Cestovinový nákyp
Cestovinový nákyp

Bezlepkový cestovinový nákyp „kugel“ s tvarohom

novalim - fotkanovalim, 4. februára 2022. Komerčný recept.
Bezlepkový cestovinový nákyp „kugel“ s tvarohom
Foto: novalim

Kugel je tradičné aškenázske židovské jedlo, ktoré sa podáva počas židovských sviatkov. Najčastejšie sa vyrába z vaječných rezancov alebo zemiakov na rôzne spôsoby. My sme ho dnes pre Vás pripravili v sladkej bezlepkovej verzii s tvarohom. Ak vám ostali cestoviny z predošlého dňa, chytro sa pustite do varenia, aby žiadne potraviny nevyšli na zmar.
Zdroj: www.novalim.sk

3
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g (niťovky, rezance alebo fliačky)
4 PL (+ na vymazanie formy)
250 g
3 ks
250 g
130 g
1 ČL
z 1/2 citróna
 (na posypanie)
50 g (nemusia byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Uvarené ich scedíme a hneď do nich vmiešame maslo. Vo veľkej mise vyšľaháme tvaroh s vajcami a cukrom, pridáme smotanu, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru (prípadne aj hrozienka namočené v teplej vode). Do zmesi pridáme cestoviny a dobre premiešame.

  2. 2

    Zapekaciu misu vymažeme trochou masla a dáme do nej cestovinovú zmes. Povrch poprášime troškou škorice a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Pred podávaním môžeme ešte podľa chuti posypať práškovým cukrom.

  3. 3

    Tip 1: Ak používame cestoviny z predošlého dňa, treba ich pred použitím v sitku preliať vriacou vodou. Takto znovu nadobudnú čerstvosť.

  4. 4

    Tip 2: Do nákypu môžeme použiť aj rôzne druhy orechov, prípadne kúsky čokolády.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Minulú nedeľu som takto podobne zapekala zvyšné tvarohové rezance. Zo šetrnosti a aj kvôli tomu, že tieto zapekance sú moc chutné. S hrozienkami ešte lepšie. Takže kugel:-) A podobné je aj Kalvínske nebo a Vargabéleš.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha