Bravčové stehno s paradajkami
Bravčové stehno s paradajkami

Bravčové stehno s paradajkami (z tlakového hrnca)

janikbj - fotkajanikbj, 15. marca 2017
Bravčové stehno s paradajkami (z tlakového hrnca)
Foto: janikbj

Bravčové stehno s paradajkami z tlakového hrnca.

5
porcií
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g (orech)
1 plechovka
1/2 ks
1 PL na zahustenie (nemusí byť)
3 ks




Postup

  1. 1

    Na oleji alebo masti si speníme na drobno nakrájanú cibuľu (polovica menšej stačí), pridáme na malé kocky nakrájané bravčové stehno. Opekáme, kým mäso nie je biele, pridáme trochu mletej červenej papriky, čierneho korenia, premiešame. Pridáme na malé kúsky nakrájaný zeler (ja som dala možno 1,5 cm plátok z malej buľvy), môžete aj rovnaký kúsok nadrobno nakrájanej mrkvy). Pridáme tak 2/3 konzervy sekaných paradajok - hlavne kúsky paradajok, šťavu dolejeme neskôr - (počas sezóny určite použijeme čerstvé paradajky), 3 guličky nového korenia, na 2x medzi prsty sušeného rozmarínu, podobne trochu sušenej citrónovej kôry (príp. čerstvú kôru z chemicky neošetreného citróna), osolíme. Mäso medzitým začne púšťať šťavu + šťava z paradajok stačí, netreba podlievať.

  2. 2

    Pri varení v tlakovom hrnci podlievam len po trošku alebo vôbec, max. po hladinu mäsa (úplne stačí do polovice). Hrniec zavrieme a na silnom ohni necháme natlakovať. Po natlakovaní si stopneme 13 - 15 min. a varíme na najmenšom ohni. Po danom čase oheň vypneme a mäso necháme dôjsť, kým sa hrniec sám neodtlakuje (cca 5 - 10 min.). Hrniec otvoríme a keď je mäso náhodou stále tvrdé, natlakujeme ho ešte na 5 min. a následne necháme dôjsť.

  3. 3

    Do uvareného mäsa pridáme zvyšok konzervy paradajok (príp. čistú vodu, podľa chuti) a necháme chvíľu variť s poodkrytou pokrievkou (už klasickou, netlakujeme), aby sa šťava zredukovala a sama zahustila. Podľa potreby ešte dochutíme, ak sa zdá omáčky príliš kyslá, trošku hnedého cukru pomôže. Kto má rád husté omáčky, môže dohustiť 1PL hladkej múky rozhabarkovanej v studenej vode, ale nie je to potrebné. Ja som pre zjemnenie paradajkovej chuti pridala asi 0,5 dl plnotučného mlieka - nemusí byť.

  4. 4

    Podávame s cestovinou, napr. penne a strúhaným syrom - ideálne typu parmezán - alebo s čím komu pasuje ;)

Diskusia k receptu

emdy
stehno je minútkové mäso.... kvalitné, ktoré sa rýchlo urobí ale ak sa zaparí sa stiahne a príprava sa predĺži a stratí všetko čo v sebe malo.... nemyslím to v zlom :) príklad: br. rezeň zo stehna sa na panvici urobí za cca 7 minút je to myslené čím šetrnejšia príprava /myslím tepelná/ tým lepšia chuť
prajem pekný deň
janikbj
@Emdy (19.3.2017 07:52)

vidíš, tak to mi ani nenapadlo. viackrát som sa tu stretla s tým, že bravčové niekto varí v tlakovom hrnci aj 30 a viac min. Stehno som zase mala ja stále za tuhé mäso (rezne nie sú moje obľúbené jedlo). učíme sa celý život. tak ďakujem za rozšírenie obzorov a prajem peknú nedeľu ;)
kukulienka71
Dobre si navarila, kuchta ti istila mäkkosť mäsa a ochutenie zeleninou je vždy vítané, aspoň pre mňa. Čo sa týka br. stehna, kupujem ho málo na kuch. úpravu, preferujeme pliecko, krkovičku a na rezne karé, to je bim-bam hotové. Keďže stehno je sval používaný, mäso má tuhšie, potrebuje viac času k zmäknutiu, výnimkou sú opatrenia, ktorými sa stane rýchlejšie pripraviteľným - na rezne prerušiť vlákna (rezať priečne a tenko vyklepať) alebo ak je na pásiky, tak marinovať, tým skrehne. Je to chutné a jedno z najchudších mias čo sa bravčoviny týka. Rada ho jem pečené či dusené vcelku, len nato nemám dosť stravníkov a keď je manžel doma, ten stehno nemá v obľube, ani len údenú šunku:-)
emdy
@Janikbj (19.3.2017 11:18)

nie je zač...na budúce na panvici buď plátky alebo soté... ako minútku... a ak trošku podliať tak len vriacou vodou
pekný deň




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia