Bobaľky s kyslou kapustou alebo tvarohom

Autor receptu: alextv

Vianočné menu u nás tvorí viac chodov, viď foto receptu, kapustnica, pražené bravčové a kuracie mäso, vyprážaný kapor, zemiakový šalát.....dnes si pripravíme BOBAĽKY - veľmi obľúbené vianočné jedlo...

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava kvásku: Do menšej misky podrvíme droždie, pocukríme , posolíme, prilejeme 2dc teplého mlieka, poprášime múkou a dáme na teplé miesto vykysnúť cca na 20 minút.
  2. Do misky vsypeme 3/4 kg múky , kvások a ručne spracujeme hladké cesto, môžme podľa potreby priliať zvyšné mlieko alebo pridať múku, aby cesto bolo vláčne neprilepovalo sa na misku a nebolo hrudkovité. Malá pomoc pre tých čo nie sú s cestom kámoši - kúpte si bobaľky v obchode (po slovensky sú to opekance).
  3. Z cesta vytvarujeme šúlky, nakrájame ich na 1,5 cm dlhé kúsky, naukládame ich na plech vedľa seba pozor nie spolu, lebo pri pečení sa ich obsah zväčší . Pečieme ich asi 15 - 20 min pri teplote 180 stupňov Celzia alebo až dokým nezhnednú. Po upečení ich od seba oddelíme a necháme vyschnúť, najlepšie tak 7 dní.
  4. Do hrnca dáme zovrieť vodu s trochou soli, po zovrení vsypeme bobaľky a paríme ich pod pokrievkou podľa potreby: do polomäkka - 10 minút , do mäkka - 15 minút.
  5. Kyslú kapustu najprv opečieme na oleji a podusíme v panvici (pridáme trocha vody) cca 20 minút, potom do panvice vložíme sparené bobaľky osolíme podľa chuti a môžme ich podávať.
  6. ALEBO: V hrnci roztopíme maslo, trocha popražíme. Vložíme sparené bobaľky, pridáme tvaroh opatrne pomiešame a môžme ich podávať.