Foto: pusta
Bavorské knedle sú typickým tradičným jedlom Bavorska v Nemecku, majú tradičný spôsob prípravy so svojimi špecifikami, po uvarení sa roztrhnú vidličkou alebo rozkroja, sú Zobraziť celý popisBavorské knedle sú typickým tradičným jedlom Bavorska v Nemecku, majú tradičný spôsob prípravy so svojimi špecifikami, po uvarení sa roztrhnú vidličkou alebo rozkroja, sú výborné a podávajú sa ako príloha, najmä k mäsám na šťave, k hubám, ku kapuste alebo sa len prelejú maslom ev. posypú syrom a sú ako samostatné jedlo, jedla som ich u rodiny v Bavorsku, pridávam recept, ktorý nám doma veľmi chutí.
porcií
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
10 ks |
|
100 g |
|
150 ml |
|
10 ks |
|
4 ks |
|
4 zarovnané PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 zväzok |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
V hrnci som rozpustila čerstvé maslo, na rozohriatom masle som orestovala cibuľu a nechala úplne vychladnúť.
-
2
Pečivo som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm, nechala voľne preschnúť, posypala som múkou, ide tam skutočne len tak málo múky, v niektorých domácnostiach ju vôbec nepridávajú, pridala som soľ, čerstvo nastrúhaný muškátový orech a čerstvo mleté čierne korenie, premiešala opatrne,...
-
3
...pridala som vychladnutú orestovanú cibuľu aj s maslom,...
-
4
...posekanú petržlenovú vňať, premiešala, potom som pridala dobre rozšľahané vajcia,...
-
5
...pokropila som studeným mliekom, má ho byť len tak málo ako je uvedené v recepte, žemle nesmú byť mokré, len málo navlhnúť, v niektorých domácnostiach používajú miesto mlieka len vodu,....
-
6
..všetko som poriadne, ale opatrne premiešala, aby sa kocky žemlí nerozbili, pozor - tieto kocky žemlí sa nesmú opražiť na masle, knedle by sa počas varenia rozpadli, pri bavorských knedliach sa to vyslovene nesmie robiť ako pri iných žemľových knedliach ako napr. kysnutých a iných,túto zmes som odložila odpočívať na 4 hodiny do chladničky, aby sa dobre rozvinuli chute a zmes dobre spojila, za ten čas primerane nasiakne,...
-
7
...zmes som vybrala z chladničky a jemne navlhčenými rukami vodou som tvarovala guľaté knedle o priemere asi 5 cm, viac netreba, lebo počas varenia krásne zväčšia svoj objem a budú nadýchané a ľahučké, je dobre vidno, že kocky žemlí pekne nasiakli a hlavne, že zostali vcelku a neporušené,...
-
8
...osolenú vodu som priviedla do prudkého varu, ked voda prudko vrela, stiahla som plameň na minimum, opatrne som vložila knedle po jednom, nie viac ako 4, aby sa voda prudko neochladila a varila som ich odokryté len naozaj miernym varom za občasného otáčania asi 20 minút, potom som ich vybrala dierovanou naberačkou,...
-
9
...nechala dobre odkvapkať z vody, aby neoslizli, dala som ich na tanier, je dobré uvariť na skúšku najprv jednu knedľu, ak sa nerozpadne, tak postupne uvariť všetky,...
-
10
...tieto knedle sa podávajú jednak ako príloha, najčastejšie k mäsám na šťave, k sviečkovej, k rôznym omáčkam, k hubám, k dusenej kapuste a podobne, ale podávajú sa aj ako samostatné jedlo jednoducho len preliate maslom alebo posypané syrom, po uvarení a vybratí sa roztrhnú vidličkou alebo prekroja nožom, aby sa odparili, bavorské knedle sú veľmi chutné, jemné, ľahučké ako pierko a nadýchané, priam sa rozplývajú v puse, sú známe viaceré obmeny, ktoré sa odlišujú len v maličkostiach, snažila som sa previesť vás úskaliami prípravy a špecifikami, prajem vám, aby sa vám vydarili a výborne chutili, v Bavorsku sú mimoriadne obľúbené a známe aj mimo Bavorska.
varecha.pravda.sk/recepty/moje-varianty-viedenskej-knedle...
dakujem ti za krásne hodnotenie a 5*
dakujem.
