Bravčové mäso

Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V pôvodnom recepte je rozpis surovín na 10 porcíí z 1 kg mäsa. Ja som použil 0,5 kg mäsa, tak som pomer prepočítal, a zmenšil som dávku soli a múky. Takto to bolo akurát. Verím, že aj pri receptoch podľa ČSN mal aj tak konečné slovo šéfkuchár, ktorý pokrm patrične doladil.
  2. Nadrobno nakájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista.
  3. Pridáme rascu, premiešame a necháme trocha rozvoňať, pridáme mäso pokrájané na kocky, osolíme a opečieme, aby sa zatiahlo.
  4. Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka.
  5. Mäso občas premiešame, v prípade potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké bolo asi za 1 hodinu dusenia.
  6. Potom mäso vyberieme dierkovanou naberačkou do čistého kastróla a odložíme.
  7. Šťavu z mäsa vydusíme na tuk...
  8. Zaprášime múkou, ktorú opražíme, zalejeme teplou vodou, dobre premiešame a povaríme.
  9. Vzniknutú omáčku precedíme cez sitko na odložené mäso.
  10. V sitku nám zostanú už len zvyšky rasce a nerozvarenej cibule, tieto vyhodíme.
  11. Omáčku s mäsom trocha prevaríme. Omáčka je hladká, tukom lesklá, mäso mäkké a šťavnaté. Podávame s ľubovoľnou prílohou, ja som robil deň predtým žemľovú knedľu, tak bolo s knedľou.