Bezlepkový makový koláč našich babičiek
Foto: potravinarskavyrobaliana
30
porcií
porcií
120 minút
príprava
príprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
100 g |
|
Maková plnka: | |
140 g |
|
200 g mletý |
|
150 g |
|
2 bal. |
|
200 ml vlažné |
|
100 g zmäknuté |
|
3 ks |
|
|
Postup
-
1
Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke cca 1 hodinu.
- 2
Maková plnka: Do sypkých surovín pridáme vlažné mlieko a zmäknuté maslo. Vyšľaháme a už len ručne primiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
- 3
Odležané cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme podľa veľkosti plechu (25 x 30 cm). Vyvaľkaný prvý plát prenesieme na plech a natrieme makovú plnku. Pomocou valčeka prenesieme druhý vyvaľkaný plát.
- 4
Koláč popicháme vidličkou a pečieme pri 200 °C 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme ešte 20 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na trojuholníky.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
No vieš, možno trochu nešťastný názov alebo slovosled... Ale každý, kto má v okruhu známych a blízkych bezlepkára to pochopí a nebude mu to prekážať... Ináč, koláčik krásny - len zohnať tú múku...
Haha, tiež mi to napadlo :D Ale myslím si, že to je skôr myslené ako Makový koláč našich babičiek .. lenže, pozor bonus, bezlepková verzia ! :)
Dostať ju kúpiť v Kauflande, Tescu, Metre, Coop jednota, e-shop www.lianasro.sk a tiež je dostupná na lekársky predpis.
A amen. Chcel by som vidieť takýto koláč bez muky.
no, nie, prekvapuješ... pozri , je x receptov aj tu na vareche bez pšeničnej múky... prajem ti, aby si tú bezlepkovú diétu nemusel skúsiť...
Prečítala si si pozorne čo som napísal prvý krát? Tak neobracaj prosím moje slová. Ja uznávam, že je bezlepková diéta. Chcem len vidieť recepty z prvej polovice minulého storočia na bezlepkové koláče. Už som sa vyjadril dosť jasné, že je špatné napísaný názov receptu.
Ty si to správne pomenovala a pochopila.
K názvu receptu alebo slovosledu som sa vyjadrila vo svojom prvom príspevku pod receptom. Nechcem veľmi polemizovať, ale naše staré matere poznali aj kukuričnú, pšennú, pohánkovú, možno aj zemiakovú múku... a vedeli z toho ukuchtiť a upiecť bez toho, aby mali recepty z kníh alebo z varechy ... všetky recepty sa posúvali ústne... "z núdze cnosť" a možno z tých ich mnohých zdravých receptov, ktoré sa pozabúdali by sme dnes boli , no o možno trošku zdravší...