Šišky

Bezlepkové šišky

Autor receptu: novalim

Fašiangy, Turíce, bez šišiek by to nešlo. Bezlepkové šišky, ktoré sme pre vás dnes napiekli my, sú jemné, chutné a majú mäkkú nadýchanú striedku.* Tento recept sme namiešali tak, aby ste si ho jednoducho vedeli doma spraviť aj vy. Základom je naša múka na pečenie – Promix PK špeciál, ktorá neobsahuje alergény a je vhodná aj pre tých, ktorí nemôžu sóju alebo laktózu. Do múky sme pridali našu pohánkovú múku, ktorá vylepší celkové kvality kysnutého cesta a zvýši jeho výživovú hodnotu.

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie s lyžicou cukru a necháme pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások. Pre bezlaktózovú verziu môžeme kravské mlieko nahradiť akýmkoľvek rastlinným mliekom, poprípade aj vodou.
  2. Do misy dáme múku Promix PK špeciál, pohánkovú múku, zvyšný cukor, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme maslo, žĺtky, rum, kvások a kyslú smotanu (nemusí byť, ale ak ju vynecháte, pridajte trochu viac mlieka alebo inej tekutiny). Pomocou mixéra s hnetacími metličkami vymiešame hladké lepkavé cesto. Cesto necháme v mise, prikryjeme igelitom a necháme asi pol hodinu odpočívať.
  3. Potom cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a ručne ho premiesime. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhle šišky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme pol hodinu podkysnúť.
  4. V kastróle rozohrejeme olej alebo masť na teplotu max. 170 stupňov. V strede nakysnutých šišiek spravíme priehlbinku (napríklad pomocou malého štamprlíka) a šišky opatrne kladieme do rozpáleného oleja. Kastról prikryjeme pokrievkou a šišky smažíme asi dve minúty do zlatohneda. Potom pokrievku dáme bokom, šišky pretočíme a dosmažíme aj z druhej strany ešte asi minútu.
  5. Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke.
  6. Bezlepkové šišky podávame pocukrované a ozdobené lekvárom. Najlepšie chutia čerstvé, ešte trochu teplé.