Bravčové mäso
Bravčové na rasci podľa ČSN (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Opäť som vyskúšal jeden retro recept z knihy receptúr teplých pokrmov.
5 porcií |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- V pôvodnom recepte je rozpis surovín na 10 porcíí z 1 kg mäsa. Ja som použil 0,5 kg mäsa, tak som pomer prepočítal, a zmenšil som dávku soli a múky. Takto to bolo akurát. Verím, že aj pri receptoch podľa ČSN mal aj tak konečné slovo šéfkuchár, ktorý pokrm patrične doladil.
- Nadrobno nakájanú cibuľu opražíme na masti do zlatista.
- Pridáme rascu, premiešame a necháme trocha rozvoňať, pridáme mäso pokrájané na kocky, osolíme a opečieme, aby sa zatiahlo.
- Podlejeme trochou vody a prikryté dusíme na miernom ohni do mäkka.
- Mäso občas premiešame, v prípade potreby podlievame horúcou vodou. Mäkké bolo asi za 1 hodinu dusenia.
- Potom mäso vyberieme dierkovanou naberačkou do čistého kastróla a odložíme.
- Šťavu z mäsa vydusíme na tuk...
- Zaprášime múkou, ktorú opražíme, zalejeme teplou vodou, dobre premiešame a povaríme.
- Vzniknutú omáčku precedíme cez sitko na odložené mäso.
- V sitku nám zostanú už len zvyšky rasce a nerozvarenej cibule, tieto vyhodíme.
- Omáčku s mäsom trocha prevaríme. Omáčka je hladká, tukom lesklá, mäso mäkké a šťavnaté. Podávame s ľubovoľnou prílohou, ja som robil deň predtým žemľovú knedľu, tak bolo s knedľou.