Bravčová panenka s mrkvou a šampiňónmi
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Bravčovú panenku umyjeme, prípadne orežeme nejaké časti. Panenku osolíme a obalíme v bylinkovom korení (ja som použila sušenú pažítku, majorán a trocha bazalky).
- 2
Na rozpálenom oleji sprudka opečieme panenku z každej strany. Pridáme maslo a panenku chvíľu pomocou lyžice polievame roztopeným maslom.
- 3
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Opečenú panenku preložíme na plech, polejeme výpekom, zakryjeme alobalom a vložíme do rozohriatej rúry na približne 20 minút. Pri takomto čase je panenka prepečená aj vo vnútri, kto má radšej ružovejšiu, treba skrátiť dobu pečenia v rúre.
- 4
Počas pečenia panenky si pripravíme omáčku k mäsku. Na rozohriatom oleji opražíme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme mrkvu nakrájanú na tenké kolieska, prípadne na kocky a spolu chvíľku popražíme. Zalejeme vodou a dusíme, kým je mrkva mäkká. Pridáme nakrájané šampiňóny a spolu dusíme aspoň 10 minút. (Ak použijeme čerstvé šampiňóny, najskôr ich opražíme spolu s mrkvou a až potom zalejeme vodou.) Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- 5
Keď sú mrkva a šampiňóny mäkké, omáčku zahustíme buď múkou alebo smotanou na šľahanie a necháme prevrieť.
- 6
Upečenú panenku nakrájame na kolieska. Servírujeme poliatu omáčkou. Ja som ako prílohu zvolila zemiakovú kašu, no fantázii sa medze nekladú :) Po tomto obede sa len zaprášilo a ostali prázdne taniere, preto som nestihla ani fotku :(
Tiež bravčová panenka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu