Foto: slawek
Belgické jedlo waterzooi (po flámsky vriaca voda) pochádza z Gentu a jeho základ tvorí kuracie mäso alebo ryba. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo. Zobraziť celý popisBelgické jedlo waterzooi (po flámsky vriaca voda) pochádza z Gentu a jeho základ tvorí kuracie mäso alebo ryba. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo. Je to pomerne jednoduchý recept, všetky ingrediencie sa mierne opražia a následne uvaria vo vývare.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ingrediencie - pokrájané na tenké kolieska, kuracie prsia pokrájané na kocky
-
2
Na zohriatej panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom dozlata opražíme.
-
3
Medzitým si mrkvu a pór pokrájame...
-
4
na 5 mm hrubé kolieska.
-
5
Pokrájaný pór a mrkvu a pridáme na panvicu s osmaženou cibuľou.
-
6
Všetku zeleninu spolu dusíme asi 5 minút.
-
7
Po piatich minútach pridáme pokrájané kuracie prsia alebo rybu.
-
8
Varíme až kým zelenina nezmäkne podľa vašej individuálnej chuti (ja ju mám rád mäkkú, ale nie rozvarenú). Zelenina by si mala zachovať svoju farbu - zelenú, a oranžovú, nemala by sa pripáliť.
-
9
Zalejeme vodou, posolíme, pridáme čierne korenie a muškátový oriešok a na slabom ohni varíme 30-40 minút.
-
10
Zelenina i mäso majú byť mäkké, nemali by sa však rozpadávať.
-
11
Na záver jedlo odtiahneme zo sporáka, pridáme smotanu a dobre premiešame.
-
12
Vrátime na sporák a všetko necháme ešte asi 1- 2 minúty prehrievať.
-
13
Ja zvyknem waterzooi podávať s varenými zemiakmi, čo je tradičná príloha, možno ho však podávať aj s ryžou či zemiakovým pyré. Príloha sa podáva na samostatnom tanieri.
Pekny recept.