Bohémka Elka - originál

honestka - fotkahonestka, 23. decembra 2012

Tento recept je vlemi stary mozno 70rokov aj viac; Bol ziskany od kuchariek, ktore chodievali piect na svatby. Tieto si svoje poklady receptov vtedy velmi strazili. Pekavala ho moja sestricka ked bola este dievcinka na sviatky a ja som sa ako decko nan zakradala. Po tomto originali som dlho patrala, lebo dnes sa objavuju jeho rozne metody dokonca piskotove. Div sa svetu, tu je v plnej parade vyskusany, pochvaleny a zjedeny. Prikladam na poziadanie. Moje fotografie tejto dobroty pridam neskor.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
40 dkg (preosiať)
15 dkg
5 lyžíc
1 ks (celé)
1 ks
1 - 2 g (amónium)
1 z 1 citróna
Plnka:
1/2 litra
2 lyžice (kukuričný škrob)
2 lyžice
2 lyžice
30 dkg
20 dkg
2 lyžice
Poleva:
7 dkg
2 lyžice
7 dkg
2 lyžice
2 lyžice
1 lyžica
alebo: obľúbená - rozpustená z čokolády

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Muku preosejeme spolu so salajkou. Dobre vypracujeme v mixeri, alebo staci aj rucne. Zabalene v potravinarskej folii dame do chladnicky aspon na 1-2 hodiny. Rozdelime si ho na 3 casti /tiez to zalezi od vasej velkosti plechu/. Vyvalkame, popichame vidlickou aby sa cesto nezvlnilo a pecieme pri normalnej teplote na ktoru ste zvyknuti. Ja ho peciem na opacnej strane plechu /ako listkove cesto/ niekolko minut; Cas neudavam, treba to sledovat podla vykonnosti vasej rury. == Niekedy sa stane, ze muka je velmi sucha, ale do cesta NEpridavajte mlieko, radsej PRIDAT 1/2 az 1 zltok.==

  2. 2

    Plnka: Troska odoberieme z mlieka, pridame cukor a zacneme varit. Do odobraneho mlieka prisypeme zmesku z maizeny, kakao, hladkej muky, vymiesame a prelejeme k variacemu sa mlieku, aby sme nemali hrcky. Povarime par minut pri sustavnom miesani a ked vychladne prislahame k mase maslo, a moze byt aj Tuzemsky Rum. ==== Niekedy sa do plnky pridavala aj 1 hrst orechov.=== Jednotlive platy naplnime plnkou, zatazime do druheho dna az potom krajame na rezy.

  3. 3

    Poleva: Mozeme ju urobit 2 sposobmi: bud vasa oblubena z rozpustenej pravej cokolady, ako Ganaz, alebo si ju zo surovin uvarime tak, ze: cukor, mlieko, kakao a maizenu dobre rozmiesame na kasicku s maslom a na miernom ohni, aby neprihorela uvarime. Nakoniec pridame 1 lyzicku oleja, aby bola krasne leskla.

  4. 4

    Poznamka: JELENIA SOL /Salajka/: je to vlastne Hydrogenuhlicitan Ammonny, alebo inac aj Amonium Bicarbonicum a je predpoklad, ze sa da nahradit PDP /Praskom do Peciva/, co je tiez Hydrogenuhlicitan Sodny. Ja to vsak nedoporucujem, lebo som s nim tiez piekla a rozdiel je badatelny. Salajka pri peceni sice smrdi, ale v hotovom kolaci uplne vyprcha a cesto je krasne nadychane.

  5. 5

    Podobne recepty so SALAJKOU sem pridali: @Sovka, @Tkatka a @Anicka, tak mozete nahliadnut hoci sa odlisuju, takze je zrejme potrebne vyskusat, komu co chuti. == Verim, ze mne by isli vsetky dole krkom velmi hladko. Moje fotografie pridam neskor, pretoze ich nemozem najst hoci cely postup je zdokumentovany. Pevne Dufam, ze som im omylom nevyhodila, hehe.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Neda mi :), na to ze mas 107 rokov, tak super vykon. Bohemky su vsetky dobre.
1x cuketa
Akosi si nám zostarla, Hanička, asi preto si pamätáš staré recepty:-))))))))
Recept si ukladám a pre istotu aj vytlačím, aby som oň v žiadnom prípade neprišla a určite vyskúšam.
Takéto salajkové sa najviac podobajú medovým rezom, tiež zmäknuté od plnky a rozdiel je len jeden, salajkové sú asi tisíc razy chutnejšie, kto vyskúša, uzná.
Kedysi sa bez neobišla ani jedna svadba, ani jedny hody. Neskôr sa namiesto nich začali piecť napr. dobošky a krémeše z lístkového cesta, ale pre mňa sú salajkové No.1.
@Honestka ,pozrela som na internete viac receptov, sama mam v kuch. knihe recept na Bohémky. Tam je cesto len z cistých bielkov (vyšľahať na tuhý sneh), tmave, bez muky, len s orechami so struhankou.
Krem je tiež tmavy, nadstavovaný. Teraz sa neviem rozhodnuť., mám dilemu. :-) Ja mám vela bielkov v chladnicke, myslela som, že ich do Bohémky spotrebujem. Tento recept je tiež vynikajúci, ale nie je bielkový.