Belgický Waterzooi
Autor receptu: slawek
Belgické jedlo waterzooi (po flámsky vriaca voda) pochádza z Gentu a jeho základ tvorí
kuracie mäso alebo ryba. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo. Je to pomerne jednoduchý
recept, všetky ingrediencie sa mierne opražia a následne uvaria vo vývare.
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Ingrediencie - pokrájané na tenké kolieska, kuracie prsia pokrájané na kocky
- Na zohriatej panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom dozlata opražíme.
- Medzitým si mrkvu a pór pokrájame...
- na 5 mm hrubé kolieska.
- Pokrájaný pór a mrkvu a pridáme na panvicu s osmaženou cibuľou.
- Všetku zeleninu spolu dusíme asi 5 minút.
- Po piatich minútach pridáme pokrájané kuracie prsia alebo rybu.
- Varíme až kým zelenina nezmäkne podľa vašej individuálnej chuti (ja ju mám rád mäkkú, ale nie rozvarenú). Zelenina by si mala zachovať svoju farbu - zelenú, a oranžovú, nemala by sa pripáliť.
- Zalejeme vodou, posolíme, pridáme čierne korenie a muškátový oriešok a na slabom ohni varíme 30-40 minút.
- Zelenina i mäso majú byť mäkké, nemali by sa však rozpadávať.
- Na záver jedlo odtiahneme zo sporáka, pridáme smotanu a dobre premiešame.
- Vrátime na sporák a všetko necháme ešte asi 1- 2 minúty prehrievať.
- Ja zvyknem waterzooi podávať s varenými zemiakmi, čo je tradičná príloha, možno ho však podávať aj s ryžou či zemiakovým pyré. Príloha sa podáva na samostatnom tanieri.