Bleskové domáce bagety (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Potrebovala som upiecť rýchle, jednoduché a chutné pečivo, tak som vybrala zo svojej zbierky recept na bleskové domáce bagety. Recept je z No.Salty. Cesto sa hned spracuje z múky, vlažnej vody a droždia, bez dalšieho kysnutia sa vytvarujú bagety, tie sa nechajú kysnúť 1 hodinu a upečú sa. Pridávam pre záujemcov o dobré, rýchle a chutné pečivo.

1 dávka
porcia
90 minút
príprava
25 minút
na 180/ventilátor °C

Suroviny

Postup

  1. Odfotografovala som celozrnnú ražnú múku, najradšej používam veľmi kvalitnú múku Küchennmeister, cenovo je veľmi prístupná.
  2. Do misy som preosiala odvážené množstvo múky hladkej extra špeciál 00 a celozrnnej múky ražnej, pridala som soľ,...
  3. ...sezamové a ľanové semienka, všetko som spolu dobre premiešala.
  4. Do vyhĺbenej jamky som namrvila čerstvé droždie, ak chcete, môžete posypať cukrom, nie je to však nutné. Recept som máličko upravila pre naše podmienky. Múku môžete použiť len bielu pšeničnú alebo kombinovať s inou múkou podľa vlastného výberu.
  5. Priliala som vlažnú vodu, v pôvodnom recepte sa udáva 100 ml, ja som potrebovala až 180 ml, množstvo vody je závislé od kvality múky, na suchšiu múku treba viac vody.
  6. Nečakala som, kým vykysne kvások, ale ihned som všetko dôkladne vymiesila rukami na tuhšie hladké cesto - asi 20 minút, ide to ťažšie, lebo je tam celozrnná múka a ihned som vytvarovala z neho valec na nepomúčenej doske bez dalšieho kysnutia.
  7. Nepotrebuje podsypávať múkou, nelepí sa a nedrobí sa, drží dobre tvar, výborne sa s cestom pracuje. Rozdelila som valec na 3 rovnaké diely a hned...
  8. ...som z neho vytvarovala 3 bagety,...
  9. ...ktoré som niekoľkokrát šikmo narezala do hĺbky asi 1 mm, prikryla utierkou a nechala až teraz na stole na teplom tmavom mieste po prvýkrát kysnúť 1 hodinu. Môžete plech prikrytý voľne teflónovou fóliou dať kysnúť aj priamo do trúby vyhriatej na 40 - 50 stupňov C na 1 hodinu.
  10. Takto nakysli po 1 hodine, držia tvar a nerozlizeajú sa, netreba ich vkladať do bagetovej formy.
  11. Potrela som bagety 2x vlažným mliekom a posypala semienkami sezamu a ľanu, môžete zvoliť iné semienka podľa chuti a vlastného výberu.
  12. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C asi 25 - 30 minút na funkcii ventilátor, čas si odsleduje každý sám podľa svojej trúby.
  13. Bagety som nechala vychladnúť na mriežke a vložiila som ich do košíka. Mohla som hned urobiť hned 2 dávky, sú také chutné, že sa po nich len tak zaprášilo :-)
  14. Majú chrumkavú kôrku na povrchu, sú mäkké, a vo vnútri majú niečo hutnejšiu štruktúru vo vnútri, čo dobre vidno na obrázku. Sú naozaj veľmi jednoduché na prípravu, rýchlo hotové a veľmi chutné, sýte a "žravé" - odporúčam vyskúšať :-)