dá, odfotiť prebal a vložiť?
Ďakujem pekne.
1x haji
@terinka55 (31.5.2020 12:51)

Prikladám foto knihy. Mám ju dlho, vlastne som ju kúpila mojej mamke, no v posledných rokoch už pečie veľmi málo tak mi ju dala, že ja ju využijem. A užívam si ju, pretože som z nej upiekla už všeličo. V posledných dvoch rokoch hlavne kváskové.


1x haji