Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami

lyali - fotkalyali, 13. februára 2012
Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami
Foto: lyali

Z bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala Zobraziť celý popisZ bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala som ho na plátky a na ozvláštnenie som do paradajkovej omáčky pridala aj inú zeleninku. Mnohí z Vás isto na podobný spôsob pripravajú takto mäsko, ale niečím novým môže byť príloha - zemiaky v trochu inej podobe - ako zemiakovo-kelové placky (aby tej zeleninky nebolo málo :-) ).

4
porcie
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g na dusenie (pekné pliecko)
1-3 ks
cca 5 ks
2-3 ks
150 g čerstvé
100 g
100 g
1 PL
2 KL
150 ml
2 KL na zahustenie




Postup

  1. 1

    Bravčové mäso vhodné na dusenie si nakrájame na primerane hrubé plátky, vyklepeme, posolíme a okoreníme.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 1
  2. 2

    V prípade potreby narežeme na okrajoch.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 2
  3. 3

    Na rozohriatom oleji opražíme z oboch strán doružova.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci zvaríme vodu (asi 1 l) s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a vložíme do nej osmažené bravčové plátky. Osolíme a zakryté dusíme domäkka.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si pripravíme zeleninku do omáčky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Červenú papriku na rezančeky. Kyslé uhorky na hranolčeky.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 5
  6. 6

    Na masle a cukre orestujeme šampiňóny.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 6
  7. 7

    Udusené mäsko vyberieme z omáčky a vložíme do nádoby vhodnej do rúry.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 7
  8. 8

    V troche studenej vody (asi 2dcl) rozmiešame hladkú múku (ja mám napr. radšej redšiu omáčku :-) ).

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 8
  9. 9

    Do vývaru vmiešame pasírované paradajky (pretlak) a zahustíme múkou rozmiešanou vo vode.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme orestované šampiňóny.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 10
  11. 11

    Premiešame (spojí sa tak sladkastá chuť šampiňónov s kyselkavou omáčkou).

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 11
  12. 12

    Na mäsko v zapekacej miske uložíme rezančeky sladkej červenej papriky a hranolčeky kyselkavých uhoriek.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 12
  13. 13

    Prelejeme paradajkovou omáčkou.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 13
  14. 14

    A vložíme do vyhriatej rúry odokryté "prebublať" (nech paprika a uhorky sú trochu menej ako chrumkavé, čo "trčí" zo šťavy nech sa zapečie, zapekala som na funkcii gril :-) ). Kľudne môžeme nechať prebublať aj na sporáku v hrnci a nevkladať už do rúry

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 14
  15. 15

    Tip na prílohu: Zemiakovo-kelové placky :-) Nech sa tu neutopíme v toľkých bodíkoch s obrázkami a ich popisom (nech sa topí len mäsko v omáčke :-) ), placky uvádzam samostatne http://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-placky-inak-/24959-recept.html.

    Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami  - obrázok 15

Diskusia k receptu

zuzliak
moja neboha babka vravievala: masa chodz z pesa :) toto si kk ;) pre kazdy pripad :)
duschko
Velmi pekne a zaujimavo popisany recept. Ukladam do MKK.
lyali
@hviezdickaz , asi sa mi podarilo namiešať správne, príjemne kyselkavú chuť - obaja moji R mi to zjedli :-) Kyselkavé pasírované paradajky a uhorky (uhorky som mala poctivé domáce - také akurát), vyvážené primeranou troškou cukru a červenou paprikou (čerstvou, nie sterilizovanou). A k tomu tie placky/ fašírky zemiakovo-kelové (kel je pre mňa sladšia zelenina - keď ho dám do nedeľného vývaru, malý mi povie, že polievočka je akási sladká :-) ). Ja sa zas Tebou rada inšpirujem :-)
diabambulka
súhlasím s tebou lyali, je to výborná komnbinácia sladko-kyselkavá a výborný obedík na jednotku s hviezdičkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia