Bejgli (fotorecept)

Autor receptu: mojack

Názov nič nehovorí, ale pripomína známu štrúdľu alebo kysnutý závin.Tento koláč má tú výhodu, že výborne chutí aj keď nie je čerstvý.

90 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta maslo rozdrobíme v múke, pridáme droždie a ostatné suroviny a všetko spolu dobre vypracujeme. Ak je to potrebné, pridáme aj trošku mlieka. Musíme však mať skôr tuhšie cesto, nesmie byť riedke.
  2. Prikryjeme a necháme kysnúť približne jednu hodinu pri izbovej teplote.Z uvedeného množstva surovín by sa mali urobit 8 menších rolád. Rozdelila som cesto na dve polovice. ( robila som polovičnú dávku) rolády som mala 2 väčšie.
  3. Na prípravu makovej plnky mám prichystaný mletý mak
  4. a ostatné suroviny. Do horúceho mlieka všetko vysypem .
  5. Dobre zmiešam.
  6. Cesto mám rozvaľkané a naplním ho makovou plnkou.
  7. Tak isto aj druhé cesto naplním a stočím do rolády.
  8. Rolády potriem vyšľahaným vajíčkom. Nechám odležať. Po 15 minútach opäť potriem vajíčkom.Po ďalších 15 minútach znova. Špáradlami ich poriadne poprepichujeme (až ku spodku), aby sa para odparila.
  9. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a rolády pečieme približne pol hodinu.
  10. Použila som len makovú plnku.. Na orechovú treba ..orechy :-((
  11. Na orechovú plnku: 2 dl teplej vody, 20 dkg práškového cukru, 40 dkg mletých orechov, 1 polievkovú lyžicu omrviniek zo žemlí, nastrúhanú kôru z polky citróna, 1 polievkovú lyžicu marhuľového lekváru, hrozienka, 1 jablko, 1 kávovú lyžičku škorice, 1 vanilkový cukor, (r)um