Foto: martamm
Tento recept mám od mamy, ktorá tieto mäkučké rožteky piekla väčšinou na sviatky, ale hodia sa podľa mňa na akékoľvek maškrtenie ku kávičke, Zobraziť celý popisTento recept mám od mamy, ktorá tieto mäkučké rožteky piekla väčšinou na sviatky, ale hodia sa podľa mňa na akékoľvek maškrtenie ku kávičke, či len tak. Ja som troška zmenila suroviny, namiesto hladkej múky som použila špaldovú hladkú múku bielu a namiesto práškového cukru som rozmixovala trstinový cukor.
porcie
príprava
na 190 °C
Suroviny
2 ks |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
400 g |
|
230 g |
|
na zlepovanie |
|
na namáčanie končekov - nemusí byť |
|
1 k |
|
Postup
-
1
Celé vajcia, žĺtky, vanilkový cukor a rozmixovaný trstinový cukor vyšľaháme do peny, potom po lyžiciach vmiesime múku s práškom do pečiva, vznikne dosť lepivé cesto, ktoré dáme najlepšie na noc do chladničky (mininálne 1 - 3 hodiny).
-
2
Na druhý deň odoberáme z cesta cca 10 gr kúsky, z ktorých na pomúčenej doske ušúľame valčeky, ukladáme na papier na pečenie do tvaru podkovičiek alebo paličiek. Pečieme pri 190 st. Celzia doružova, cca 15 minút, treba sledovať, aby nezhnedli. Zlepíme redším marhuľovým lekvárom. Po stuhnutí lekváru môžeme, ale nemusíme končeky namočiť do horkej čokolády. Rožteky sú na druhý deň mäkkučké, vydržia aj dva týždne, samozrejme, pokiaľ ich hneď neskonzumujete.
Dakujem za recept.
Ked nabudúce budeš v čokoláde máčať rožteky , tak ich takto urob: V hrnčeku kde budeš mať roztopenú čokoládu , tak si zober ten rožtek do ruky a rovno do toho hrnčeka ponor polovicu celého rožteka a potom daj na mriežku , budeš ich mať pekne rovnomerne máčané v čokoláde aj zospodu aj zvrchu. To len tak som napísala , aby si ich mala ešte krajšie :-)
Pekný deň prajem.