Foto: novalim
Fašiangy, Turíce, bez šišiek by to nešlo. Bezlepkové šišky, ktoré sme pre vás dnes napiekli my, sú jemné, chutné a majú mäkkú nadýchanú striedku. Zobraziť celý popisFašiangy, Turíce, bez šišiek by to nešlo. Bezlepkové šišky, ktoré sme pre vás dnes napiekli my, sú jemné, chutné a majú mäkkú nadýchanú striedku. Tento recept sme namiešali tak, aby ste si ho jednoducho vedeli doma spraviť aj vy. Základom je naša múka na pečenie – Promix PK špeciál, ktorá neobsahuje alergény a je vhodná aj pre tých, ktorí nemôžu sóju alebo laktózu. Do múky sme pridali našu pohánkovú múku, ktorá vylepší celkové kvality kysnutého cesta a zvýši jeho výživovú hodnotu.
Suroviny
400 g |
|
220 ml (alebo rastlinné, príp. voda) |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
4 ks |
|
2 PL |
|
z 1/2 citróna |
|
1 PL |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
40 g (alebo rastlinný tuk, či bravčová masť) |
|
štipka |
|
Na vysmážanie: | |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie s lyžicou cukru a necháme pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások. Pre bezlaktózovú verziu môžeme kravské mlieko nahradiť akýmkoľvek rastlinným mliekom, poprípade aj vodou.
- 2
Do misy dáme múku Promix PK špeciál, pohánkovú múku, zvyšný cukor, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme maslo, žĺtky, rum, kvások a kyslú smotanu (nemusí byť, ale ak ju vynecháte, pridajte trochu viac mlieka alebo inej tekutiny). Pomocou mixéra s hnetacími metličkami vymiešame hladké lepkavé cesto. Cesto necháme v mise, prikryjeme igelitom a necháme asi pol hodinu odpočívať.
- 3
Potom cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a ručne ho premiesime. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhle šišky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme pol hodinu podkysnúť.
- 4
V kastróle rozohrejeme olej alebo masť na teplotu max. 170 stupňov. V strede nakysnutých šišiek spravíme priehlbinku (napríklad pomocou malého štamprlíka) a šišky opatrne kladieme do rozpáleného oleja. Kastról prikryjeme pokrievkou a šišky smažíme asi dve minúty do zlatohneda. Potom pokrievku dáme bokom, šišky pretočíme a dosmažíme aj z druhej strany ešte asi minútu.
- 5
Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke.
- 6
Bezlepkové šišky podávame pocukrované a ozdobené lekvárom. Najlepšie chutia čerstvé, ešte trochu teplé.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu