Foto: pusta
Potrebovala som upiecť rýchle, jednoduché a chutné pečivo, tak som vybrala zo svojej zbierky recept na bleskové domáce bagety. Recept je z No.Salty. Cesto Zobraziť celý popisPotrebovala som upiecť rýchle, jednoduché a chutné pečivo, tak som vybrala zo svojej zbierky recept na bleskové domáce bagety. Recept je z No.Salty. Cesto sa hned spracuje z múky, vlažnej vody a droždia, bez dalšieho kysnutia sa vytvarujú bagety, tie sa nechajú kysnúť 1 hodinu a upečú sa. Pridávam pre záujemcov o dobré, rýchle a chutné pečivo.
porcia
príprava
na 180/ventilátor °C
Suroviny
200 g |
|
100 g |
|
3/4 ČL |
|
25 g |
|
180 ml |
|
1 ČL + na posypanie |
|
1 ČL + na posypanie |
|
podľa potreby na potretie |
|
Postup
-
1
Odfotografovala som celozrnnú ražnú múku, najradšej používam veľmi kvalitnú múku Küchennmeister, cenovo je veľmi prístupná.
-
2
Do misy som preosiala odvážené množstvo múky hladkej extra špeciál 00 a celozrnnej múky ražnej, pridala som soľ,...
-
3
...sezamové a ľanové semienka, všetko som spolu dobre premiešala.
-
4
Do vyhĺbenej jamky som namrvila čerstvé droždie, ak chcete, môžete posypať cukrom, nie je to však nutné. Recept som máličko upravila pre naše podmienky. Múku môžete použiť len bielu pšeničnú alebo kombinovať s inou múkou podľa vlastného výberu.
-
5
Priliala som vlažnú vodu, v pôvodnom recepte sa udáva 100 ml, ja som potrebovala až 180 ml, množstvo vody je závislé od kvality múky, na suchšiu múku treba viac vody.
-
6
Nečakala som, kým vykysne kvások, ale ihned som všetko dôkladne vymiesila rukami na tuhšie hladké cesto - asi 20 minút, ide to ťažšie, lebo je tam celozrnná múka a ihned som vytvarovala z neho valec na nepomúčenej doske bez dalšieho kysnutia.
-
7
Nepotrebuje podsypávať múkou, nelepí sa a nedrobí sa, drží dobre tvar, výborne sa s cestom pracuje. Rozdelila som valec na 3 rovnaké diely a hned...
-
8
...som z neho vytvarovala 3 bagety,...
-
9
...ktoré som niekoľkokrát šikmo narezala do hĺbky asi 1 mm, prikryla utierkou a nechala až teraz na stole na teplom tmavom mieste po prvýkrát kysnúť 1 hodinu. Môžete plech prikrytý voľne teflónovou fóliou dať kysnúť aj priamo do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C na 1 hodinu.
-
10
Takto nakysli po 1 hodine, držia tvar a nerozlizeajú sa, netreba ich vkladať do bagetovej formy.
-
11
Potrela som bagety 2x vlažným mliekom a posypala semienkami sezamu a ľanu, môžete zvoliť iné semienka podľa chuti a vlastného výberu.
-
12
Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 25 - 30 minút na funkcii ventilátor, čas si odsleduje každý sám podľa svojej trúby.
-
13
Bagety som nechala vychladnúť na mriežke a vložiila som ich do košíka. Mohla som hned urobiť hned 2 dávky, sú také chutné, že sa po nich len tak zaprášilo :-)
-
14
Majú chrumkavú kôrku na povrchu, sú mäkké, a vo vnútri majú niečo hutnejšiu štruktúru vo vnútri, čo dobre vidno na obrázku. Sú naozaj veľmi jednoduché na prípravu, rýchlo hotové a veľmi chutné, sýte a "žravé" - odporúčam vyskúšať :-)
dakujem.
prosím o prepáčenie za chybu v tvojom nicku, odišlo skôr ako som stihla opraviť.
dakujem ti za pochopenie.
naozaj na ich výrobu netreba veľa času, sú chutné a zdravé.
dakujem a pekný deň aj tebe prajem.
dakujem za uznanie i 5*****
dakkujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš.
dakujem za uloženie do kk i pochvalu.
som rada, že považuješ rp za pekne spracovaný, poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za uznanie.
preto ti dakujem za uznanie všetky povzbudivé sllová - prišli v správny čas.
Prajem ti veľa lásky a úspešný pohodový deň do Des Moines, Iowa.
my best regards, môj vzácny priateľ :-)
www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky_-bulky_-bagety/jednoduch...
ze 150 g hladké mouky a 140 g celozrnné (žitná, pšeničná - půl na půl)....na vykynutí takové trochy mouky stačí 10-12 g droždí (já jsem použila jen 8 g), netřeba větší půlky kostky.
Pokud je droždí v pečivu hodně, je v něm cítit a lidem s citlivějším trávením nedělá dobře, pálí po něm třeba žáha.
ja som však postupovala tak, ak je v pôvodnom recepte uvedené, droždie nebolo cítiť. pokiaľ idem podľa seba, tiež používam podstatne menej droždia a vykysne cesto dobre.
nie je to recept pre ľudí s citlivejším trávením, čo sa droždia týka.
dakujem.
dakujem ti za pochvalu i 5*
teraz som nemala špaldovú múku tiež ju mám radšej :-)
prosím ťa, čo je to CBA . vidíš, ja stará baba to neviem :D
dakujem za pochvalu i 5*
dakujem za pochvalu.
dakujem za potešujúcu správu.
dakujem za pochvalu.
hej @ivka63 , aj ja máme radi kvalitné múky, lenže v kauflande práve túto múku nedostaneš kúpiť.
dakujem.
máš úplnú pravdu :-)
dakujem za potešujúcu správu.
neviem kde je pes zakopany ci v tom ze som dala muku spaldovu, alebo kysnutie v rire pri 40 stupnoch, kde sa uplne rozliali, alebo pri peceni s ventilatorom :))) korka bola riadne vypecena, stiedka takmer ziadna...... dcera povedala recept zahod, ale aj tak ma laka ich upiect znova, iba zmenit muku, kysnuutie a pecenie:))) teda vsetko este raz a uplne inak
použila si špaldovú múku, má iné vlastnosti.
otátka znie, či ti kysli v rúre pri 40 stupňoch???
ak si tam použila tiež ventilátor, tak máš už o 20 stupňov viac, mohli sa rozliezť, okrem toho, každá trúba pečie ináč. musíš poznať svoku trúbu.
a je to tak, ako napísal ti @kimlo - treba sa držať receptu, a v tom ostatnom má pravdu tiež.
ked laik ako ja :))) nieco nezvladne
len som sa ti snažila pomôcť, mne sa totiž pri inom recepte ked som nechala kysnúť cesto v trúbe, stalo to, čo tebe. až potom som si všimla, že síce som mala nastavených 40 stupňov C, ale na funkcii ventilátor, čo znamená v skutočnosti +20 stupňov C navyše.
a pre tvoj pokoj, bolo to práve pri pečive zo špaldovej múky - preto som ten rp ani nepridala.
to sa stane aj skúseným, že niečo nezvládnu :-)
dúfam, že ťa to neodradilo, každý sa učíme, aj ja sama.
prajem ti úspešné varenie a pečenie:-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem.
tvoja skvelá správa ma potešila.
dakujem.
aj si ma rozosmiala chutne :-)
stáva sa aj u nás, ako keby sa nechumelilo, všetko zjedia a potom chcú hned a čerstvé, tento recept tieto požiadavky spĺňa :-)
som rada, že ti prišiel ako na zavolanie a chutilo.
tvoja správa ma potešila :-)
dakujem veľmi pekne.