Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami
Z bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala Zobraziť celý popisZ bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala som ho na plátky a na ozvláštnenie som do paradajkovej omáčky pridala aj inú zeleninku. Mnohí z Vás isto na podobný spôsob pripravajú takto mäsko, ale niečím novým môže byť príloha - zemiaky v trochu inej podobe - ako zemiakovo-kelové placky (aby tej zeleninky nebolo málo :-) ).
porcie
tepelná úprava
Suroviny
| 700 g na dusenie (pekné pliecko) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 1-3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| cca 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2-3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 150 g čerstvé | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 2 KL | 
                                                             | 
                                                    
| 150 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 2 KL na zahustenie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Bravčové mäso vhodné na dusenie si nakrájame na primerane hrubé plátky, vyklepeme, posolíme a okoreníme.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
V prípade potreby narežeme na okrajoch.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Na rozohriatom oleji opražíme z oboch strán doružova.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
V hrnci zvaríme vodu (asi 1 l) s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a vložíme do nej osmažené bravčové plátky. Osolíme a zakryté dusíme domäkka.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Zatiaľ si pripravíme zeleninku do omáčky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Červenú papriku na rezančeky. Kyslé uhorky na hranolčeky.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Na masle a cukre orestujeme šampiňóny.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Udusené mäsko vyberieme z omáčky a vložíme do nádoby vhodnej do rúry.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
V troche studenej vody (asi 2dcl) rozmiešame hladkú múku (ja mám napr. radšej redšiu omáčku :-) ).
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Do vývaru vmiešame pasírované paradajky (pretlak) a zahustíme múkou rozmiešanou vo vode.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Pridáme orestované šampiňóny.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Premiešame (spojí sa tak sladkastá chuť šampiňónov s kyselkavou omáčkou).
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Na mäsko v zapekacej miske uložíme rezančeky sladkej červenej papriky a hranolčeky kyselkavých uhoriek.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Prelejeme paradajkovou omáčkou.
                                                     - 
                                                    14
                                                    
A vložíme do vyhriatej rúry odokryté "prebublať" (nech paprika a uhorky sú trochu menej ako chrumkavé, čo "trčí" zo šťavy nech sa zapečie, zapekala som na funkcii gril :-) ). Kľudne môžeme nechať prebublať aj na sporáku v hrnci a nevkladať už do rúry
                                                     - 
                                                    15
                                                    
Tip na prílohu: Zemiakovo-kelové placky :-) Nech sa tu neutopíme v toľkých bodíkoch s obrázkami a ich popisom (nech sa topí len mäsko v omáčke :-) ), placky uvádzam samostatne http://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-placky-inak-/24959-recept.html.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu