Makový koláč
Makový koláč

Bezlepkový makový koláč našich babičiek

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 27. novembra 2019. Komerčný recept.
Bezlepkový makový koláč našich babičiek
Foto: potravinarskavyrobaliana
30
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
100 g
3 ks
100 g
Maková plnka:
140 g
200 g mletý
150 g
2 bal.
200 ml vlažné
100 g zmäknuté
3 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto a necháme ho odležať v chladničke cca 1 hodinu.

  2. 2

    Maková plnka: Do sypkých surovín pridáme vlažné mlieko a zmäknuté maslo. Vyšľaháme a už len ručne primiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

  3. 3

    Odležané cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme podľa veľkosti plechu (25 x 30 cm). Vyvaľkaný prvý plát prenesieme na plech a natrieme makovú plnku. Pomocou valčeka prenesieme druhý vyvaľkaný plát.

  4. 4

    Koláč popicháme vidličkou a pečieme pri 200 °C 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme ešte 20 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na trojuholníky.

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
123
@capko (28.11.2019 05:54)

No vieš, možno trochu nešťastný názov alebo slovosled... Ale každý, kto má v okruhu známych a blízkych bezlepkára to pochopí a nebude mu to prekážať... Ináč, koláčik krásny - len zohnať tú múku...
@capko Predstav si, že poznali. Staré matere možno nemali školy, lebo bratov načim dať na štúdiá. Dievka sa vydá. Ale neboli sprosté. Keby starká žila, mala by 99 rokov. Kvôli mužovi vzala rozum do hrsti. Varila bez mlieka. Bez múky. Pomáhala si aj jemu, ako sa dalo.

používateľ nemá avatar
123
@capko (28.11.2019 17:04)

no, nie, prekvapuješ... pozri , je x receptov aj tu na vareche bez pšeničnej múky... prajem ti, aby si tú bezlepkovú diétu nemusel skúsiť...
@123 (28.11.2019 17:52)

Prečítala si si pozorne čo som napísal prvý krát? Tak neobracaj prosím moje slová. Ja uznávam, že je bezlepková diéta. Chcem len vidieť recepty z prvej polovice minulého storočia na bezlepkové koláče. Už som sa vyjadril dosť jasné, že je špatné napísaný názov receptu.
používateľ nemá avatar
123
@capko (29.11.2019 10:36)

K názvu receptu alebo slovosledu som sa vyjadrila vo svojom prvom príspevku pod receptom. Nechcem veľmi polemizovať, ale naše staré matere poznali aj kukuričnú, pšennú, pohánkovú, možno aj zemiakovú múku... a vedeli z toho ukuchtiť a upiecť bez toho, aby mali recepty z kníh alebo z varechy ... všetky recepty sa posúvali ústne... "z núdze cnosť" a možno z tých ich mnohých zdravých receptov, ktoré sa pozabúdali by sme dnes boli , no o možno trošku zdravší...

Pridaj komentár k receptu: