Foto: jo
Toto je údajne originálny recept z roku 1938 – Prešpurácke bajgle, ktoré sú schopné byť tak dlho čerstvé, že vydržia aj cestu šíkom do Zobraziť celý popisToto je údajne originálny recept z roku 1938 – Prešpurácke bajgle, ktoré sú schopné byť tak dlho čerstvé, že vydržia aj cestu šíkom do Ameriky. Milujem koláče z kysnutého cesta, tak som sa pustila do pečenia. Pocitvo som si vážila kúsky cesta a plnky (niekedy som fakt divná), ale výsledok stál za to.
na 200 °C
Suroviny
0,5 kg |
|
0,5 kg |
|
40 až 80 g |
|
10 g |
|
0,15 kg |
|
0,30 kg |
|
0,20 l |
|
3 ks |
|
Maková plnka: | |
1 kg |
|
0,5 kg |
|
1 bal. |
|
|
|
0,5 l |
|
Orechová plnka pre cesto zo 400 g múky: | |
0,15 kg |
|
0,1 kg |
|
0,3 l |
|
0,1 kg |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Tento recept by mal stačiť asi na 100 rožkov s hmotnosťou 40 g. Pripravíme si droždie asi v 0,1 l vlažného mlieka, asi po 20 minútach ho vlejeme do múky, ktorú sme dôkladne premiešali. Pridáme cukor, soľ, a vmiešame aj zvyšok mlieka. Postupne pridáme maslo a všetko dokonale spracujeme tak, aby sa cesto nelepilo. Urobíme guľu, ktorú dáme do nádoby na kysnutie. Kysnúť môže 20 minút až hodinu, podľa toho, koľko sme použili droždia. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime. Po ďalších 10 – 20 min. rozdelíme cesto na polovice a urobíme z nich dva asi 50 cm sendviče. Tie potom ešte ďalej predlžujeme a z prúta cesta odkrajujeme kúsky asi 25 g. Z kúskov cesta urobíme guľôčky. Guľôčky cesta rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky (musí jej byť minimálne toľko, aká je hmotnosť cesta). Vytvarujeme valčeky, necháme podkysnúť.
- 2
Potom formujeme výsledný tvar rožkov, pričom vždy dbáme na to, aby spoj cesta bol na spodnej strane. Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch podkovičiek potrieme. Rožky uložíme na chladné miesto do prievanu, aby vaječná glazúra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 min. na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra sa popraskala (mramorovanie).
- 3
Maková plnka : Cukor rozpustíme vo vode a zohrievame. Pridáme pomletý mak, za stáleho miešania zohrievame dovtedy, kým sa mak zahustí. Do chladnúcej náplne pridáme nastrúhanú kôru z citróna a vanilkový cukor. Po vychladnutí by mala byť zmes taká hustá, aby sa dali z nej rukou robiť šúľance. Ak je ešte riedka, môžeme ju zahustiť strúhankou, alebo postrúhaným perníkom.
- 4
Orechová plnka : Mlieko a cukor privedieme do varu, pridáme zomleté orechy a za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Odstavíme z platne, pridáme zomleté piškóty, vanilkový cukor a rum. Z plnky vytvarujeme valčeky – 25 g. Aby sa nám nelepila plnka na ruky, potrieme si dlane olejom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
aby glazúra- vrch rožekov ostal popukaný...a to je vlastne ten orginál bratislavských rožkov... o ktoré sa súťaží na gastronomických výstavách....a podľa foto by určite OK - ukladám do KK...
Makovniky sa mi naviac nikdy nepukaju pri peceni. Do tychto tvojich len zahryznut su ako malovane ...dakujem.
Čo sa týka múky z hrubej by som kysnuté cesto nerobila,je lepšie ako tu bolo povedané 1:1 ,ale ide to aj z hladkej.
Najlepšie to vystihol marlen-ov dedko, je to veľa náplne jemne obalenej v ceste.
K tej múke : neviem poradiť, nikdy som nerobila so samej hladkej múky. Asi by som to riešila, ako spomínali dievčence, miešaním hladkej a hrubej múky.
