Bleskové domáce bagety fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. novembra 2013
Bleskové domáce bagety (fotorecept)
Foto: pusta

Potrebovala som upiecť rýchle, jednoduché a chutné pečivo, tak som vybrala zo svojej zbierky recept na bleskové domáce bagety. Recept je z No.Salty. Cesto Zobraziť celý popisPotrebovala som upiecť rýchle, jednoduché a chutné pečivo, tak som vybrala zo svojej zbierky recept na bleskové domáce bagety. Recept je z No.Salty. Cesto sa hned spracuje z múky, vlažnej vody a droždia, bez dalšieho kysnutia sa vytvarujú bagety, tie sa nechajú kysnúť 1 hodinu a upečú sa. Pridávam pre záujemcov o dobré, rýchle a chutné pečivo.

1 dávka
porcia
90 minút
príprava
25 minút
na 180/ventilátor °C

Suroviny

200 g
100 g
3/4 ČL
25 g
180 ml
1 ČL + na posypanie
1 ČL + na posypanie
podľa potreby na potretie




Postup

  1. 1

    Odfotografovala som celozrnnú ražnú múku, najradšej používam veľmi kvalitnú múku Küchennmeister, cenovo je veľmi prístupná.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som preosiala odvážené množstvo múky hladkej extra špeciál 00 a celozrnnej múky ražnej, pridala som soľ,...

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...sezamové a ľanové semienka, všetko som spolu dobre premiešala.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vyhĺbenej jamky som namrvila čerstvé droždie, ak chcete, môžete posypať cukrom, nie je to však nutné. Recept som máličko upravila pre naše podmienky. Múku môžete použiť len bielu pšeničnú alebo kombinovať s inou múkou podľa vlastného výberu.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priliala som vlažnú vodu, v pôvodnom recepte sa udáva 100 ml, ja som potrebovala až 180 ml, množstvo vody je závislé od kvality múky, na suchšiu múku treba viac vody.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nečakala som, kým vykysne kvások, ale ihned som všetko dôkladne vymiesila rukami na tuhšie hladké cesto - asi 20 minút, ide to ťažšie, lebo je tam celozrnná múka a ihned som vytvarovala z neho valec na nepomúčenej doske bez dalšieho kysnutia.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nepotrebuje podsypávať múkou, nelepí sa a nedrobí sa, drží dobre tvar, výborne sa s cestom pracuje. Rozdelila som valec na 3 rovnaké diely a hned...

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...som z neho vytvarovala 3 bagety,...

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...ktoré som niekoľkokrát šikmo narezala do hĺbky asi 1 mm, prikryla utierkou a nechala až teraz na stole na teplom tmavom mieste po prvýkrát kysnúť 1 hodinu. Môžete plech prikrytý voľne teflónovou fóliou dať kysnúť aj priamo do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C na 1 hodinu.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto nakysli po 1 hodine, držia tvar a nerozlizeajú sa, netreba ich vkladať do bagetovej formy.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potrela som bagety 2x vlažným mliekom a posypala semienkami sezamu a ľanu, môžete zvoliť iné semienka podľa chuti a vlastného výberu.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 25 - 30 minút na funkcii ventilátor, čas si odsleduje každý sám podľa svojej trúby.

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bagety som nechala vychladnúť na mriežke a vložiila som ich do košíka. Mohla som hned urobiť hned 2 dávky, sú také chutné, že sa po nich len tak zaprášilo :-)

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Majú chrumkavú kôrku na povrchu, sú mäkké, a vo vnútri majú niečo hutnejšiu štruktúru vo vnútri, čo dobre vidno na obrázku. Sú naozaj veľmi jednoduché na prípravu, rýchlo hotové a veľmi chutné, sýte a "žravé" - odporúčam vyskúšať :-)

    Bleskové domáce bagety (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

an3da
Vyskúšame, ukladáme - dakujeme za recept.
nadia56
@pusta , vyborny recept, som rada, ze si ho sem pridala, robievam aj ja podla neho - uz dost dlho, nie bagety ale zemlicky, na tvare vsak nezalezi, hlavne tak ako pises je pecivo chutne, zdrave a netreba na jeho vyrobu vela casu, oplati sa ho upiect, pekny den ti zelam:-)
eviana
@pusta , krásne bagetky, joj tie by sa nám včera boli ako soľ zišli, nemusela som šaškovať s muffinmi :) Chválim, tlieskam, ukladám a všetky hviezdy Ti dávam :)
ariela6
pekne pečivko pusta a naozaj tu muku dostanem v tescu musím sa tam pozriet
sracz
... nuž čo!? Zabiješ sa, keď si aj v tom dobrá, milá @pusta ? Všetko dobré a chlieb náš každodenný (v básakej podobe či tvare), umne, s láskou vyniesený a upečený, si zaslúži úctu, obdiv i lásku blížneho! Vysoko si vážim Tvoje kuchárske i pekárske majstrovstvo a v Tvojich rcp vždy nájdem inšpiráciu pre ďalší deň, ktorý vítam s poďakovaním za to, že ešte žijem, vidím krásy našej spoločnej mamky Zeme a že ešte mám silu i chuť tvoriť! **...*...**
braxi
@pusta aj ja prosím o info, kde kúpim takú múku, daj vedieť...recept je pekne spracovaný, dakujem, vyskúšam...
pusta
@an3da , budem rada ak vyskúšaš, teší ma, že si si rp uložila do kk.
dakujem.
pusta
@malusa , celozrnnú ražnú múku kúpiš v metre, ale aj v bile a inýc hypermarketoch.
pusta
* opravujem - @hrabste
prosím o prepáčenie za chybu v tvojom nicku, odišlo skôr ako som stihla opraviť.
dakujem ti za pochopenie.
pusta
@nadja , aj ja ho robievam už niekoľko rokov, som rada, že môžeš potvrdiť ich kvalitu osobne.
naozaj na ich výrobu netreba veľa času, sú chutné a zdravé.
dakujem a pekný deň aj tebe prajem.
pusta
@eviana milá, vždy je dobré mať v talóne niekoľko takýchto receptíkov, najmä ak máš doma mláďatko - "žravého" junca vo veku tvojho syna :-) mňa to tiež naučila skúsenosť z tých čias :-)
dakujem za uznanie i 5*****
pusta
@ariela6 , naozaj tú múku dostaneš v tescu, tam ju zaručene majú.
dakkujem za pochvalu.
pusta
@hannah22 , som rada, že sa ti tento jednoduchý recept páči :-)
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk i pochvalu.
pusta
@braxi , ak chceš celozrnnú ražnú múku Küchenmeister, tak tú teraz zaručene dostaneš práve v tescu, celozrnné ražné múky iného výrobcu majú v metre, v ostatných hypermarketoch..
som rada, že považuješ rp za pekne spracovaný, poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za uznanie.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, súhlasím s tebou, každý človek, ktorý s láskou vymiesi a upečie chlieb náš každodenný v akejkoľvek podobe, si zaslúži obdiv i úctu - hovoríš mi z duše, ty do nej vidíš a rozumieš mi, vždy citlivo reaguješ a vieš, čo sa v nej práve odohráva...
preto ti dakujem za uznanie všetky povzbudivé sllová - prišli v správny čas.
Prajem ti veľa lásky a úspešný pohodový deň do Des Moines, Iowa.
my best regards, môj vzácny priateľ :-)
iva2111
Mám velice podobné dalamánky
 www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky_-bulky_-bagety/jednoduch...

