Belgický Waterzooi

Autor receptu: slawek

Belgické jedlo waterzooi (po flámsky vriaca voda) pochádza z Gentu a jeho základ tvorí kuracie mäso alebo ryba. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo. Je to pomerne jednoduchý recept, všetky ingrediencie sa mierne opražia a následne uvaria vo vývare.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ingrediencie - pokrájané na tenké kolieska, kuracie prsia pokrájané na kocky
  2. Na zohriatej panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom dozlata opražíme.
  3. Medzitým si mrkvu a pór pokrájame...
  4. na 5 mm hrubé kolieska.
  5. Pokrájaný pór a mrkvu a pridáme na panvicu s osmaženou cibuľou.
  6. Všetku zeleninu spolu dusíme asi 5 minút.
  7. Po piatich minútach pridáme pokrájané kuracie prsia alebo rybu.
  8. Varíme až kým zelenina nezmäkne podľa vašej individuálnej chuti (ja ju mám rád mäkkú, ale nie rozvarenú). Zelenina by si mala zachovať svoju farbu - zelenú, a oranžovú, nemala by sa pripáliť.
  9. Zalejeme vodou, posolíme, pridáme čierne korenie a muškátový oriešok a na slabom ohni varíme 30-40 minút.
  10. Zelenina i mäso majú byť mäkké, nemali by sa však rozpadávať.
  11. Na záver jedlo odtiahneme zo sporáka, pridáme smotanu a dobre premiešame.
  12. Vrátime na sporák a všetko necháme ešte asi 1- 2 minúty prehrievať.
  13. Ja zvyknem waterzooi podávať s varenými zemiakmi, čo je tradičná príloha, možno ho však podávať aj s ryžou či zemiakovým pyré. Príloha sa podáva na samostatnom tanieri.