10 vajec na 10 žemlí je strašne veľa. Na pol kila sušených kociek je podľa všetkých receptov 5 vajec. Cibule ani Bavoráci ani Rakušáci nedávajú veľa, na pol kg sa uvádza 90 g, jedna malá cibuľa. Ani vo Vinzenzmurre v Mníchove necitiť v nich cibuľu. Zarábajú sa teplým mliekom.
Cesto nemusí stáť 40 minút, je to potom rozblemcané, stačí od zarobenia cesta pokým zovrie voda - 10 - 15 min.. 40 minút sa necháva stáť cesto na Serviettenknödel z kociek- varený valček v obrúsku.
Môže sa pridať jablko - nasladko, to sú tirolské - potom bez cibule, alebo hríby, mleté mäso.....ako hlavné jedlo. Knedle treba robiť mokrými rukami a dobre a pevne ich postláčať, aby neboli knedlové ježky, ale pekné gulky. Stačí variť 12-15 minút podľa veľkosti.
Za 11 rokov v Rakúsku a 4 roky v Mníchove som uvarila tisíce knedlí.
@tassiedevil mas pravdu. v Rakusku su oblubene, hlavne v Tirolsku. vo Viedni sa podavaju hlavne k pecenemu kolenu.
@2010 zial, aj Ty mas pravdu.
dala som recept tak, ako som ich jedla v bavorskej rodine v Nemecku, a áno, patrí tam 10 vajec, čas varenia som dala pravdivo.
pokiaľ viem, tirolské knedle sú rakúske a sú o inom.
tvoje knedle sú reštauračné, moje z rodiny.
len som sa spýtala, či si nejedol náhodou Viedenskú knedľu, nič zlého som tým nemyslela.
nebola by som rada, keby si to pochopil takto, veľmi by ma to mrzelo
a s tými porovnaniami si to pekne vystihol, máš pravdu :-)))
súhlasím s tebou vo všetkom.
máš TS.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
súhlasím s tebou do bodky, variantov ne chutné knedlíky je nekonečne veľa a ak vidím jeden recept, neznamená to, že je to ten jediný správny a práve to je ten originál, lebo sa naozaj líšia v maličkostiach, dokonca v rámci samotného regionu, znamená to len toľko, že ja som sa stretol práve s týmto receptom z tej oblasti a ten pridávam :-)))
iste sa ináč varí v rodinách a ináč v reštauráciách, dokonca nenájdeš dve reštaurácie vedľa seba, kde by sa ten istý recept varil rovnako.
ja tento recept poznám od rodiny v Bavorsku a tak som ho aj pridala.
pridala som ho preto, lebo je dobrý a takto ho poznáma robím, nie preto, aby som sa s kýmkoľvek hádala.
komu sa páči, ten vyskúša, komu nie, ten si bude robiť podľa seba.
dakujem ti za krásne hodnotenie, za povzbudenie, za milý úsmev a za tvojich 5*, to všetko si veľmi vážim od teba.
Prajem ti krásnu Nedeľu, nech sa ti vydarí k tvojej spokojnosti.
prosím, pozri si ju.
dakujem.
som rada, že sa ti páči :-)
dakujem ti.
---UPRAVENE REDAKCIOU---
www.toprecepty.sk/recept/2128-bavorske-zemlove-knedle/...
ja mám autentický recept od mojej rodiny z Bavorska a taký podobný ako ja, tu má aj @archaaa a tá v Bavorsku žije, prečo tam nereklamuješ a u mňa áno :-)
tiež ho nemá od @vybu šnej
varecha.pravda.sk/profil/archaa/...
varecha.pravda.sk/recepty/bavorska-hubova-smotanova-omack...
