Bejgli fotorecept

mojack - fotkamojack, 17. apríla 2011
Bejgli (fotorecept)
Foto: mojack

Názov nič nehovorí, ale pripomína známu štrúdľu alebo kysnutý závin.Tento koláč má tú výhodu, že výborne chutí aj keď nie je čerstvý.

90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
750 g (polovica polohrubej, polovica hladkej)
370 g alebo smetol
4 PL
1/2 čl
2 ks (vyšľahané)
35 g
2 dcl
Maková plnka:
200 g
200 g
2 dcl
1 PL
1/2 ks
1 ks
1 čl
1 ks
1 pl




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta maslo rozdrobíme v múke, pridáme droždie a ostatné suroviny a všetko spolu dobre vypracujeme. Ak je to potrebné, pridáme aj trošku mlieka. Musíme však mať skôr tuhšie cesto, nesmie byť riedke.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme a necháme kysnúť približne jednu hodinu pri izbovej teplote.Z uvedeného množstva surovín by sa mali urobit 8 menších rolád. Rozdelila som cesto na dve polovice. ( robila som polovičnú dávku) rolády som mala 2 väčšie.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na prípravu makovej plnky mám prichystaný mletý mak

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a ostatné suroviny. Do horúceho mlieka všetko vysypem .

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobre zmiešam.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto mám rozvaľkané a naplním ho makovou plnkou.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak isto aj druhé cesto naplním a stočím do rolády.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rolády potriem vyšľahaným vajíčkom. Nechám odležať. Po 15 minútach opäť potriem vajíčkom.Po ďalších 15 minútach znova. Špáradlami ich poriadne poprepichujeme (až ku spodku), aby sa para odparila.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru predhrejeme na 200 stupňov a rolády pečieme približne pol hodinu.

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Použila som len makovú plnku.. Na orechovú treba ..orechy :-((

    Bejgli (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na orechovú plnku: 2 dl teplej vody, 20 dkg práškového cukru, 40 dkg mletých orechov, 1 polievkovú lyžicu omrviniek zo žemlí, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 polievkovú lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vanilkový cukor, (r)um

Diskusia k receptu

violetacamorova
Ja mám rada s kakaovou plnkou, takú nedávaš? No môj švagor by si pochutil na týchto tvojich dvoch makovcoch na jedno posedenie myslím, ten ich má tak strašne rád.
alena45
robila som bejgli na Vianoce, ale do starých receptov sa dávala masť, aj ja som dala pol na pol s Palmarinom a zostali vláčne niekoľko dní.
mojack
Mne tieto chutia viac ako naše kysnuté. Cesto nie je take suche. Mak spolu s jablkami dávaju vybornú chut.
cica2
krásne sa ti vydarili a zbožňujem záviny, kde je tak veľa plnky:))
marienka44
@Mojack ,poznam toto cesto a robia sa z neho aj bratislavske rozky. Aj tie sa musia potriet vajcom niekolkokrat, ako u Teba.
Jeden zlepsovak: ja do plnky, aby nevytiekla na plech /hlavne u rozkov/pridavam aj 1 PL maizeny a ta plnku zahusti a plnka nevytecie. Mam to odskusane a tento trik pouzivam aj u tahanej strudle.
mojack
Plnka nevytiekla, možno aj preto, že je v nej krupicaa. Videla som reláciu o brat. rožkoch ale cesto je ine ....
remcula
Asi půjdu raději spát, při pohledu na tu krásu mám hlad!! :-))
6810_1290333022 - profilový obrázok
ldi
ldi
dievčata,dneska som mal dovolenku tak som chcel prekvapiť manželku a kolačik sa vydaril ....je vynikajuci a ta maková plnka nema chybu...dakujem za recept
mojack
idi som rada ,že si prekvapila.Mak a jablka ... nemá chybu..
janger
Krasne sa ti podarili. Ani jedna trhlinka na nich nie je. A iste su velmi dobre.
6810_1290333022 - profilový obrázok
ldi
ldi
mojack..manželka ma pochvalila a aj deti ..že na chlapa vynikajuci výkon..xixi
mojack
Som rada. mojho manžela by som tiež pochvalila vo vareni ....snad sa niekedy dočkám. ( KAVU UZ UVARIT ZVLADNE)
zsuzsu
hmmmm,krása. len dodávam,že u nás sú bejgli vždy iba čerstvé...vždy sa po nich "zapráši" :))
gudu
Ahojte, recept som uz viackrat skusal, lebo je velmi chutny. Mam ale jeden velky problem, ze mne sa to cele rozpadne uz pri kysnuti. Poradte prosim, co robim zle. Dakujem.


1x janger
gudu
@gudu (24.12.2023 18:32)

Takto to vyzera po upeceni. Chutne, ale straaaasne skarede.


1x janger
janger
@gudu (24.12.2023 18:32), ja som nerobila podla tohto receptu, ale presne to iste sa aj mne stalo, ako kolace-dvojicky keby sme piekli, mozeme si ruky podat :-). Uz pocas kysnutia a vyvalania cesta mi praskalo. Pozri do diskusie, "co varite v decembri". No, katastrofa. Ja predpokladam, ze mi cesto prilis rychlo kyslo a aj prekyslo. Nuz, clovek sa stale uci. Nic si z toho nerob.
U nas mal kolacik uspech :-))).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia