Foto: pn
Tento recept mi dala mužova príbuzná, ktorá žije v Bosne. Je to tradičný chlieb (alebo pečivo), ktoré sa podáva spolu s čevapčiči. Ja si do Zobraziť celý popisTento recept mi dala mužova príbuzná, ktorá žije v Bosne. Je to tradičný chlieb (alebo pečivo), ktoré sa podáva spolu s čevapčiči. Ja si do neho dám aj pleskavicu (niečo podobné ako u nás fašírka). Budem rada ak vyskúšate. Určite vám bude chutiť...
porcií
príprava
na 230 °C
Postup
-
1
Spravíme si najprv kvások. Do teplej vody dáme cukor, 1 PL múky a droždie. Necháme vykysnúť.
-
2
Vykysnutý kvások dáme do múky so soľou a vymiesime si hladké cesto. Cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
-
3
Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na dosku a spravíme si 8 buchtičiek, aby boli pekné hladké. Buchtičky necháme zakryté 10 minút odpočívať. Potom si dlaňou robíme lepine tak, že dlaň zatlačíme na buchtičku a spravíme z nej lepinu.
-
4
Na každú lepinu tupou stranou noža spravíme mriežku. Dáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Ja som dávala 3 ks na jeden plech. Na posledný som dala dve.
-
5
Teraz tie naše lepine natrieme teplou vodou a prikryjeme vlažnou utierkou a na ňu dáme suchú utierku a necháme 1/2 hodiny stáť.
-
6
Rúru si zapneme na 230 stupňov. Keď je ohriata, dáme do nej prvý plech, na druhú mriežku z hora a pečieme 10-12 minút. Ja som piekla 10min. Mám rúru s ventilátorom. Tu je vidieť ako sa nafúkli.
-
7
Keď sú upečené prikryjeme ich utierkou. Tu mám už všetky upečené.
-
8
My sme dnes grilovali. Lepine sa hodia ku všetkému ale najviac keď sa griluje. Najviac sa jedia k cevapčiči. Vtedy sa rozkroja a trošku sa poleju hovädzím vývarom ale POZOR aby sa nerozmočili. Dáme ich trošku zapiecť na gril a potom ich prehodime na upečené čevapčiči, aby pekne voňali od nich. Ešte si dáme k nim ajvar a ja ľúbim bryndzu. Dobrú chuť...
-
9
Tu je aj mäso na grile. Keď nemáme veľkú návštevu tak si dám lepine do mrazničky, a mám prichystané na druhý krát. Môžete si spraviť z polovičnej dávky
Si šikovná.
Piše v recepte aj mlieko.