Tie od @archaa vyzeraju vyborne a aj pomer surovin je realny... Ulozene v KK.
Vdaka.
fajn, že ho považujete za správny :-)))
sama som napísala, že recept má varianty, ktoré sa odlišujú v maličkostiach, podľa toho sa aj mení ich názov, v zásade sú to stále žemľové knedle, ktoré odlišujú práve tieto maličkosti a potom majú svoje špeciálne názvy.
dala som recept s dobrým úmyslom nie preto, abxy sa viedli akékoľvek hádky, dala som ho tak, ako som sa ho naučila pred mnohými rokmi u mojej rodiny v Bavorsku a nie v reštaurácii.
nepotrebujem od nikoho odpisovať, o toto tu ide.
pozri moju odpoved napr. včera o 5,19 pre @bubaya , včera o 5,35 pre @tassiedevil , a ako pekne sme sa o tom porozprávali včera o 6,24 s @klukodvody , k tým napadnutiam sa radšej vyjadrovať ani nebudem. len si to pozorne prejdi ešte raz.to aj o pagáčoch a bryndzových haluškách sa dohadujú???
fajn, že ho považujete za správny :-)))
Mala by ste napísať váhu vašich žemli, nakoľko štandartná žemľa váži 50 g, čiže @archaa na 6 žemli dala 3 vajcia, čo je v pomere na bavorsko-viedenske knedle o.k. Takže, neporovnávajte, neodvolávajte sa na neporovnateľné. Pretože, je to zavádzajúce pre tých čo ich budú variť, na 10 žemli váhou 50g, je 10 vajec veľa.
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/20020...
aký je rozdiel od viedenských a bavorských knedlí podľa vás? len v počte vajec?
recept je autentický od mojej rodiny z Bavorska, počet vajec je správny, ja som tie knedle robila a robím roky a vždy sa vydaria.
písala som, že je veľa variant, a líšia sa v rodinách v Bavorsku skoro od domu k domu, popísala som aj niektoré rozdiely.´
nepáči sa vám recept, prosím, spravte si taký, aký vám osobne vyhovuje.
nemám námietky.
vaša snaha bola úplne zbytočná, nepresvedčila ste ma a ja nemám v úmysle presviedčať ani vás a nikoho.
komu sa môj recept páči, ten ho spraví podľa mňa, komu sa recept nepáči, ten spraví spokojne podľa seba.
Viedenské knedle nájdete v kuchárskych knihách, môžete si recepty porovnať, ja ho mám z receptu od Fialovej: Medzinárodná kuchárka.
"pusta1, včera 14:41
a pomer surovín na kńedle je takmer detto :-)
fajn, že ho považujete za správny :-)))"
a tu zas:
"@cucka , neodvolávam sa na @archaa , len som napísala, že jej recept je dosť podobný, nie identický."
Nieje ani takmer detto. Takmer detto by bolo, keby @archaa dala vajec na 10 zemli 5 a Vy na 10 zemli 6. TO je podla mna takmer detto. Vy ste dala nie detto, ale duplu.
Ale ved co ine sa od Vas dalo cakat...
nepísala som, že môj recept je identický s receptom od @archaa , len dosť podobný = takmer detto :-)
písala som, že je viac variant, aj v samotnom Bavorsku je snád od domu k domu iný.
komu môj recept vyhovuje, ten ho spraví a komu zase nie, ten si vyberie iný, vy ste si ten svoj už vybral :-)
nemám námietky voči vášmu výberu.
Apropo - aj mne sa zdá ten pomer vajec, pečiva a cibule neúmerný, ale to je už tvoja vec, ako si to spravila, ja by som inak, a to už je moja vec........
však sa tu nešpiritizuje o perkeltoch, gulášoch, bryndzových haluškách, pagáčov a sú tu celé desiatky, možno stovky takých takmer podobných, dokonca rovnakých receptov
to je celé.
sú tu aj iné recepty týchto knedlí, líšia sa tiež a tiež som ti napísala veľmi slušne, že je to domáci recept, nie reštauračný a že sa líšia v Bavorsku od domu k domu.
napísala som aj to, odkiaľ som vzala recept na Viedenskú knedľu, nič o tom, kde a ako ju nazývajú.
neprajem si, aby si ma akýmkoľvek spôsobom urážala, ked som k tebe slušná.
dakujem.
Viedenská knedľa - Wiener Semmelknoedel, alebo Semmelknödel Wiener art - je nemecký názov pre rakúsku knedľu zo žemľových kociek.
Wienner Semmelknoedel v Rakúsku nepoznajú.
NEMECKÝ výraz Semmelknödel znamená knedľa z
Knödelbrot - žemle nakrájané na tenké plátky. Kocky sa takmer nepoužívajú.
RAKÚSKY výraz Semmelknödel je vždy knedľa zo žemľových kociek.
Treba rozlišovať nemčinu rakúsku a nemeckú.
Z hľadiska technologického to, že sa do knedlí dáva málo tekutiny a nenechávajú sa odležať, spôsobí, že kocky len zvlhnú, nerozmočia sa. Po uvarení je vnútrajšok knedle ako čerstvá žemľa, mäkký, kyprý, nadýchaný. Tento efekt sa pri premočení 10 vajcami na 10 žemlí nikdy nedosiahne a knedle sú gatschig. Niekedy je menej viac, obzvlášť pri knedli. Sám Ewald Plachuta, hádam najznámejší rakúsky Sternkoch dáva na 250 g suchých !!! žemľových knedlí len 3 vajcia. A to je 5 hviezdičkový kuchár, ten nerobí reštauračné blafy.
PS: Nikdy som nepracovala v reštaurácii, takže knedle ma naučila robiť známa, ktorej patrila mäsiareň a reštaurácia. Ak si bola niekedy v Rakúsku v reštaurácii, tak si zistila, že reštauračná strava tam je rovná slovenskej domácej - máloktorá slovenská gazdinka má doma kýbel Butterschmalzu a robí 300 gramové teľacie rezne.
Gatschig, matschig, schlickerig, quatshig - výraz pre niečo rozmočené, rozprplené, mäkké, nechutné
Sternkoch - kuchár, ktorý dostal michelinovské hviezy za kvalitné remeslo
Butterschmalz - prepustené maslo
lenže ja som tu nepridávala recept na Viedenskú knedľu, ale na Bavorské knedle tak, ako som sa ich naučila u mojej rodiny v Bavorsku, teda v jednej z domácností v Bavorsku a Bavorsko nie je v Rakúsku, ty si pracovala v Rakúsku. aj ked si pracovala, kde píšeš, pokiaľ viem, reštaurácie v Rakúsku, vlastnia rodinní príslušníci. súhlasím s tebou, že je veľký rozdiel medzi nemeclkou Nemčinou a rakúskou Nemčinou. ak si chcela napísať o Viedenskej knedli, pekný recept tu má @jerica a tiež krája pečivo na malé kocky.
nemám v úmysle spochybňovať tvoje skúsenosti a tvoje vedomosti, len znovu dodávam, že ide o žemľové knedle, ktoré majú mnoho variant a odlišujú sa v maličkostiach.
na potvrdenie toho, čo som napísala, ja som zdroj môjho receptu na Viedenskú knedľu z Medzinárodnej kuchárky uviedla, pani Fialová bola veľmi uznávaný autor a tu je link na Viedenskú knedľu od @jerica , kde je pečivo na malé kocky pokrájané
varecha.pravda.sk/recepty/viedenska-knedla-fotorecept/625...
preto nevidím najmenší dôvod na spor a dokazovanie toho, ktoré sú tie "echt" pravé knedle, či tvoje, či od @archaa , či od @jerica , či iného autora, ktorý recept na Varecha.sk pridal.