Foto: luliatko
túto paštéku som ako dieťa mala najradšej, robievali sme aj pečeňovú, ale tá mi veľmi nebrala...s maminou sme zužitkovali poslednú zeleninku zo záhradky..
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Bôčik si uvaríme v osolenej vode (môžme pridať aj vegetu). Po uvarení a vychladnutí ho rozmixujeme..vývar si zatiaľ necháme...pripravíme si papriku, rajčiny (ja som aj šúpala, ale netreba), ošúpeme cibuľu a cesnak, kto má rád trochu štipľavšie môže pridať aj feferónku..z týchto fáz prípravy nemám žiadne fotky (mamina bola taká akčná, že kým som pripravovala suroviny, ona zatiaľ všetko hádzala do mixéra..:))...pridáme polovicu balíčka čierneho mletého korenia a soľ podľa chuti...na začiatok radšej menej, dochutíme neskôr...dáme variť na 1 a 1/2 hodiny.
-
2
po uvarení necháme vychladnúť..my sme to chceli mať čím skôr za sebou tak sme chladili vo vani so studenou vodou:)
-
3
pridáme horčicu, a 12 vyšľahaných vajec.....
-
4
postupne dáme do mixéra aby bola paštéka jemnejšia..
-
5
po rozmixovaní ešte dochutíme soľou...celkovo som dala 7 KL soli...ale závisí aj od toho ako osolíte bôčik pri varení... zdala sa nám byť dosť hustá(asi to bolo tým,že bôčik bol samé mäso), tak sme pridali približne 3 dcl vývaru, ktorý nám zostal...
-
6
plníme do pohárikov asi 1/2 cm od okraja a dáme sterilizovať pri 80°C na 1 hodinu.. a ešte upozornenie!!! do hrnca damé vodu min 1/2 cm pod víčko!!inak by vraj poháriky vybuchovali:))) z tejto dávky nám vyšlo 25 pohárikov z tatarskej omáčky
sladkacokolada: mamina mi rozprávala, že keď robila paštéku prvýkrát, zaliala poháriky až po vrch, zrazu len veľký rachot a to strielali viečka...:))
tonicka53 : 12 vajec (muselo mi to preskočiť pri vkladaní), ospravedlňujem sa..
Ak chceš naozaj pravú bôčikovú paštétu s originálnou chuťou ako od Hamé, správ túto od @Ancicka , je úplne fantastická!
varecha.pravda.sk/recepty/bocikova-pasteta-fotorecept/453...