Belgický Waterzooi

slawek - fotkaslawek, 3. decembra 2012
Belgický Waterzooi
Foto: slawek

Belgické jedlo waterzooi (po flámsky vriaca voda) pochádza z Gentu a jeho základ tvorí kuracie mäso alebo ryba. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo. Je to pomerne jednoduchý recept, všetky ingrediencie sa mierne opražia a následne uvaria vo vývare.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredne veľké
1 ks
4 ks
4 ks
1 ks
100 ml
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencie - pokrájané na tenké kolieska, kuracie prsia pokrájané na kocky

    Belgický Waterzooi - obrázok 1
  2. 2

    Na zohriatej panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom dozlata opražíme.

    Belgický Waterzooi - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si mrkvu a pór pokrájame...

    Belgický Waterzooi - obrázok 3
  4. 4

    na 5 mm hrubé kolieska.

    Belgický Waterzooi - obrázok 4
  5. 5

    Pokrájaný pór a mrkvu a pridáme na panvicu s osmaženou cibuľou.

    Belgický Waterzooi - obrázok 5
  6. 6

    Všetku zeleninu spolu dusíme asi 5 minút.

    Belgický Waterzooi - obrázok 6
  7. 7

    Po piatich minútach pridáme pokrájané kuracie prsia alebo rybu.

    Belgický Waterzooi - obrázok 7
  8. 8

    Varíme až kým zelenina nezmäkne podľa vašej individuálnej chuti (ja ju mám rád mäkkú, ale nie rozvarenú). Zelenina by si mala zachovať svoju farbu - zelenú, a oranžovú, nemala by sa pripáliť.

    Belgický Waterzooi - obrázok 8
  9. 9

    Zalejeme vodou, posolíme, pridáme čierne korenie a muškátový oriešok a na slabom ohni varíme 30-40 minút.

    Belgický Waterzooi - obrázok 9
  10. 10

    Zelenina i mäso majú byť mäkké, nemali by sa však rozpadávať.

    Belgický Waterzooi - obrázok 10
  11. 11

    Na záver jedlo odtiahneme zo sporáka, pridáme smotanu a dobre premiešame.

    Belgický Waterzooi - obrázok 11
  12. 12

    Vrátime na sporák a všetko necháme ešte asi 1- 2 minúty prehrievať.

    Belgický Waterzooi - obrázok 12
  13. 13

    Ja zvyknem waterzooi podávať s varenými zemiakmi, čo je tradičná príloha, možno ho však podávať aj s ryžou či zemiakovým pyré. Príloha sa podáva na samostatnom tanieri.

    Belgický Waterzooi - obrázok 13

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
plk
Fiha, toto vyzera dobre. Uz som pisal inde a neodpustim si aj teraz - zeleninove, jednohrncove... a rychle - nieco pre mna. Budem vyskusat :-) ale s rybou.
Pekny recept.
Ten fotopostup nemá chybu a jedlo je presne podľa mojej chuti, veľká kopa zeleniny, kuracie mäsko a z jedného hrnca. Proste jednička :-)
Aj keď má jedlo pre nás nie práve ľubozvučný názov, bolo výborné, dnes bola táto "vriaca voda" na obed, ale nechala som si trochu aj na večeru. Podávala som so zemiakmi a k zelenine som pridala kocôčky malej cukety, určite to uvarím aj viackrát:-))
Som rada že som objavila Tvoje recepty. Môj priateľ je rodený Belgičan a žije som mnou na Slovensku. Naša kuchyňa mu veľmi chutí, ale rada by som ho niekedy prekvapila aj belgickými jedlami, tak dúfam, že ich zopár sem ešte pridáš. Ešte raz vrelá vďaka.

Pridaj komentár k receptu: