Bravčové na paradajkovej omáčke so zemiakovými plackami
Foto: lyali
Z bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala Zobraziť celý popisZ bravčového pliecka som sa pôvodne chystala urobiť klasické mäsovo-ryžové guľky v paradajkovej omáčke. Keďže pliecko sa mi zdalo príliš pekné na mletie, pokrájala som ho na plátky a na ozvláštnenie som do paradajkovej omáčky pridala aj inú zeleninku. Mnohí z Vás isto na podobný spôsob pripravajú takto mäsko, ale niečím novým môže byť príloha - zemiaky v trochu inej podobe - ako zemiakovo-kelové placky (aby tej zeleninky nebolo málo :-) ).
porcie
tepelná úprava
Suroviny
700 g na dusenie (pekné pliecko) |
|
|
|
|
|
|
|
1-3 ks |
|
cca 5 ks |
|
2-3 ks |
|
150 g čerstvé |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 PL |
|
2 KL |
|
150 ml |
|
2 KL na zahustenie |
|
Postup
-
1
Bravčové mäso vhodné na dusenie si nakrájame na primerane hrubé plátky, vyklepeme, posolíme a okoreníme.
-
2
V prípade potreby narežeme na okrajoch.
-
3
Na rozohriatom oleji opražíme z oboch strán doružova.
-
4
V hrnci zvaríme vodu (asi 1 l) s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením a vložíme do nej osmažené bravčové plátky. Osolíme a zakryté dusíme domäkka.
-
5
Zatiaľ si pripravíme zeleninku do omáčky. Šampiňóny nakrájame na plátky. Červenú papriku na rezančeky. Kyslé uhorky na hranolčeky.
-
6
Na masle a cukre orestujeme šampiňóny.
-
7
Udusené mäsko vyberieme z omáčky a vložíme do nádoby vhodnej do rúry.
-
8
V troche studenej vody (asi 2dcl) rozmiešame hladkú múku (ja mám napr. radšej redšiu omáčku :-) ).
-
9
Do vývaru vmiešame pasírované paradajky (pretlak) a zahustíme múkou rozmiešanou vo vode.
-
10
Pridáme orestované šampiňóny.
-
11
Premiešame (spojí sa tak sladkastá chuť šampiňónov s kyselkavou omáčkou).
-
12
Na mäsko v zapekacej miske uložíme rezančeky sladkej červenej papriky a hranolčeky kyselkavých uhoriek.
-
13
Prelejeme paradajkovou omáčkou.
-
14
A vložíme do vyhriatej rúry odokryté "prebublať" (nech paprika a uhorky sú trochu menej ako chrumkavé, čo "trčí" zo šťavy nech sa zapečie, zapekala som na funkcii gril :-) ). Kľudne môžeme nechať prebublať aj na sporáku v hrnci a nevkladať už do rúry
-
15
Tip na prílohu: Zemiakovo-kelové placky :-) Nech sa tu neutopíme v toľkých bodíkoch s obrázkami a ich popisom (nech sa topí len mäsko v omáčke :-) ), placky uvádzam samostatne http://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-placky-inak-/24959-recept.html.
Diskusia k receptu