Bezlepkové rožky
Bezlepkové rožky

Biele bezlepkové rožky

novalim - fotkanovalim, 30. januára 2023. Komerčný recept.
Biele bezlepkové rožky
Foto: novalim

Ak máme čerstvé biele bezlepkové rožky na raňanky, k dokonalosti viac netreba. Snáď len maslo. Mäkké, čerstvé rožteky potreté maslom - prípadne s Zobraziť celý popisAk máme čerstvé biele bezlepkové rožky na raňanky, k dokonalosti viac netreba. Snáď len maslo. Mäkké, čerstvé rožteky potreté maslom - prípadne s medom alebo lekvárom, sú chutnými raňajkami. A dobrá správa je, že nám sa podarilo napiecť úžasné rožky bez lepku, na povrchu jemne chrumkavé, vo vnútri dokonalá, pravidelná a mäkká striedka. Poďte si ich s nami napiecť aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk

6-8 ks
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g (+ na podsypanie)
225 ml vlažná
10 g čerstvé
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
Na potieranie:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme bezlepkovú múku Promix Forte a v jej strede spravíme priehlbinku. V troche vody rozrobíme droždie a cukor a túto zmes nalejeme do priehlbinky v múke. Misu prikryjeme igelitovým vreckom a necháme asi 15 minút pri izbovej teplote postáť, kým sa nevytvorí kvások.

  2. 2

    Potom do tejto zmesi pridáme soľ, guarovú gumu a tvaroh a začneme miesiť cesto. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako sme možno zvyknutí z lepkového cesta. Preto je dôležité dodržať dĺžku miesenia a tá je v prípade bezlepkového cesta minimálne 10, ideálne 15 minút. Počas miesenia sa konzistencia cesta zmení zo suchej a hutnej do kompaktnej, redšej a mierne lepkavej. Po 15 minútach miesenia cesto zoškriabeme gumenou varechou do stredu misy, zľahka ho poprášime bezlepkovou múkou a prikryté igelitovým vreckom ho necháme kysnúť v teple asi hodinu.

  3. 3

    Nakysnuté cesto pomocou škrabky vyklopíme z misy na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Opäť ho trochu poprášime bezlepkovou múkou a rozdelíme na 6-8 rovnakých kúskov. Z nich vytvarujeme bochníčky. Ak sa cesto lepí, občas ho jemne posypeme bezlepkovou múkou. Bochníčky cesta prikryjeme a necháme 20 minút odpočinúť.

  4. 4

    Potom si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Bochníčky poprášime múkou, vyvaľkáme do oválu a natesno zrolujeme. Dlaňami ich ešte dotvarujeme do tvaru rožkov a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Takto ich necháme poslednýkrát podkysnúť prikryté fóliou (opäť stačí asi 20 minút pri izbovej teplote).

  5. 5

    Pred pečením rožky potrieme olejom. Bezlepkové rožky pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút, kým sú zospodu upečené do bledohneda a na povrchu začnú chytať bledú farbu. Najlepšie chutia čerstvé, hneď po vychladnutí. To, čo nezjeme, odporúčame hneď zmraziť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia