Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept)

Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept)
Foto: ancicka
ancickaAncicka, recept pridal: 21. decembra 2012 22:57Ďalšie jeho recepty

Original názov tohto receptu je "Na jelenej soli".Tento recept je tiež z tých babičkovských.Je z kuchárskej knižky z r. 1948.Po minimalnej úprave je taký ako je napísaný.Je to jemné pečivko a veľmi chutné.Rezy sú lahodné.

Suroviny

15-20
minút
príprava
10
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Najsamprv so v mlieku zamiešame salajku.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 1

2

Vajcia,cukor a maslo vyšľaháme do peny.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 2

3

Ked je vyšľaháne,pridáme mlieko so salajkou,
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 3

4

a múku.Zmiešame ,
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 4

5

a na pomúčenej doske vypracujeme hladké cesto.Cesto zabalíme do folie,alebo do mikrotenového sačka a odložíme na 12 hodin do chladničky.Cesta sa urobí dostačne veľa,tak si po odležaní z cesta oddelíme po 300 g 3 kusky.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 5

6

Potom každý vyvaľkáme vo veľkosti plechu.Snažte sa tak vaľkať,aby ste mohli v celku preložiť na pomastený plech.S cestom sa veľmi dobré pracuje.To cesto sa vyvaľka na tenko a pri pečení zdvojnásobí svoj obiem.Cesto potom každé popicháme vidličkou a upečieme.Platy by mali byť po upečení svetlé.Každý si to musí odsledovať,lebo každá rúra pečie inač.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 6

7

Zo zbytku si povykrajajte rôznými formičkami koláčiky.Cesto rozvaľkáme na tenko,tak na 2-3 mm.Cesto pri pečení narastie.Radšej nech je tenšie ako hrubšie,lebo potom koláčiky nemajú pekný tvar.Taktiež ich pečieme na pomastenom plechu.Z cesta mi vyšlo ešte na tri plechy.Netreba ničím potierať.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 7

8

Salko si uvaríme 2 hodiny a necháme vychladiť.Môžme si ho uvariť vopred.Potom vyšľaháme s maslom a môžme platy plniť
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 8

9

Na dva platy rozdelíme plnku a tretím zakryjeme.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 9

10

Pokrájame na rezy a jemne pocukrujeme.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 10

11

Koláčiky tiež po upečení pocukrujeme.
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 11

12

Dobrú chuť!
Salajkové rezy a koláčiky,dva z jedného cesta (fotorecept) - obrázok 12



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • stacy77777, 21. decembra 2012 o 23:27
    veľmi pekné,so salajkou som ešte nikdy nerobila,zaujalo ma to a hlavne ako cesto krásne nakyslo...uložila som si na neskôr,lebo tuším budem kysnúť aj ja....


  • aroooo, 21. decembra 2012 o 23:53
    ako malé so sestrou keď sa mama pýtala čo má na sviatky upiecť bola odpoveď "tie smradľavé" - hoci pri pečení to nevonia vábne, rezy sú vynikajúce. KK


  • honestka, 21. decembra 2012 o 23:54
    @anicka , ty pecies kolaciky, ktore ja zboznujem pre ich originalitu a aj dnes mozu sutazit s tymi najuzasnejsimi tvarom, ale chutou velmi umelou vo velikych hotelovych jedalnach.
    So salajkou peciem vemi rada, pretoze chut ceta je uzasna a nadychana oprooti tomu, ked sa robi s PDP.
    Toto je podobny kolacik ako som nedavno robila ja- starodavnu Bohemku, lenze plnka sa nerobi zo salka ale starou technikou, ktoru sme vtedy volali myslim ze nadstavovany krem.
    Rezy boli uzasne a hoci som uz vyskusala viacej receptov, ten najstarsi vyhrava.
    Moze to byt to aj preto, ze ho pekavala moja sestricka a chut mam stale na jazycku, ked som si z neho ako decko do spajzi tajne chodila ukrajovat.
    Krasne Vianoce a kedze vsetky tvoje prace su vystavne - Vianoce u Vas musia byt pre aj priatelov nezabudnutelne.


  • mesiar50, 22. decembra 2012 o 00:41
    Zaujimavy receptik velmi zaujimavy az natolko ze si ho ulozim.Tvoj kolacik vypada chutne


  • janealli, 22. decembra 2012 o 00:52
    Máš ich krásne, ale sa ťa chcem spýtať, kde kupuješ salajku? Už pár týždňov ju zháňam a nikde som na ňu nenatrafila. Bývam na dedine, kde sú 3 predajne Jednoty a 4 veľké súkromné potraviny a nikde ju nemajú, ani v najbližších hypermarketoch som na ňu nenatrafila. Chcela som totižto upiecť tvoje pardubické perníčky.


  • agnes, 22. decembra 2012 o 05:33
    Salajka sa da kupit v kauflande, my sme doma tento kolacik volali slepy kremes a plnka sa volala mliecna, vtedy sa so slakom este nerobilo. Tento kolacik si pamatam z detstva ako prvy.


  • ancicka, 22. decembra 2012 o 09:36
    @agnes ,ja v úvode píšem,že s malými obmenami.Máš pravdu,že vtedy sa so salkom nerobili,no bol to karamelový krém,kde sa spálil cukor na karamel a uvaril sa s múkou.Je to pôvodné.So salkom sú lahodnejšie,ver mi.
    @janaali ,salajku kupujem u nás v potravinách a majú ju v každých.No dostať kúpiť aj marketoch,len sa treba popýtať.Mavajú ju pri práškoch do pečiva.Niektorá je v sačkoch ako vidíš na foto a niektorá v priesvitných sačkoch.
    @mesiar50 ,netreba odkladať,treba upiecť ,nebudeš banovať.
    @honestka ,Máš pravdu,tú starú techniku som popísala agnes.Sú úžasné.Ja som ich naplnila predvčerom a dnes ich idem urobiť ešte raz.Mali sme návštevu a len sa tak po nich zaprašilo.
    @aroooo ,možnože to pri pečení nekomu nevonia,ale ja mám rada túto vôňu.Lenže oni stoja 12 hodin a pri pečení už to tak nieje cítiť.Ta salajka ako keby z nej tá vôňa sa vyparila.
    @stanci777 ,skús niekedy,uvidíš,že si salajku oblúbiš a budeš spokojná.
    Prajem všetkým požehnané sviatky!


  • sovka62, 22. decembra 2012 o 10:23
    Recept je pravdepodobne obmenou tohto starodávneho
    » varecha.pravda.sk/recepty/hamis-kremes-salajkovy/4968-rec...

    Salajkou sa podľa mňa nahrádzali drahé vajcia, ktoré kyprili cesto, lebo takto ich stačí minimum.
    Rezy sú úplne úžasné, do druhého dňa sa rozležia tak, že sa v ústach len rozplývajú. Tak ako pre @honestka , aj pre mňa sú tieto tradičné staré recepty najvzácnejšie.


  • tati2008, 22. decembra 2012 o 10:48
    Ja ich zbožňujem od detstva aj teraz som piekla na sviatky.Len dávame plát-ríbezľový lekvár-plát-krém atď.Či že máme 6 pláty.Krém je varený z mlieka,cukru a hrubej múky plus sa zamieša maslo.Poliate čokol.polevou.Je to mňam.


  • evas13, 22. decembra 2012 o 11:10
    Dostať ju aj v drogérie.


  • duschko, 22. decembra 2012 o 12:17
    Original nazvu "Na jelenej soli" pravdepodobne preto, lebo stary nazov Salajky bol "jelenia sol"- kypriaci prasok do zakuskov starej mamy. Teraz uz je napecene az, az, ale po sviatkoch nam urcite pripomenie casy, ked sme boli... Ukladam do MKK.


  • marijanka712, 22. decembra 2012 o 13:54
    @ancicka , tvoj recept mi pripomenul mamičkine vianoce nesmeli nikdy chýbať len ten smrad som neznášala pri pečení ešte v živote som ich sama nerobila je čas sa na nich dať a preto si tvoj recept ukladám a pri prvej príležitosti ho odskúšam.


  • ywett, 22. decembra 2012 o 19:36
    krásny recept :-)


  • veronika353, 22. decembra 2012 o 21:05
    Já taky ráda peču se salajkou,krásný zákusek,ukládám:-)))


  • helca103, 22. decembra 2012 o 22:20
    moja stará mama robievala SALAJKOVE KEKSY no bohužiať bola som primladá keď náhle umrela a tak som si recept nestihla zapísať. @ancicka veľmi si ma potešila svojim receptom.
    Želám Ti šťastné a veselé Vianoce.




  • ancicka, 23. decembra 2012 o 16:05
    @helca103 ,dakujem napodobne.
    Ämarianka,budem rada,ked upečieš,daj vedieť.
    @duschko ,mňa by zaujímalo,prečo jú volali "jelenia soľ.


  • serena, 28. decembra 2012 o 14:13
    so salajkou mam dobre skusenosti , vyskusam aj tento recept


  • vavan, 1. januára 2013 o 16:39
    aj ja mám recept na medovo salajkové ale ešte som ich nerobila,odrádza ma to valkanie cesta ale raz istotne vyskúšam,pekne sa ti vydarili,prajem všetko krásne v Novom roku zdravia moc a moc,veľa šťastia, radosti!


  • vlasatka, 3. januára 2013 o 18:08
    tento recept som si vybrala na upečenie jedného z vianočných zákuskov. chuť bola výborná, nie veľmi presladený. ja som vyvaľkala štyri pláty a namiesto jednej vrstvy plnky som dala lekvár. neviem, či bol preto zákusok trocha tvrdý a nezmäkol ani neskôr. chuťovo bol veľmi dobrý, plnila som ho nad parou šľahanou plnkou. uskladnila som ho v uzatvorenej dóze s nakrájaným jablkom v dobrej viere, že mi zmäkne (ako medovníčky) ale nestalo sa. myslíte, že to stvrdnutie bolo spôsobené tým lekvárom? myslela som, že budú také mäkké ako napr.medové rezy, do ktorých ako jednu vrstvu plnky dávam tiež lekvár- jeho kyselkastá chuť mi tam veľmi sedí.


  • vlasatka, 3. januára 2013 o 18:09
    inak s cestom sa veľmi dobre pracovalo, @vavan nemusíš mať obavy z vaľkania, ide to perfektne.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist