Pečivo

Bosnianske lepine (fotorecept)

Autor receptu: pn

Tento recept mi dala mužova príbuzná, ktorá žije v Bosne. Je to tradičný chlieb (alebo pečivo), ktoré sa podáva spolu s čevapčiči. Ja si do neho dám aj pleskavicu (niečo podobné ako u nás fašírka). Budem rada ak vyskúšate. Určite vám bude chutiť...

8
porcií
100 minút
príprava
10 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravíme si najprv kvások. Do teplej vody dáme cukor, 1 PL múky a droždie. Necháme vykysnúť.
  2. Vykysnutý kvások dáme do múky so soľou a vymiesime si hladké cesto. Cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
  3. Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na dosku a spravíme si 8 buchtičiek, aby boli pekné hladké. Buchtičky necháme zakryté 10 minút odpočívať. Potom si dlaňou robíme lepine tak, že dlaň zatlačíme na buchtičku a spravíme z nej lepinu.
  4. Na každú lepinu tupou stranou noža spravíme mriežku. Dáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Ja som dávala 3 ks na jeden plech. Na posledný som dala dve.
  5. Teraz tie naše lepine natrieme teplou vodou a prikryjeme vlažnou utierkou a na ňu dáme suchú utierku a necháme 1/2 hodiny stáť.
  6. Rúru si zapneme na 230 stupňov. Keď je ohriata, dáme do nej prvý plech, na druhú mriežku z hora a pečieme 10-12 minút. Ja som piekla 10min. Mám rúru s ventilátorom. Tu je vidieť ako sa nafúkli.
  7. Keď sú upečené prikryjeme ich utierkou. Tu mám už všetky upečené.
  8. My sme dnes grilovali. Lepine sa hodia ku všetkému ale najviac keď sa griluje. Najviac sa jedia k cevapčiči. Vtedy sa rozkroja a trošku sa poleju hovädzím vývarom ale POZOR aby sa nerozmočili. Dáme ich trošku zapiecť na gril a potom ich prehodime na upečené čevapčiči, aby pekne voňali od nich. Ešte si dáme k nim ajvar a ja ľúbim bryndzu. Dobrú chuť...
  9. Tu je aj mäso na grile. Keď nemáme veľkú návštevu tak si dám lepine do mrazničky, a mám prichystané na druhý krát. Môžete si spraviť z polovičnej dávky