Bezlepkový tvarohovo-čučoriedkový koláč s mandľovou posýpkou
Foto: novalim
Čučoriedky sú ovocie v našich končinách celoročne dostupné. Nielenže výborne chutia, ale obsahujú napríklad vo veľkom
množstve vitamín C, B6, železo, horčík a Zobraziť celý popisČučoriedky sú ovocie v našich končinách celoročne dostupné. Nielenže výborne chutia, ale obsahujú napríklad vo veľkom
množstve vitamín C, B6, železo, horčík a karotén. Ich modré farbivo antokyán má antioxidačné účinky. Dnes vám
predstavujeme recept na tvarohový koláč bez lepku, ktorý je
plný tohto zdravého a chutného ovocia. S voňavou krémovou plnkou a chrumkavou mandľovou posýpkou na povrchu si ho
zamilujete na prvé ochutnanie nielen vy, ale aj vaše deti.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 175-190 °C
Suroviny
Krehké cesto: | |
300 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
90 g |
|
90 g |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Plnka: | |
400 g |
|
3 ks |
|
1 bal. |
|
60 g roztopené |
|
100 ml (bez alkoholu) |
|
150 ml |
|
60 g |
|
1,5 PL |
|
1 ČL |
|
100 g |
|
350 g čerstvé |
|
3-4 PL (alebo z čiernych ríbezlí) |
|
Mandľová posýpka: | |
60 g (alebo nasekané mandle) |
|
40 g |
|
50 g studené |
|
50 g (alebo krupicový) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si krehké cesto. V mise spolu vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovou pastou na hladký krém. Po jednom pridávame vajcia a dôkladne ich zapracujeme do zmesi. Postupne pridávame preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré vyformujeme do gule a zabalíme do potravinovej fólie. Dáme odležať do chladničky aspoň na 30 minút, pokojne však aj na dlhšie.
- 2
Kým cesto odpočíva v chlade, pripravíme tvarohovú plnku. Vanilkový cukor vyšľaháme so žĺtkami a s tvarohom. Pridáme maslo, vaječný likér, mlieko, múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok. Dobre všetko premiešame gumenou varechou. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme sneh, ktorý postupne zapracujeme do tvarohovej hmoty.
- 3
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a preložíme na plech s rozmermi približne 25x40 cm. Cesto ešte prstami poroztláčame ku okrajom, aby bolo rovnomerne rozložené po celom plechu (cesto nevyvyšujeme po bokoch plechu). Trochu ho popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút pri teplote 175 °C.
- 4
Predpečené cesto z rúry vyberieme, potrieme čučoriedkovým alebo ríbezľovým lekvárom, na ktorý rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Na vrch poukladáme, prípadne trochu pozatláčame do plnky umyté a dôkladne osušené čučoriedky. Vrch koláča posypeme mandľovou mrveničkou. Tú si pripravíme ručným zmiešaním všetkých prísad. Medzi prstami miesime suroviny, až kým sa nevytvorí sypká mrvenička.
- 5
Koláč vložíme naspäť do rúry, zvýšime teplotu na 190 °C a pečieme ešte asi 20 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť, a potom odložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Vychladený dezert nakrájame na štvorce alebo malé obdĺžniky a pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
Tiež Čučoriedkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu