Bezlepkové šamrole

Bezlepkové šamrole

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Lístkovo-pľundrové cesto a jemná snehová plnka. Nechcete sladkú verziu? Šamrole si naplňte napríklad syrovo-šunkovou plnkou.

24
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme cesto: Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.
  2. Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje cesta ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Odložíme cca na 15 minút do mrazničky.
  3. Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte trikrát.
  4. Rozvaľkáme cesto a radielkom narežeme na 2,5 cm široké pásiky.
  5. Pásiky natočíme na rúrky na šamrole, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
  6. Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C.
  7. Pripravíme plnku: Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Položíme nad paru, po lyžici pridávame cukor a šľaháme 15 minút. Odstavíme a snehom naplníme vrecko s ozdobnou špičkou. Vnútro vychladnutých šamrolí naplníme od stredu z jednej strany a potom z druhej strany. Nakoniec vrch pocukrujeme.