ze 150 g hladké mouky a 140 g celozrnné (žitná, pšeničná - půl na půl)....na vykynutí takové trochy mouky stačí 10-12 g droždí (já jsem použila jen 8 g), netřeba větší půlky kostky.
Pokud je droždí v pečivu hodně, je v něm cítit a lidem s citlivějším trávením nedělá dobře, pálí po něm třeba žáha.
pusta
@iva2111 , pozrela som si tvoj recept pozorne, pekný receptík.
ja som však postupovala tak, ak je v pôvodnom recepte uvedené, droždie nebolo cítiť. pokiaľ idem podľa seba, tiež používam podstatne menej droždia a vykysne cesto dobre.
nie je to recept pre ľudí s citlivejším trávením, čo sa droždia týka.
dakujem.
havino
dobre si napiekla, s pridaním múky veľmi prospešnej na zdravie, chválim 5*
iva2111
Pokud používáš droždí též méně, zkus upéct i tyto bagety s menším množstvím droždí ;) třeba budou stejné?
luss44
krásne pečivo, domáce je vždy najlepšie. tento druh ražnej múky poznám, u nás v CBA predajni ju majú bežne, ja skôr používam špaldovú - tiež je výborná. za bagetky máš 5* :)
pusta
@havino , presne tak - s pridaním múky prospešnej pre zdravie.
dakujem ti za pochvalu i 5*
pusta
@luss44 ,domáce je domáce :-)
teraz som nemala špaldovú múku tiež ju mám radšej :-)
prosím ťa, čo je to CBA . vidíš, ja stará baba to neviem :D
dakujem za pochvalu i 5*
pusta
@ketty3811 , áno, vydarili sa a sú chutné :-) stoja za vyskúšanie.
dakujem za pochvalu.
pusta
@marianna33 , tak to je úžasné...geniálne, že si tieto bagety otestovala.:-)
dakujem za potešujúcu správu.
evanaaa
Je dobrý pocit, jesť chlieb či pečivo doma a vlastnoručne spravené, neviem, prečo sa neodhodlám, tie bagetky lákajú a to ich ešte nemám ani pred sebou.....inak, tú múku použila aj @iva63 na jej celozrnné žemle, takže je asi dobrá, určite bude aj v Kauflande, tam je dobrý výber múk.
pusta
@evanaaa , je to dobrý pocit, však sa treba odhodlať a skúsiť, raz treba začať :-)
hej @ivka63 , aj ja máme radi kvalitné múky, lenže v kauflande práve túto múku nedostaneš kúpiť.
dakujem.
malusa
Dakujem za informacie,ale celozrnnu som videla len psenicnu,musim sa riadne poobzerat.
evanaaa
Máš pravdu, @pusta , dnes som sa presvedčila, tá múka nie je v Kauflande, takže pozriem v Tescu.
denyselvisom
Perfektné,včera večer upečené a skoro neostalo na ranajky :-) a ozaj s minimálnou námahou,raz darmo v jednoduchosti je krása! Ďakujem za recapt.
pusta
@denyselvisom , to ti teda verím, aj u nás to tak bolo, dnes ich upečeiem zas :D
máš úplnú pravdu :-)
dakujem za potešujúcu správu.
janalad
odskusane , katastrofa :)))
neviem kde je pes zakopany ci v tom ze som dala muku spaldovu, alebo kysnutie v rire pri 40 stupnoch, kde sa uplne rozliali, alebo pri peceni s ventilatorom :))) korka bola riadne vypecena, stiedka takmer ziadna...... dcera povedala recept zahod, ale aj tak ma laka ich upiect znova, iba zmenit muku, kysnuutie a pecenie:))) teda vsetko este raz a uplne inak
kimlo
Recept je dobry, len sa ho treba drzat a nevymyslat...najprv vyskusat podla receptu, a ked sa podari, potom spekulovat pokus-omyl ak chcem zmenit zakladne suroviny.
pusta
@janalad , recept je dobrý, odskúšaný aj inými.
použila si špaldovú múku, má iné vlastnosti.
otátka znie, či ti kysli v rúre pri 40 stupňoch???
ak si tam použila tiež ventilátor, tak máš už o 20 stupňov viac, mohli sa rozliezť, okrem toho, každá trúba pečie ináč. musíš poznať svoku trúbu.
a je to tak, ako napísal ti @kimlo - treba sa držať receptu, a v tom ostatnom má pravdu tiež.
janalad
pusta, mojim zamerom nebolo vobec kritizovat tvoj recept:) iba poukazat ako sa moze nevydarit, aj ten najdokonalejsi,
ked laik ako ja :))) nieco nezvladne
pusta
@janalad , to ma ani len nenapadlo, bud v pohode :-)
len som sa ti snažila pomôcť, mne sa totiž pri inom recepte ked som nechala kysnúť cesto v trúbe, stalo to, čo tebe. až potom som si všimla, že síce som mala nastavených 40 stupňov C, ale na funkcii ventilátor, čo znamená v skutočnosti +20 stupňov C navyše.
a pre tvoj pokoj, bolo to práve pri pečive zo špaldovej múky - preto som ten rp ani nepridala.
to sa stane aj skúseným, že niečo nezvládnu :-)
dúfam, že ťa to neodradilo, každý sa učíme, aj ja sama.
prajem ti úspešné varenie a pečenie:-)
medovnicek
už aj ukladám, ja si rada takéto pečivo pečiem tiež sama a rada skúšam nové recepty, tento tvoj sa mi veľmi páči
pusta
@medovnicek , aj ja si takéto pečivo rada pečiem sama, som rada, že sa ti môj receptík veľmi páči :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
pintae
k týmto bagetkám sa vraciam často, jedáci si ich pýtajú.Vďaka za recept.
safran
@pusta , tiež by som sa rada naučila bagety, čo držia tvar a obsahujú raž, vďaka za recept... a taktiež poďakovanie @janalad , lebo naisto by ma to zvádzalo skúšať zo špaldou, teraz sa tom u môžem úspešne vyhnúť .-)
pusta
milá@safran , tieto bagety sa mi zatiaľ vždy vydarili, siahnem po nich vždy, kedykoľvek potrebujem rýchle a dobré :-)
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
frezia
Dakujem za vyborny recept. Dnes som ich urobila a urcite nie naposledy.
pusta1
@frezia , som rada, že sa ti vydarili :-)
tvoja skvelá správa ma potešila.
dakujem.
beatacsontosova
tak včerajší neskorý príchod domov a zistenie, že môj drahý pred odchodom na služobku zlikvidoval všetko pečivo ma donútilo rýchlo hľadať niečo jednoduché - musela som aj tak improvizovať, akosi došli zásoby ražnej múky tak som dala špaldovú celozrnnú - dneska som mala na raňajky krásne bagetky, dostatočne vysoké s chrumkavou kôrkou - definitívne som nerobila naposledy.
pusta1
@beatacsontosova ,
aj si ma rozosmiala chutne :-)
stáva sa aj u nás, ako keby sa nechumelilo, všetko zjedia a potom chcú hned a čerstvé, tento recept tieto požiadavky spĺňa :-)
som rada, že ti prišiel ako na zavolanie a chutilo.
tvoja správa ma potešila :-)
dakujem veľmi pekne.
clavinko
Vyzeraju krasne, taketo pecivo mam najradsrj. Bohuzial viete mi poradit ako to prisposobit plynovej trube? Svokra Sa potrebovala zbalit starej truby tak Nam doma hnije a co Sa v nej snazim upiect bud zhori alebo je surove...a este k tomu nema sklo na dvierkach tak vobec nevidim co Sa vnutri deje. Nenavidim ju!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia