Boršč z cárskeho paláca

tassiedevil - fotkatassiedevil, 6. apríla 2013

Recept som našiel v jednej knihe o zdravej výžive...autor knihy tvrdí, že recept dostal pri jeho návšteve ZSSR v 70 tych rokoch od syna kuchára, ktorý bol osobným kuchárom posledného ruského cára... tento boršč som varil dnes po prvý krát a môžem povedať, že je to jeden z najlepších aký so kedy jedol...skutočne zaujímavý recept...ak sa nebojíte experimentovať vyskúšajte.....

Suroviny

3/4 šálky
1 - 1/4 šálky
3/4 šálky
3/4 šálky
1 šálka
3 ČL
350 g (alebo kačacie, morčacie)
2 - 1/2 šálky
1/4 ČL
3 ČL
3/4 ČL
3/4 ČL
3/4 ČL
1/2 šálky
1 - 1/2 šálky
1/2 šálky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hydinové kostry zapečieme v trúbe do hneda. Hovädzí vývar privedieme do varu a pridáme opečené hydinové kostry. Varíme na pomalom ohni l hodinu. Medzi tým si zelerové stonky,cvikľu a mrkvu nakrájame na jemné rezance asi 50 mm dlhé, zelenú cibulu na jemno a po hodine varenia pridáme spolu s koreninami a paradajkovým pretlakom do scedeného vývaru a varíme pomalom ohni dalších 30 minút. Nakoniec pridáme na jemno nastrúhanú kapustu, jablkový mušt a vodku a varíme na miernom ohni dalších 15 minút.

  2. 2

    pripravené suroviny..

    Boršč z cárskeho paláca - obrázok 2
  3. 3

    v hrnci..

    Boršč z cárskeho paláca - obrázok 3
  4. 4

    servírované...

    Boršč z cárskeho paláca - obrázok 4
Recept je zaradený do kategórií:
Ruská kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
hag
hag
Naozaj zaujímavý recept.
afataga
ci pana, ja sa nebojim, ale som na to leniva, strasne pracne to vyzera byt
radost
..nechali-sme len dvaja..!!-by sme sa pozvať..!!
mariamka
piect, krajat, varit... klobuk dole ked ste to zvladli,:) fakt ste tam dali ten jablkovy must a vodku? :)
tassiedevil
@mariamka..vzyer á to komplikovane, ale je to vcelku jednoduché..trochu náročné na čas... samozrejme že som dal:) aj ja som bol trochu skeptik ako to všetko dopadne, ale nakoniec ten mušt dáva tomu trochu kyslosť a tú vodku v tom vôbec necítiť...
alena45
veľmi rada krájam zeleninu, toto je recept ako stvorený pre mňa.
mesiar50
Boršč som v živote nejedol.Dokonca ani som nevedel z čoho sa skladá.Ale ako vidím je to vitamínová bomba.Rád si ho raz odskúšam,ďakujem za nové poznania a za Rcp.
tangarinka
milujem boršč...ale hned na začiatku ma zarazila prvá veta s tými kostrami....no nemožem zato, tie kostry mi tam nepasujú...ale inak..palec hore a ukladám :-)
slavka2012
@tassiedevil :Zaujimavy recept, s tou jablkovou stavou a vodkou, priam sa vnucuje odlozit a vyskusat:-). @tangarinka , tie kostry netreba brat doslovne, u nas ich volame kuracie chrbaty, myslim, ze po anglicky je to carcass, teda kostra, tak sa to vola asi aj v Tasmanii. Vsetci vieme, o co ide a autor receptu vzhladom na to, ze roky zije mimo Slovenska sa vyjadruje vyborne a aj gramatiku by mu mohli viaceri zavidiet:-).
jamarlen
rozmýšľam, či boli tie suroviny pre cára dostupné:)))
určite vyskúšam, keď sa už pustím do krájania zeleniny, neviem, kedy prestať, lebo spomínam na deda, ktorý mi nosieval "bio","čiščil", krájal a tvrdil: kukni, jak obrázek....
tassiedevil
@slavka2012 , žijem v cudzine takmer 25 rokov a človek pomaly stráca niektoré výrazy ktoré boli kedysi každodenné a možno viete, že anglický jazyk je trochu čudný...niektoré slovo má mnoho iných významov, takže niekedy je ťažko vybrať ten správny...ja som vybral kostry, lebo to volajú aj chicken frame...doslovne kurací rám....a to by znelo ešte čudnejšie....dakujem za pochopenie a zároveň vám všetkým za milé komentáriky....
johny46
Určite vyskúšam, pretože to znie zaujímavo, no celkom isto to urobím s mäsom, lebo bez mäsa nieje pre mňa boršč borščom. Mám rád výzvy a táto netradičná kombinácia ingrediencií v boršči určite výzvou je. Inak OK, no ohodnotím to až to vyskúšam.
bozulka
Boršč mám rada,poznám niekoľko druhov,ale takýto nie.Rada vyskúšam.
hana1
ja by som si dala boršč ale sa neviem k tomu odhodlať aby som ho uvarila aj mne sa to zdá pracné na čas ale mohol by ma niekto na jednu mištičku pozvat :)
1x martau
kukulienka71
@tassiedevil , chystám sa vyskúšať aj tvoj boršč, zatiaľ si ho odkladám. Kuracie kostry nemám rada, nejak mi vadí ich chuť v akomkoľvek jedle, zvyknem vykostiť pred úpravou kuracieho mäsa, ale použijem skôr morčacie. Vodka na záver nesmie v ruskom recepte chýbať:-))))))))) to tam pridal nejaký pravý Rus:-))) zaujímavá bezmäsitá príprava. Mám uložený recept aj od @terakota , tam čakám na dozrenie repy... a tu budem musieť zohnať ešte aj tú morskú riasu:-) Pekný deň!
tassiedevil
@kukulienka , v pôvodnom recepte boli uvedené morčacie, ked som ho varil tak som ich nemal a nahradil som ich kuracími....morčacie budú určite dobré...vidíš, zase robíš to čo nemáš...:)najlepšiu časť kureniec vyhodíš..tam sú skryté mnohé minerály a vitamíny a naviac kolagén,je nesmierne dôležitý pre ľudský organizmus...pokiaľ si chceš udržať peknú mladú pleť, tak to nevyhadzuj...zvykneš si na chuť:)ja ked robím kurací vývar, tak všetko najskôr dvakrát zvarím a tým odoberiem tie nepríjemné chute....skús, uvidíš..tú vodku tam vôbec necítiť...ano recept je údajne od kuchárovho syna, ktorý bol osobným kuchárom posledného ruského cára...
kukulienka71
Jedine v kuracej polievke mi tak nevadia, tak sa mi toho kolagénu hádam aj ujde:-P len mi nepovedz, že ich musím aj zjesť!:-O až taká pekná a mladá zas nechcem byť:-D