1. Niekde som sa dočítal, že do cesta sa v starej Bratislave nedávalo maslo, ale bravčová masť. Potom som sa od člena rodiny dopočul, že sa používala dokonca husacia masť ! Skúsil som husaciu masť aj kombináciu husacej s maslom a chuťový výsledok bol vždy výborný! Je to už asi trocha nóbl, ale keď sa vezme do úvahy, koľko je s tým práce, tak to stojí za to.
2. Veľmi dôležitá je technológia prípravy cesta. Osvedčil sa mi tento postup : cesto som po dôkladnom vymiesení nechal nakysnúť cca 20 min. Potom som ho znova dôkladne premiesil, rozdelil na diely (veľkosť dielov popíšem ďalej) a strčil do chladničky. Jednotlivé diely som potom vyberal z chladničky až tesne pred ďalším spracovaním. Po zabalení som rožky ukladal na studený plech, hneď natieral žĺtkom a opäť na chladné miesto, aby nekysli - v tejto fáze nesmú zväčšovať objem ! Mimochodom, s takým chladným cestom sa aj výborne pracuje.
3. Cesto z 500g múky som rozdelil na 6 častí, keby som robil z celého kila múky, bolo by ich 12. Mne vyšli kusy po cca 170g. Každú časť som po vybratí z chladničky rozváľal na kruh s priemerom cca 40 cm. Kruh som kolečkom rozrezal na 8 trojuholníkov. Do základne každého trojuholníka som položil príslušnú časť plnky a zabalil. Najprv som plnku zabalil jednou zatáčkou cesta, potom som okraje budúceho rožka zahol smerom dnu, čím som rožok aj zo strán uzavrel a potom už som rožok dobalil, doroloval až k vrcholu trojuholníka.
4. Do makovej plnky (z 25 g maku) som pridal malú lyžičku citrónovej šťavy. Vyčítala to niekde na webe manželka, je to vynikajúca zmena !
5. Zabalené a natreté rožky po dokonalom zachnutí povrchu (vyskúšame dotykom prsta) z chladného miesta iba na pár minút vyberieme do tepla, aby sa akurát trocha zohriali a ešte predtým, než začnú zväčšovať svoj objem, strčíme do rúry vyhriatej na 200 st. Ja som musel piecť dlhšie ako 12 min, celkom asi 16. Týmto spôsobom dosiahnete peknú kresbu na povrchu rožkov. Žĺtok na povrchu najprv osmahne horúcim vzduchom a ako začnú rožky rásť, žĺtkové potretie popraská. To je presne to, čo potrebujeme.
Myslím, že toto je recept, pri ktorom treba ozaj dodržovať technológiu, inak výsledok múže byť aj chutný, ale nemusí to byť ešte ono. Osobne som poctivo rozvažoval cesto aj plnku. Aspoň boli približne rovnako veľké a neostala, ani nechýbala plnka.
Nakoniec som skúsil ešte tvarohové. Pre starých bratislavčanov by asi neboli kóšer, ale komu to nevadí, môže skúsiť. Všetko ako predtým, ale na cesto z 250g múky treba asi 350 g tvarohu. Treba hrudkový, mne sa vždy najlepšie osvedčí nitriansky tučný, ten čo je zabalený v celofáne. Pridal som pár lyžíc mlieka, pokrájané hrozienka, cukor podľa chuti a povaril som, na záver som pridal 1,5 lyžice škrobovej múčky (solamyl ?) aby plnka zhustla.
Na stránke www.beigel.96.sk môžete nájsť pár fotiek, ktoré aspoň čiastočne dokumentujú to, čo som tu popísal.
pietro
Zbadala som ale až teraz, že toho masla som dala 0,30 ale nie kg. Zmýlili ma tie gr. a kg. Stále som pozerala len na to mlieko. Ono je asi najlepšie napísať 30 dkg. masla. Narobila som ich, ale cesto je tvrdé. Ešte že je na tenko. Ale polovica je už fuč.
:)