Pečivo
Bosnianske lepine (fotorecept)
Autor receptu: pn
Tento recept mi dala mužova príbuzná,
ktorá žije v Bosne. Je to tradičný chlieb
(alebo pečivo), ktoré sa podáva spolu s
čevapčiči. Ja si do neho dám aj
pleskavicu (niečo podobné ako u nás
fašírka).
Budem rada ak vyskúšate. Určite vám
bude chutiť...
8 porcií |
100 minút príprava |
10 minút na 230 °C |
Postup
- Spravíme si najprv kvások. Do teplej vody dáme cukor, 1 PL múky a droždie. Necháme vykysnúť.
- Vykysnutý kvások dáme do múky so soľou a vymiesime si hladké cesto. Cesto necháme 1 hodinu kysnúť.
- Keď je cesto vykysnuté, preložíme ho na dosku a spravíme si 8 buchtičiek, aby boli pekné hladké. Buchtičky necháme zakryté 10 minút odpočívať. Potom si dlaňou robíme lepine tak, že dlaň zatlačíme na buchtičku a spravíme z nej lepinu.
- Na každú lepinu tupou stranou noža spravíme mriežku. Dáme na plech, na ktorom je papier na pečenie. Ja som dávala 3 ks na jeden plech. Na posledný som dala dve.
- Teraz tie naše lepine natrieme teplou vodou a prikryjeme vlažnou utierkou a na ňu dáme suchú utierku a necháme 1/2 hodiny stáť.
- Rúru si zapneme na 230 stupňov. Keď je ohriata, dáme do nej prvý plech, na druhú mriežku z hora a pečieme 10-12 minút. Ja som piekla 10min. Mám rúru s ventilátorom. Tu je vidieť ako sa nafúkli.
- Keď sú upečené prikryjeme ich utierkou. Tu mám už všetky upečené.
- My sme dnes grilovali. Lepine sa hodia ku všetkému ale najviac keď sa griluje. Najviac sa jedia k cevapčiči. Vtedy sa rozkroja a trošku sa poleju hovädzím vývarom ale POZOR aby sa nerozmočili. Dáme ich trošku zapiecť na gril a potom ich prehodime na upečené čevapčiči, aby pekne voňali od nich. Ešte si dáme k nim ajvar a ja ľúbim bryndzu. Dobrú chuť...
- Tu je aj mäso na grile.
Keď nemáme veľkú návštevu tak si dám lepine do mrazničky, a mám prichystané na druhý krát. Môžete si spraviť z polovičnej dávky