Biele bezlepkové rožky
Foto: novalim
Ak máme čerstvé biele bezlepkové rožky na raňanky, k dokonalosti viac netreba. Snáď len maslo. Mäkké, čerstvé rožteky
potreté maslom - prípadne s Zobraziť celý popisAk máme čerstvé biele bezlepkové rožky na raňanky, k dokonalosti viac netreba. Snáď len maslo. Mäkké, čerstvé rožteky
potreté maslom - prípadne s medom alebo lekvárom, sú chutnými raňajkami. A dobrá správa je, že nám sa podarilo napiecť
úžasné rožky bez lepku, na povrchu jemne chrumkavé, vo vnútri dokonalá, pravidelná a mäkká striedka. Poďte si ich s nami
napiecť aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misy dáme bezlepkovú múku Promix Forte a v jej strede spravíme priehlbinku. V troche vody rozrobíme droždie a cukor a túto zmes nalejeme do priehlbinky v múke. Misu prikryjeme igelitovým vreckom a necháme asi 15 minút pri izbovej teplote postáť, kým sa nevytvorí kvások.
- 2
Potom do tejto zmesi pridáme soľ, guarovú gumu a tvaroh a začneme miesiť cesto. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako sme možno zvyknutí z lepkového cesta. Preto je dôležité dodržať dĺžku miesenia a tá je v prípade bezlepkového cesta minimálne 10, ideálne 15 minút. Počas miesenia sa konzistencia cesta zmení zo suchej a hutnej do kompaktnej, redšej a mierne lepkavej. Po 15 minútach miesenia cesto zoškriabeme gumenou varechou do stredu misy, zľahka ho poprášime bezlepkovou múkou a prikryté igelitovým vreckom ho necháme kysnúť v teple asi hodinu.
- 3
Nakysnuté cesto pomocou škrabky vyklopíme z misy na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Opäť ho trochu poprášime bezlepkovou múkou a rozdelíme na 6-8 rovnakých kúskov. Z nich vytvarujeme bochníčky. Ak sa cesto lepí, občas ho jemne posypeme bezlepkovou múkou. Bochníčky cesta prikryjeme a necháme 20 minút odpočinúť.
- 4
Potom si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Bochníčky poprášime múkou, vyvaľkáme do oválu a natesno zrolujeme. Dlaňami ich ešte dotvarujeme do tvaru rožkov a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto ich necháme poslednýkrát podkysnúť prikryté fóliou (opäť stačí asi 20 minút pri izbovej teplote).
- 5
Pred pečením rožky potrieme olejom. Bezlepkové rožky pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút, kým sú zospodu upečené do bledohneda a na povrchu začnú chytať bledú farbu. Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí. To, čo nezjeme, odporúčame hneď zmraziť.
Tiež bezlepkové rožky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu