Bôčiková paštét(k)a (fotorecept)
Autor receptu: luliatko
túto paštéku som ako dieťa mala najradšej, robievali sme aj pečeňovú, ale tá mi veľmi
nebrala...s maminou sme zužitkovali poslednú zeleninku zo záhradky..
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Bôčik si uvaríme v osolenej vode (môžme pridať aj vegetu). Po uvarení a vychladnutí ho rozmixujeme..vývar si zatiaľ necháme...pripravíme si papriku, rajčiny (ja som aj šúpala, ale netreba), ošúpeme cibuľu a cesnak, kto má rád trochu štipľavšie môže pridať aj feferónku..z týchto fáz prípravy nemám žiadne fotky (mamina bola taká akčná, že kým som pripravovala suroviny, ona zatiaľ všetko hádzala do mixéra..:))...pridáme polovicu balíčka čierneho mletého korenia a soľ podľa chuti...na začiatok radšej menej, dochutíme neskôr...dáme variť na 1 a 1/2 hodiny.
- po uvarení necháme vychladnúť..my sme to chceli mať čím skôr za sebou tak sme chladili vo vani so studenou vodou:)
- pridáme horčicu, a 12 vyšľahaných vajec.....
- postupne dáme do mixéra aby bola paštéka jemnejšia..
- po rozmixovaní ešte dochutíme soľou...celkovo som dala 7 KL soli...ale závisí aj od toho ako osolíte bôčik pri varení...
zdala sa nám byť dosť hustá(asi to bolo tým,že bôčik bol samé mäso), tak sme pridali približne 3 dcl vývaru, ktorý nám zostal...
- plníme do pohárikov asi 1/2 cm od okraja a dáme sterilizovať pri 80°C na 1 hodinu..
a ešte upozornenie!!! do hrnca damé vodu min 1/2 cm pod víčko!!inak by vraj poháriky vybuchovali:)))
z tejto dávky nám vyšlo 25 pohárikov z tatarskej omáčky